Публікація

Як аграріям зафіксувати збитки внаслідок підриву Каховської ГЕС? 

Від знищення російськими окупантами Каховської ГЕС постраждали не лише мешканці територій підтоплення, а й українські аграрії. Крім значних прямих збитків від затоплення земель, вони зазнали відкладених втрат через відсутність зрошення та неможливість використання площ для посіву. Лише на Миколаївщині за попередніми даними більше тисячі сільськогосподарських угідь підтопило, а комерційні збитки аграріїв за неотриманий та нереалізований врожай склали 20 мільйонів гривень. Правозахисники УГСПЛ склали основні рекомендації та ресурси, які допоможуть аграріям зафіксувати збитки.

Затоплення на Херсонщині внаслідок підриву росіянами Каховської ГЕС. Ілюстративне фото. Джерело: depositphotos.com

Хто має фіксувати збитки? 

Відповідальні за належне документування втрат – безпосередньо аграрії, яким завдано збитків. Адже ніхто краще за них не знає специфіку роботи підприємства та не зможе зібрати необхідні докази для відшкодування, зокрема упущеної вигоди. Передбачається, що відшкодування завданих збитків відбуватиметься як через звернення до міжнародних інстанцій, так і через застосування внутрішніх програм та процедур. Тому для аграріїв важливо зафіксувати усі втрати, зібрати необхідні докази та бути готовими для проходження процедури компенсації у майбутньому, коли відповідні порядки будуть розроблені усіма відповідальними органами влади.

Для належної фіксації злочинів РФ та завданих втрат аграрним підприємствам, експерти Програми USAID із аграрного і сільського розвитку (АГРО) та ГС «Всеукраїнська аграрна рада» розробили практичні інструкції, методологію фіксації пошкоджень та шаблони документів. Представникам аграрного сектору потрібно зібрати усю інформацію, яка підтверджуватиме як факт заподіяння шкоди, так і прямі (реальні) збитки й упущену вигоду. Прямі втрати – шкода , яких особа зазнала у зв’язку зі знищенням або пошкодженням майна, а також витрати, які особа зробила або мусить зробити для відновлення свого порушеного права (реальні збитки). Упущена вигода –  дохід, який особа могла б реально одержати за звичайних обставин, якби її право не було порушено.

Ілюстративне фото. Джерело: depositphotos.com

Як зібрати докази?

Сам процес збору належних доказів можна розділити на три етапи: 

1) докази щодо пошкодження об’єктів/майна підприємств. На цьому етапі важливо подбати про фіксацію злочину як кримінального правопорушення, з супровідними фото-, відео-доказами, показами свідків, оглядом місця події правоохоронними органами, тощо.

2) докази щодо прямих збитків. Цей етап передбачає від аграріїв збір документів, які підтверджують усі їхні витрати під час будівництва об’єкта, проведення посівної, придбання пошкодженої техніки тощо. Потрібно також спрямувати зусилля на пошук/відновлення документів, які посвідчують право власності/користування щодо тих чи інших об’єктів тощо;

3) докази щодо упущеної вигоди. На цьому етапі необхідно зібрати документи, які підтверджують для аграріїв майбутні доходи (наприклад, ф’ючерсні контракти з контрагентами з продажу продукції; документи, які підтверджують доходи за попередні роки; бізнес-плани на поточний рік тощо).

Затоплення на Херсонщині внаслідок підриву росіянами Каховської ГЕС. Ілюстративне фото. Джерело: depositphotos.com

Експерти Всеукраїнської аграрної ради у співпраці з USAID АГРО підтримують роботу консультаційної телефонної лінії для підприємств, які постраждали внаслідок військових дій. Аграрії можуть отримати роз’яснення щодо методології фіксації завданих збитків та підготовки документів. Зокрема, консультації можна отримати:

– в Одеській області: Гончар Інна +38067 47 21 277, Максимчук Вікторія +38067 51 80 744

– в Миколаївській області: Кошова Тетяна +38067 82 15 391

– в Херсонській області: Кошова Тетяна +38067 82 15 391, Чувеєва Ольга +38067 47 21 244

Також завдані аграріям збитки внаслідок підриву Каховської ГЕС можна внести до інтерактивної мапи руйнувань агросектору України, яка не лише зберігає докази про злочини російської армії, але й візуалізує їх наслідки. Інтерактивна мапа руйнувань агросектору – це доказова база даних, яка підтверджує скоєні злочини армією Російської Федерації проти агросектору України. Мета платформи – допомогти сільгоспвиробникам зібрати достатньо доказів воєнних злочинів проти їхніх агропідприємств, відстояти правосуддя та сприяти компенсації завданої шкоди.

Щоб додати об’єкт до мапи руйнувань, спершу необхідно внести детальну інформацію про нього. Обов’язково потрібно вказати назву підприємства, ЄДРПОУ, його місцезнаходження, тип та рівень пошкодження, а також контактні дані. Далі необхідно завантажити фото та відео постраждалого об’єкту. Можна додати до порталу земельні ділянки та багаторічні насадження, які постраждали від затоплення внаслідок підриву російськими військовими Каховської ГЕС. 

Публікація підготовлена Громадською приймальнею Української Гельсінської спілки з прав людини у м. Одесі


Підписуйтесь на сторінки УГСПЛ у соціальних мережах:

Facebook | Instagram | Telegram юридичний | Telegram з анонсами подій | Twitter | Youtube


Нагадуємо, що мережа громадських приймалень УГСПЛ надає юридичну допомогу постраждалим унаслідок війни Росії проти України, за підтримки Програми Агентства США з міжнародного розвитку (USAID) «Права людини в дії», яка виконується Українською Гельсінською спілкою з прав людини. Ми працюємо у 18 областях країни. Щоби дізнатися наші контакти, натисніть ТУТ

Погляди та інтерпретації, представлені у цій публікації, не обов’язково відображають погляди USAID, Уряду США. Відповідальність за вміст публікації несуть виключно автори та УГСПЛ.

У світі USAID є однією з провідних установ у сфері розвитку, яка виконує роль каталізатора цих процесів та допомагає досягати позитивних результатів. Діяльність USAID є проявом доброчинності американського народу, а також підтримує просування країн-отримувачів допомоги до самостійності та стійкості та сприяє забезпеченню національної безпеки та економічного добробуту США. Партнерські стосунки з Україною USAID підтримує з 1992 року; за цей час, загальна вартість допомоги, наданої Україні з боку Агентства, склала понад 9 млрд. доларів США. До поточних стратегічних пріоритетів діяльності USAID в Україні належать зміцнення демократії та механізмів досконалого врядування, сприяння економічному розвитку та енергетичній безпеці, вдосконалення систем охорони здоров’я та пом’якшення наслідків конфлікту у східних регіонах. Для того, щоб отримати додаткову інформацію про діяльність USAID, просимо Вас звертатися до Відділу зв’язків з громадськістю Місії USAID в Україні за тел. (+38 044) 521-57-53. Також пропонуємо завітати на наш вебсайт: http://www.usaid.gov/ukraine, або на сторінку у Фейсбук: https://www.facebook.com/USAIDUkraine.

Якщо помітили помилку на сайті, будь ласка, виділіть текст та натисніть ctrl-enter.

Також може бути корисним

Приєднуйтесь

Робiмо велику справу разом!
Підтримати Стати волонтером Пройти стажування

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: