Публікація

Як довести факт смерті через затоплення на тимчасово окупованих територіях?

За повідомлення Генштабу, на окупованих територіях лише 24-25 червня цього року в результаті пошуково-відновлювальних робіт росіянами було знайдено понад 60 тіл. Щоб приховати реальну кількість жертв, командування російських окупаційних військ прийняли рішення про поховання загиблих у братських могилах без забору зразків ДНК та встановлення будь-яких позначок на місці поховання. Місцеві мешканці на форумах активно обговорюють й те, що окупаційні органи, реєструючи загиблих від затоплення після підриву Каховської ГЕС, не хочуть писати справжню причину смерті. Через це виникає питання: чи можна в рамках чинного законодавства України довести факт смерті внаслідок підриву Каховської ГЕС, якщо людина загинула на тимчасово окупованій території? Розібратися в цьому допоміг юрист і адвокат БО «Фонд милосердя та здоров’я», юрист Української Гельсінської спілки з прав людини Олександр Данилов.

Як підтвердити смерть від утоплення?

адвокат Олександр Данилов

Правник наголошує, що підтвердити смерть родича саме від утоплення можна в судовому порядку, і пояснює:

«Алгоритм дій такий: за можливості зібрати інформацію, яка підтверджує смерть, відкрити кримінальне провадження, піти в суд, встановити факт смерті. Усі ці факти ми встановлюємо через суд, але насправді на даний час ця процедура максимально спрощена».

Перше, що необхідно зробити, щоб довести в майбутньому загибель людини через затоплення – мати докази. Ними можуть бути фото-, відеофіксація, як померлої людини, так і будинку затопленого, вулиці, навіть загальне відео населеного пункту. Якщо є свідки, узяти їх контакти, записати телефони, прізвища, ім’я та по батькові.

Свідоцтва, видані окупантами, що б у них не було написано, теж можуть згодитися. Міжнародне право послуговується «намібійськими винятками» – це принципи, згідно з якими документи, пов’язані з народженням або смертю, видані окупаційною владою, визнавати треба. І хоча російські свідоцтва про смерть держава Україна не визнає, механізм їх визнання на цей час тільки розробляється, але реально для встановлення факту смерті юристи ними користуються.

Далі треба звернутися в поліцію з заявою про злочин, що росіяни так вбили людину. Це можна зробити або онлайн, або безпосередньо у відділку, якщо позивач перебуває на неокупованій території. Щоби встановити факт смерті, можна звернутися до суду, де зазначити причину й надати докази того, що людина загинула саме через затоплення.

Хто може подати заяву?

Як у поліцію, так і в суд, може звертатися широке коло зацікавлених близьких людей, родичів, які перебувають на неокупованій території. Наприклад, якщо дідусь і бабуся – на окупованому лівобережжі, а діти, онуки чи племінники – десь у Херсоні, Конотопі або Києві, вони можуть звернутися до суду про встановлення факту смерті. Якщо ж усі близькі люди перебувають на окупованій території, треба дочекатися деокупації або доки хтось не зможе виїхати.

Довести факт і причину загибелі людини можливо в судовому порядку.


Підписуйтесь на сторінки УГСПЛ у соціальних мережах:

Facebook | Instagram | Telegram юридичний | Telegram з анонсами подій | Twitter | Youtube


 

Ця інформація зібрана журналістами «Вгору» разом із юристом та адвокатом Української Гельсінської спілки з прав людини та Фонду милосердя та здоров’я Олександром Даниловим. 

Погляди та інтерпретації, представлені у цій публікації, не обов’язково відображають погляди USAID, Уряду США. Відповідальність за вміст публікації несуть виключно автори та УГСПЛ.

Нагадуємо, що мережа громадських приймалень УГСПЛ надає юридичну допомогу постраждалим унаслідок війни Росії проти України, за підтримки Програми Агентства США з міжнародного розвитку (USAID) «Права людини в дії», яка виконується Українською Гельсінською спілкою з прав людини. Ми працюємо у 18 областях країни. Щоби дізнатися наші контакти, натисніть ТУТ.

Якщо помітили помилку на сайті, будь ласка, виділіть текст та натисніть ctrl-enter.

Також може бути корисним

Приєднуйтесь

Робiмо велику справу разом!
Підтримати Стати волонтером Пройти стажування

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: