Публікація

Як відновити втрачене через окупацію виконавче провадження ?

Окупація  значної частини Запорізької області порушила усі можливі процедури виконання судових рішень, які набрали законної сили. Ця ситуація створила умови до порушення права людини на справедливий суд, коли законне рішення суду неможливо виконати. Така ж ситуація склалась і з  відкритими, але ще не завершеними виконавчими провадженнями по виконанню судових рішень, що залишились на тимчасово окупованій території (при цьому боржники евакуювались на підконтрольну територію України). Як відновити втрачене виконавче провадження розповідає координатор громадської приймальні УГСПЛ у Запорізькій області  Сергій Бізденежний.

Ілюстративне фото. Джерело depositphotos.com

Доля документів, які залишаються на тимчасово окупованій території не відома. Тому їх вважають втраченими черезз бойові дії, а громадянам , доводиться  відновлювати  виконавче провадження.

В Україні  діє порядок поновлення втрачених документів. Це стосується і  судових рішень про майнові та немайнові стягнення. Для того, щоб стягнути борг з відповідача, необхідно відновити виконавче провадження. Таку ж саму процедуру необхідно пройти і боржнику для зняття обмежень, встановлених під час виконавчого провадження, після виконання судового рішення.  

Відновлення  виконавчого провадження: алгоритм

Крок №1 

Знайти на сайті Міністерства юстиції відділ державної виконавчої служби, який уповноважений здійснювати виконавче провадження щодо відділу, який залишився в окупації. Перелік Запорізької області можна знайти тут.  

Крок №2 

Звернутись із заявою про відновлення втраченого виконавчого провадження до відділу державної виконавчої служби. 

За заявою сторони виконавчого провадження або з ініціативи виконавця можна відновити :

-втрачене виконавче провадження або його матеріали;

-знищене виконавче провадження, якщо є  ухвалене  Європейським судом з прав людини рішення про те, що держава зобов’язана виконати рішення національного суду;

виконавче провадження, виконання за яким здійснювалось на тимчасово окупованій території.

У заяві необхідно зазначити:

  • відновлення якого саме виконавчого провадження потрібно;
  • реквізити виконавчого документа;
  • сторони виконавчого провадження, їх місце проживання чи місцезнаходження (у разі наявності вказаної інформації);
  • обставини втрати матеріалів виконавчого провадження (перебування виконавчого провадження на тимчасово окупованій території);
  • поновлення яких саме документів необхідне і для якої мети , для (необхідність досягнення цілей і мети судочинства).

До заяви про відновлення втраченого виконавчого провадження чи його матеріалів можуть долучатися документи або їх копії, що збереглися.

Якщо заяву  про відновлення матеріалів виконавчого провадження, що здійснювалось на тимчасово окупованій території, подає боржник, то необхідно вказати мету відновлення виконавчого провадження (тобто: намір виконати рішення, припинення заходів примусового виконання рішень у зв’язку з виконанням рішення у повному обсязі, скасування рішення, на підставі якого видано виконавчий документ тощо).  Якщо боржник виконав рішення повністю, то до заяви додаються квитанції, платіжні документи, що підтверджують сплату боргу за виконавчим документом, виконавчого збору та витрат виконавчого провадження.

Увага!!! Якщо заяву подає боржник, щоб  добровільно виконати судове рішення, то отримувати у суді виконавчий дублікат – не потрібно.

В іншому випадку  необхідно  діяти так

Крок №3 

Звернутися до суду із заявою про видачу дублікату виконавчого документа  через втрату попереднього документа, який залишився в окупації.

Увага!!! До суду слід звертатися,  враховуючи змінену підсудність судів через окупацію. Уповноважені суди після 24.02.2022 року можна знайти тут.

Крок №4 

Подати державному виконавцю дублікат виконавчого документа для продовження примусового виконання судового рішення відповідно до  діючого законодавства.

Увага!!!  Виконавець не пізніше наступного робочого дня після надходження до нього дубліката виконавчого документа виносить постанову про відновлення втраченого (знищеного) виконавчого провадження.

 Цей алгоритм дій дозволяє  забезпечувати права стягувачів по виконавчому провадженню і уникати безпідставного «заморожування» виконання судових рішень.

Автор:   Сергій Бізденежний, координатор громадської приймальні УГСПЛ у Запорізькій області 


Підписуйтесь на сторінки УГСПЛ у соціальних мережах:

Facebook | Instagram | Telegram — УГСПЛ пише | Telegram з анонсами подій Twitter Youtube | Viber


Дана публікація стала можливою завдяки щедрій підтримці американського народу, наданій через Агентство США з міжнародного розвитку (USAID) в рамках Програми «Права людини в дії», яка виконується Українською Гельсінською спілкою з прав людини.

Погляди та інтерпретації, представлені у цій публікації, не обов’язково відображають погляди USAID, Уряду США. Відповідальність за вміст публікації несуть виключно автори та УГСПЛ.

У світі, USAID є однією з провідних установ у сфері розвитку, яка виконує роль каталізатора цих процесів та допомагає досягати позитивних результатів. Діяльність USAID є проявом доброчинності американського народу, а також підтримує просування країн-отримувачів допомоги до самостійності та стійкості та сприяє забезпеченню національної безпеки та економічного добробуту США. Партнерські стосунки з Україною USAID підтримує з 1992 року; за цей час, загальна вартість допомоги, наданої Україні з боку Агентства, склала понад 9 млрд. доларів США. До поточних стратегічних пріоритетів діяльності USAID в Україні належать зміцнення демократії та механізмів досконалого врядування, сприяння економічному розвитку та енергетичній безпеці, вдосконалення систем охорони здоров’я та пом’якшення наслідків конфлікту у східних регіонах. Для того, щоб отримати додаткову інформацію про діяльність USAID, просимо Вас звертатися до Відділу зв’язків з громадськістю Місії USAID в Україні за тел. (+38 044) 521-57-53. Також пропонуємо завітати на наш вебсайт: http://www.usaid.gov/ukraine, або на сторінку у Фейсбук: https://www.facebook.com/USAIDUkraine.

Якщо помітили помилку на сайті, будь ласка, виділіть текст та натисніть ctrl-enter.

Також може бути корисним

Приєднуйтесь

Робiмо велику справу разом!
Підтримати Стати волонтером Пройти стажування

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: