Публікація

Взаємне звільнення утримуваних в Україні та РФ: коли і кого чекати?

Офіс Президента України повідомляє, що 8 квітня під час засідання тристоронньої контактної групи (ТКГ) досягли принципових домовленостей щодо взаємного звільнення осіб. Уже затвердили списки та узгодили дати – все має відбутися не пізніше Великодня (19 квітня). Кого з українців повернуть додому – УГСПЛ аналізує та робить свої прогнози.

Передісторія

Про нове велике взаємне звільнення в Україні почали говорити наприкінці грудня, одразу після 29 грудня. Тоді інформаційний простір ряснів повідомленнями про обмін «всіх на всіх», а вдалося звільнити 76 громадян, які перебували у полоні російських гібридних сил на окупованій частині Донбасу. Серед них 12 військових та 64 цивільні особи.

Однак ані Служба безпеки України, ані президент Володимир Зеленський та його офіс, ані представники України у ТКГ не розголошують імена і статус тих, кого Україна передала російській стороні натомість. Ідеться про 127 осіб. Відомо, що незаконним збройним формуванням віддали 5 беркутівців, яких звинувачують у розстрілі Небесної сотні на Майдані Незалежності в Києві під час Революції Гідності. Частково звільнених в Україні ідентифікував Юрій Бутусов – головний редактор сайту «Цензор.нет». Це військовополонені росіяни, сепаратисти, колаборанти (засуджені за відповідні злочини), а також фігуранти кримінальних справ, пов’язаних з підтримкою російських окупаційних сил на Донбасі та з тероризмом.

Колишня народна депутатка Ганна Гопко виділяє 3 причини таємності переліку військовополонених та фігурантів кримінальних справ, яких передали Росії.

«Українська влада побоялася називати цих людей, щоб уникнути негативного суспільного резонансу. Друга причина – приховування імен цих людей могло бути вимогою Росії. І третя: частину з них ми ще побачимо: як пропагандистський інструмент для дискредитації Революції Гідності, для того, щоб оголосити Майдан «фейковим», – наголосила Ганна Гопко в інтерв’ю Радіо Свобода.

А колишня голова підгрупи з гуманітарних питань Тристоронньої контактної групи Валерія Лутковська натякнула, що журналісти висловлювалися не зовсім точно, коли розповідали про взаємне звільнення «всіх на всіх».

«… Тут ЗМІ трошки спровокували, оголосивши, що це обмін «всіх на всіх»… Насправді це був обмін, а точніше взаємне звільнення, суто в рамках мінських перемовин, яке розглядається під дуже особливим кутом зору. Але навіть у цих межах ішлося про формат «всіх підтверджених на всіх підтверджених», – зазначила Валерія Лутковська у коментарі Радіо Свобода.

Яких українців повернуть до Великодня?

На Мюнхенській безпековій конференції 15 лютого Президент України Володимир Зеленський згадав про успішний досвід 2 попередніх взаємних звільнень. І додав, що цю тенденцію варто продовжувати заради визначеної мети – звільнення за формулою «всіх на всіх».

«Ми не можемо зупинятися, допоки більш як двісті українців досі утримуються в нелюдських умовах на тимчасово непідконтрольних територіях Донбасу. А понад сто українців і кримських татар утримуються в Криму та на території Російської Федерації», – зазначив Володимир Зеленський під час виступу на конференції.

Також Президент 5 березня в інтерв’ю турецькому телеканалу повідомив, що українська сторона в Мінську передала список із понад 200 прізвищ для майбутнього взаємного звільнення утримуваних. Причому, за його словами, деякі люди, яких Україна хоче повренути, могли вже померти.

З цього можна зробити висновок, що є списки «всіх» українців, яких утримує агресор або ж підконтрольні йому незаконні збройні формування, але це не означає, що цих «всіх» повернуть на Батьківщину.

6 березня Уповноважена ВР з прав людини Людмила Денісова в інтерв’ю УКРІНФОРМУ заявила, що до списку на взаємне звільнення з РФ включили 86 незаконно ув’язнених кримських татар. Вона наголосила, що у списки потрапили й ті, хто знаходиться на різних стадіях карного переслідування: або щойно засуджені та ті, які відбувають покарання, або ж громадяни, які відбули покарання і перебувають в обмежувальних умовах.

31 березня у РФ звільнили незаконно засудженого кримського татарина Ферата Сайфулаєва, але встановили за ним 8-річний адміністративний нагляд. Це може свідчити, що цифра кримських татар, які претендують на звільнення, зменшилася до 85.

«Усі кримські татари, яких нині утримує РФ, існують наче «пугало» для того, щоб припинити активізм в окупованому Криму та подолати будь-які супротивні настрої на півострові. Тож їх звільнення є знаковим, адже за усі 6 років такого масового повернення кримських татар не було здійснено жодного разу», – акцентував виконавчий директор УГСПЛ Олександр Павліченко.

Керівниця Центру громадянських свобод Олександра Матвійчук припускає, що кримських татар не відпускали, адже фактично єдиний нині перемовний майданичик – це Мінські переговори. І коли українська сторона піднімала списки людей, які ув’язнені в Росії чи в окупованому Криму, а потім в Росію перевезені, то на це російська сторона казала, що це не має жодного відношення до Донбасу.

«Ми не будемо в рамках мінського формату розглядати питання звільнення кримських татар», – цитує російську сторону у ТКГ Олександра Матвійчук та додає, що іншого майданчику для цих цілей немає.

Кого звільнить Україна?

Виконавчий директор УГСПЛ Олександр Павліченко входить до Комісії при Президентові України з питань помилування. Він говорить, що в межах взаємного звільнення осіб, навіть тих, які перебувають на непідконтрольній Україні території Донецької та Луганської областей, відбувається консультування з російською стороною. Тобто тільки за умови погодження з Росією, яка дає свій дозвіл, відбувається таке взаємне звільнення. Це свідчить про те, що Росія є стороною переговорів і несе відповідальність за конкретно ухвалені рішення.

Під час підготовки до попереднього взаємного звільнення Олександр Павліченко у якості члена Комісії з питань помилування був залучений до процесу юридичного очищення осіб, яких віддавали незаконним збройним формуванням і які мали вироки, що набрали законної сили. Тоді йшлося про реальних злочинців і Комісія ухвалювала не прості рішення, адже у звичайному порядку усі ті особи не могли потрапити під дію процедури звільнення.

«На сьогодні ця ж сама моральна проблема, що і при попередньому взаємному звільненні, залишається. Україна має звільняти з місць виконання покарань реальних злочинців, які справді вчиняли злочини і тих, яких вказує протилежна сторона, фактично Російська Федерація», – розповів Олександр Павліченко.

Але кого РФ захоче повернути – поки не відомо. Списки з обох сторін не оприлюднюють, як і раніше, з міркувань обережності. Та Людмила Денісова запевняє, що список існує. До нього, окрім кримських татар, включили 115 громадян України, які перебувають сьогодні у місцях несвободи на території Російської Федерації та в окупованому Криму. Також, за її словами, у ньому є громадяни України, які перебувають у тимчасово окупованих районах Донецької та Луганської областей.

Списки від тих, з ким перемовин не ведуть. «19 на 18»

Радіо Свобода повідомляє, Представник угрупування «ЛНР» у ТКГ Ольга Кобцева уточнює, що взаємне звільнення не просто відбудеться до Великодня, а заплановане на 17 квітня. За її словами, ОРЛО мають повернути на мирну частину України 11 полонених. Київ, у свою чергу, – передати бойовикам «ЛНР» 8 людей.

Угрупування «ДНР» та його так звана омбудсмен Дар’я Морозова, тим часом, заявили, що повернуть Києву 8 людей, а 10 заберуть. Відтак, сторони готуються до взаємного звільнення утримуваними у форматі «19 на 18».

Радіо Свобода у матеріалі оприлюднили і списки, які раніше публікували в так званих «ДНР/ЛНР». Втім авторка статті Ольга Омельянчук акцентує, що наразі невідомо, чи вносили сторони бодай якісь корективи і немає гарантій, що Києву повернуть саме цих людей.

Серед утримуваних на тимчасово окупованій території Донецької та Луганської областей є кілька осіб, інтереси яких представляє УГСПЛ.

«Їх четверо. Задля їх безпеки я не буду називати імен і прізвищ. Але скажу, що ми і раніше неодноразово зверталися до державних органів України із вимогою внести їх в списки на взаємне звільнення, та вони не були звільнені. Ці особи незаконно утримуються в ДНР уже більше двох років. Більшість із них взагалі не мають контакту із близькими і тому родичі змогли отримати хоч якусь інформацію про них від звільнених з полону 29 грудня 2019 р. За нашими даними, усі раніше звільнені були попередньо засуджені «судами» ДНР і їх включали у списки на взаємне звільнення після процедури помилування главою ДНР. Люди, інтереси яких ми захищаємо і яких незаконні збройні формування продовжують утримувати, досі перебувають під слідством органів ДНР і відносно них ще не були винесені вироки. На мою думку, це є одна з причин чому протилежна сторона конфлікту не включає їх у списки. За даними Антитерористичного центру при СБУ, факт утримання таких осіб представниками тимчасових окупаційних адміністрацій РФ офіційно не визнають та не підтверджують їхнє місцезнаходження. Хоча у нас є ряд доказів і свідчень, які підтверджують їхнє перебування в ДНР. У зв’язку з цим, скоріше за все і цього разу, до Великодня, можна очікувати повернення в Україну з тимчасово окупованих територій лише засуджених», – прокоментувала юристка Центру стратегічних справ УГСПЛ Віталія Лебідь.

У будь-якому випадку, правозахисники чекають усіх на території вільної України.

Матеріал підготовлений за підтримки програми Агентства США з міжнародного розвитку (USAID) «Права людини в дії», яка виконується Українською Гельсінською спілкою з прав людини. Діяльність УГСПЛ зі створення національної моделі перехідного правосуддя впроваджується в рамках цієї програми.

У світі USAID є однією з провідних установ у сфері розвитку, яка виконує роль каталізатора цих процесів та допомагає досягати позитивних результатів. Діяльність USAID є проявом доброчинності американського народу, а також підтримує просування країн-отримувачів допомоги до самостійності та стійкості та сприяє забезпеченню національної безпеки та економічного добробуту США. Партнерські стосунки з Україною USAID підтримує з 1992 року; за цей час, загальна вартість допомоги, наданої Україні з боку Агентства, склала понад 3 млрд. доларів США. До поточних стратегічних пріоритетів діяльності USAID в Україні належать зміцнення демократії та механізмів досконалого врядування, сприяння економічному розвитку та енергетичній безпеці, вдосконалення систем охорони здоров’я та пом’якшення наслідків конфлікту у східних регіонах. Для того, щоб отримати додаткову інформацію про діяльність USAID, просимо Вас звертатися до Відділу зв’язків з громадськістю Місії USAID в Україні за тел. (+38 044) 521-57-53. Також пропонуємо завітати на наш вебсайт: http://www.usaid.gov/ukraine, або на сторінку у Фейсбук: https://www.facebook.com/USAIDUkraine.

 

Якщо помітили помилку на сайті, будь ласка, виділіть текст та натисніть ctrl-enter.

Також може бути корисним

Приєднуйтесь

Робiмо велику справу разом!
Підтримати Стати волонтером Пройти стажування

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: