Публікація

Як довести причетність Росії до підриву Каховської ГЕС?

З перших годин після підриву Каховської ГЕС українські правоохоронці почали розслідувати та документувати цей злочин. Для цього Генпрокуратура зібрала групу прокурорів, до якої увійшли 172 представники чотирьох обласних прокуратур, Спеціалізованої екологічної прокуратури та Департаменту протидії злочинам. Також до розслідування долучили фахівців Міжнародного кримінального суду, які відвідали затоплену Херсонщину. Навіщо Генпрокуратура залучила представників МКС і як вони можуть довести причетність Росії до підриву ГЕС, якщо доступу до місця злочину вони не мають – в етері «Подробиці» розповів виконавчий директор Української Гельсінської спілки з прав людини Олександр Павліченко. 

Виконавчий директор Української Гельсінської спілки з прав людини Олександр Павліченко

Навіщо прокурори МКС працюють на Херсонщині?

– Суд збирає зараз матеріали для того, щоб визначитися – чи підпадає цей злочин під кваліфікацію і юрисдикцію МКС. Скоріше за все, він підпадає. Статтею 441 Кримінального кодексу України передбачається переслідування за вчинення злочину екоциду. Але з іншою кваліфікацією, а саме воєнним злочином і вчиненням нападу на об’єкти, які тягнуть за собою широкомасштабні наслідки, наносять «шкоду цивільним об’єктам чи масштабну, довготривалу шкоду навколишньому природному середовищу, яка буде явно надмірною з конкретною та безпосередньою очікуваною загальною військовою перевагою», працює МКС, – пояснює Олександр Павліченко. – Зараз збираються докази, які ляжуть в основу уже, можливо, окремого кейсу. Розслідування підриву Каховської ГЕС може стати другою справою в Міжнародному кримінальному суді. 

Чи можливо довести причетність Росії до підриву Каховської ГЕС, якщо неможливо потрапити на її територію?

– Ні українські слідчі, ні прокурори МКС не могли потрапити на територію Росії і поспілкуватись з дітьми, які були депортовані. Але це не стало перешкодою для ухвалення суддями МКС ордеру про арешт Путіна та Львової-Бєлової. Ми зараз маємо належний фактаж вчинення злочину, хоч Росія починає грати в свою гру, стверджуючи, що це Україна причетна до підриву і руйнування дамби. Як і у випадку з Малайзійським боїнгом вона створювала низку брехливих версій, які були спрямовані на те, щоб завести слідство в довгий шлях, щоб не швидко відбулось правосуддя і можливо, захопивши територію, знищити всі докази, які б могли вказувати на причетність Росії до збиття літаку. Те саме, Росія робить сьогодні з випадком підриву Каховської ГЕС. Практика брехливої держави – і це так само має бути переслідувано, – каже Олександр Павліченко. 

Каховська ГЕС до підриву. Джерело фото: Вікіпедія

Чи є шанси, що Росія допустить незалежних експертів до зруйнованої Каховської ГЕС? 

– Якщо там є докази вчиненого злочину, які допоможуть встановити причетність РФ до підриву: це аналіз вибухових пристроїв, характер руйнувань – вони будуть перешкоджати приїзду будь-яких експертів на ці території, як це було з Оленівкою, як це було з доступом до місця падіння боїнга MH17, яке в перші дні було закрите для будь-яких незалежних спостерігачів. Місія ОБСЄ і ООН не могли туди дістатись, – нагадує виконавчий директор УГСПЛ. – Треба виходити з тих наявних доказів, які на сьогоднішній день є у слідства. Ця війна фактично відбувається в прямому ефірі, завдяки в тому числі засобам космічного стеження, які дозволяють встановити дуже багато фактів. Тому в матеріалах кримінального провадження має бути використано і перехоплення розмов, і максимум інших технічних деталей, які супроводжують вчинення цього злочину. 

Хто має відповісти за підрив Каховської ГЕС? 

– За екоцид мають відповідати ті, хто закладав вибухівку, хто натискав кнопки, Путін і військове керівництво, яке віддало наказ, – каже Олександр Павліченко. – Вчинення такого грандіозного, масштабного, екологічного злочину вперше на європейській території з часів Другої світової війни – це, на мою думку, має стати прецедентом переслідування винуватців, який має покласти край подібному і показати, що за таке настає безповоротна відповідальність. 

Нагадаємо, вночі 6 червня на Каховській ГЕС, яка окупована російськими військовими з лютого 2022 року, пролунав вибух, який зруйнував греблю.  Вода, що хлинула з водосховища, привела до численних руйнувань. Найбільше постраждало лівобережжя Херсонщини, до якого українські рятувальники та волонтери не мають доступу. Свою причетність до підриву Росія заперечує, звинувачуючи Україну. Ще 6 червня Україна звернулась до Міжнародного кримінального суду, а вже 11 червня прокурори МКС прибули на Херсонщину. 


Підписуйтесь на сторінки УГСПЛ у соціальних мережах:

Facebook | Instagram | Telegram юридичний | Telegram з анонсами подій | Twitter | Youtube


Якщо помітили помилку на сайті, будь ласка, виділіть текст та натисніть ctrl-enter.

Також може бути корисним

Приєднуйтесь

Робiмо велику справу разом!
Підтримати Стати волонтером Пройти стажування

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: