Публікація

Вийшов роздивитися наслідки обстрілу і отримав інвалідність: життя під щільним вогнем

Ольга та Анатолій Бородавченко мешкають в одному із сіл на півночі Херсонщини. З перших днів повномасштабного вторгнення подружжю пенсіонерів довелось жити у погребі через постійні обстріли російської армії. Під час одного з них чоловік отримав важкі травми: лікарі змогли врятувати йому життя, але їм довелось видалити частину органів. Свою історію родина Бородавченків розповіла виданню «Вгору» в рамках глобальної ініціативи «Трибунал для Путіна». 

Поранення Анатолій Бородавченко отримав в середині квітня 2022 року. Близько одинадцятої години ночі на їхньому подвір’ї пролунало кілька гучних вибухів. На той момент подружжя знаходилось у підвалі. Удар був такої сили, що двері до нього відчинились, а знадвору донісся запах чогось паленого. Після того, як обстріл стих, чоловік вирішив перевірити що горить. 

Анатолій Бородавченко. Фото: медіа «Вгору»
Анатолій Бородавченко. Фото: медіа «Вгору»

Анатолій побачив, що у будинку та літній кухні повилітали вікна. Від кількох господарських споруд взагалі нічого не залишилося. В той час, як пенсіонер підійшов, щоб ближче роздивитись наслідки прильоту, знову почався обстріл. 

«Я почув, як свистить міна, побіг, а далі вибух. Більше нічого не пам’ятаю», – говорить Анатолій Бородавченко. 

Дружина Ольга через проблеми з ногою не встигла вийти з укриття на двір. Тому те, як снаряд поранив її чоловіка, побачила на власні очі. 

Ольга Бородавченко. Фото: медіа «Вгору»
Ольга Бородавченко. Фото: медіа «Вгору»

«Я спробувала дотягнути Толю у підвал. Але десь на третій сходинці він знепритомнів. Спробувала перекладати його і бачу, а з нього кров так і цебенить», – згадує пані Ольга. 

Ольга Бородавченко побігла за допомогою до синів, які на той момент жили з родинами у селі. Дружина одного з них – фельдшерка, вона і вколола чоловіку знеболювальне. 

Їхати у комендантську годину до лікарні родина не наважилась через небезпеку. Лише о шостій годині ранку поклали чоловіка до сусідської автівки і поїхали до найближчого закладу в Інгульці. Дорогою родині вдалось перевантажити пораненого до карети швидкої, де він отримав медичну допомогу. 

Лікарі інгулецької лікарні видалили Анатолію забиту уламками селезінку, частину шлунка та два ребра. На ногу встановили апарат Ілізарова. Також виявилось, що чоловік отримав контузію, йому перебило вушну перетинку. 

Після цієї лікарні чоловіка перевели до медзакладу Кривого Рогу. Хірурги витягли з його тіла 96 осколків. Чотири з них по 22 міліметри. 

«Деякі осколки зачепили легені та нервову систему, але витягати їх лікарі не наважились. Так і живе з ними», – розповідає дружина. 

Подружжя Бородавченко. Фото: медіа «Вгору»
Подружжя Бородавченко. Фото: медіа «Вгору»

У лікарнях Анатолій Бородавченко провів два з половиною місяці. Ще дев’ять місяців тривало відновлення пораненої ноги. Чоловік отримав третю групу інвалідності. Все пережите вплинуло і на здоров’я його дружини. У Ольги Бородавченко почали ставатись серцеві напади. Після чергового виклику швидкої жінку шпиталізували: довелось встановлювати кардиостимулятор. 

На даний момент подружжя повернулось до своєї домівки. Їм вдалось поприбирати на подвір’ї ті руйнування, які спричинили російські снаряди. Дещо, наприклад, вікна – замінили власним коштом. Також подались на програму Є-відновлення: вже частково отримали допомогу. 


Підписуйтесь на сторінки УГСПЛ у соціальних мережах:

Facebook | Instagram | Telegram юридичний | Telegram з анонсами подій | Twitter | Youtube


Якщо ви стали свідком чи жертвою воєнного злочину Росії, розкажіть нам це. Напишіть на пошту: [email protected] або просто залиште контакти й ми з вами зв’яжемося. Кожна історія важлива! Ці свідчення не дозволять забути про горе, яке росіяни принесли на українські землі і покарати винних. З початку повномасштабного вторгнення, в рамках ініціативи Т4Р, задокументувано понад 63 тисячі воєнних злочинів Росії проти України. Всі дані документатори вносять в загальну базу, яка оновлюється щодня. Щоб дізнатись актуальні новини, підпишіться на телеграм-канал ініціативи https://t.me/T4Pua.

Нагадуємо, що мережа громадських приймалень УГСПЛ надає юридичну допомогу постраждалим унаслідок війни Росії проти України, за підтримки Програми Агентства США з міжнародного розвитку (USAID) «Права людини в дії», яка виконується Українською Гельсінською спілкою з прав людини. Ми працюємо у 18 областях країни. Щоб дізнатися наші контакти, натисніть ТУТ.

Якщо помітили помилку на сайті, будь ласка, виділіть текст та натисніть ctrl-enter.

Також може бути корисним

Приєднуйтесь

Робiмо велику справу разом!
Підтримати Стати волонтером Пройти стажування

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: