Публікація

Як отримати компенсацію за розміщення внутрішньо переміщених осіб?

За інформацією Міністерства соціальної політики кількість переселенців в межах України сягає 4,8 мільйона осіб. З пошуком житла ВПО допомагає проєкт «Прихисток». Це державний проєкт, що поєднує тих, хто шукає з тими, хто готовий надати свою квартиру чи будинок для проживання переселенців. До цього процесу залучені також органи місцевого самоврядування в громадах. Кожен, хто розміщує ВПО має право на грошову компенсацію від держави. Як приєднатись до програми «Прихисток» та отримати за це виплати  детально пояснюють юристи громадської приймальні УГСПЛ в Сумах.

Постанова Кабінету Міністрів України від 19 березня 2022 року № 333 затвердила Порядок компенсації витрат за тимчасове розміщення внутрішньо переміщених осіб. Державні виплати передбачені за прихисток переселенців:

Важливо: з грудня 2023 року компенсація НЕ надається за розміщення  переселенців, з якими людина пов’язана родинними відносинами, має кровну спорідненість або перебуває у шлюбі (чоловік, дружина, батько, мати, діти, онуки, зокрема повнолітні).

Ілюстративне фото. Джерело depositphotos.com
Ілюстративне фото. Джерело depositphotos.com

 

Сума компенсації розраховується відповідно до кількості днів, впродовж яких житло надавалося для розміщення переселенців: кожен  такий людино-день обчислюється у  14,77 гривень

Для того, щоб отримати компенсацію за розміщення ВПО власникам житла необхідно: 

  1. Зайти на сайт «Прихисток», що доступний за посиланням: https://prykhystok.gov.ua/;
  2. Натиснути «Запропонувати житло» та запустити процедуру реєстрації на ресурсі;
  3. Створити акаунт: вводиться адреса електронної пошти та підтверджується пароль;  
  4. Підтверджується номер телефону (для публікації пропозицій потрібно підтвердити, що ви є власником номеру телефону за допомогою СМС- коду);
  5. Вказати дані про адресу будинку: країна, область, населений пункт, вулиця, будинок.
  6. Обрати яку кількість людей власник спроможний прихистити (від 1 до 500 осіб). 

Публікувати оголошення варто лише тоді, коли власник справді готовий безкоштовно прийняти переселенців.

  1. Позначити кого власник готовий розмістити: будь-кого; сім’ї з дітьми (чоловік, дружина, діти); сім’ї без дітей (подружжя, пари); жінки; діти; особи старше шістдесяти років; чоловіки; з тваринами (коти, собаки); особи з інвалідністю/хронічним захворюванням; одинокі батьки/опікуни чи їх представники; багатодітна сім’я; дитина без супроводу дорослих (під наглядом); представники етнічних меншин.
  2. Вказати тип розміщення: спальні місця; окрема кімната; житло повністю; приміщення.
  3. Зазначити термін, на який період готові надати прихисток: 1-2 ночі; кілька днів; кілька тижнів; до перемоги або на будь-який термін.
  4. Розказати детальніше про помешкання. Що це за об’єкт: будинок/квартира/ приміщення? Коли готові надати житло? На який термін? Які умови в помешканні?
  5. Вказати чи наявні вже гості у вашому домогосподарстві та натиснути «Опублікувати оголошення».
Ілюстративне фото. Джерело depositphotos.com

Вказану інформацію можна також подати до виконавчого органу сільської, селищної, міської, районної в місті (у разі їх створення) ради, місцевої держадміністрації, відповідної військової адміністрації. На підставі поданих відомостей, місцева влада вносить дані до інформаційно-аналітичної системи обліку даних, пов’язаних з компенсацією за тимчасове розміщення внутрішньо переміщених осіб. Так формується перелік житлових приміщень, доступних для безоплатного розміщення внутрішньо переміщених осіб у населеному пункті. 

  1. Наступний крок – безпосереднє розміщення переселенців в оселі. Після цього власник може видалити пропозицію на сайті «Прихисток».
  2. Не пізніше ніж протягом наступного робочого дня з дня розміщення ВПО необхідно подати повідомлення в електронній або паперовій формі за зразком про себе та всіх розміщених переселенців з підтверджуючими документами до виконавчого органу сільської, селищної, міської, районної в місті (у разі їх створення) ради, місцевої держадміністрації, відповідної військової адміністрації за місцем розташування житлового приміщення. Якщо повідомлення подається в електронній формі, то варто прикріпити до нього скановані копії або фотокопії документів, що підтверджують вказані в повідомленні відомості.
  3. Не пізніше ніж протягом п’яти днів з дня закінчення звітного місяця власнику необхідно подати заяву за формою до цього ж самого органу на себе та кожного переселенця з усіма підтверджуючими відомості в заяві документами.

Якщо в цьому процесі не буде помилок, власнику житла надійде  компенсація. Вона виплачується за зазначеними у заяві банківськими реквізитами, якщо відсутня заборгованість за житлово-комунальні послуги, тож варто вчасно оплачувати усі рахунки від обслуговуючих підприємств.


Підписуйтесь на сторінки УГСПЛ у соціальних мережах:

Facebook | Instagram | Telegram юридичний | Telegram з анонсами подій Twitter Youtube


Дана публікація стала можливою завдяки щедрій підтримці американського народу, наданій через Агентство США з міжнародного розвитку (USAID) в рамках Програми «Права людини в дії», яка виконується Українською Гельсінською спілкою з прав людини.

Погляди та інтерпретації, представлені у цій публікації, не обов’язково відображають погляди USAID, Уряду США. Відповідальність за вміст публікації несуть виключно автори та УГСПЛ.

У світі, USAID є однією з провідних установ у сфері розвитку, яка виконує роль каталізатора цих процесів та допомагає досягати позитивних результатів. Діяльність USAID є проявом доброчинності американського народу, а також підтримує просування країн-отримувачів допомоги до самостійності та стійкості та сприяє забезпеченню національної безпеки та економічного добробуту США. Партнерські стосунки з Україною USAID підтримує з 1992 року; за цей час, загальна вартість допомоги, наданої Україні з боку Агентства, склала понад 9 млрд. доларів США. До поточних стратегічних пріоритетів діяльності USAID в Україні належать зміцнення демократії та механізмів досконалого врядування, сприяння економічному розвитку та енергетичній безпеці, вдосконалення систем охорони здоров’я та пом’якшення наслідків конфлікту у східних регіонах. Для того, щоб отримати додаткову інформацію про діяльність USAID, просимо Вас звертатися до Відділу зв’язків з громадськістю Місії USAID в Україні за тел. (+38 044) 521-57-53. Також пропонуємо завітати на наш вебсайт: http://www.usaid.gov/ukraine, або на сторінку у Фейсбук: https://www.facebook.com/USAIDUkraine.

Якщо помітили помилку на сайті, будь ласка, виділіть текст та натисніть ctrl-enter.

Також може бути корисним

Приєднуйтесь

Робiмо велику справу разом!
Підтримати Стати волонтером Пройти стажування

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: