Публікація

Втратив здоров’я через роботу на шахті: переселенець виграв суд проти Держпраці

Колишній гірник з Луганщини Олександр Коваленко (ім’я змінено з міркувань безпеки) з 2015 року бореться за право отримувати страхові виплати внаслідок професійних захворювань. Боротьбу ускладнювало те, що шахта, на якій працював гірник, нині знаходиться на окупованій території. Через це йому постійно відмовляли в проведенні розслідування щодо причин його захворювань. Та з допомогою правозахисників Української Гельсінської спілки з прав людини, яка діє на базі Правозахисної групи «СІЧ», Олександр добився справедливості. 

Хронічні захворювання 

Ілюстративне фото

20 років Олександр Коваленко присвятив роботі на шахті «Комсомольська» державного підприємства «Антрацит» на Луганщині. Праця в шкідливих умовах викликала в чоловіка численні хронічні захворювання. Вперше зі скаргами на погіршення здоров’я він звернувся до лікарні у місті Ровеньки Луганської області ще у 2008 році. Чоловік постійно лікувався, тож його направили для проходження комісії до обласної лікарні Луганська. 22 липня 2014 року його мали госпіталізувати, але саме в цей час почались інтенсивні бойові дії. Відділення обласної профпатології зачинили, а госпіталізацію припинили. 

Довга боротьба 

Бойові дії змусили Олександра з родиною покинути постійне місце проживання у Ровеньках та виїхати з Луганської області до Харкова. На початку 2015 року чоловік звернувся до лікаря для проходження комісії в клініці Інституту гігієни праці та профзахворювань в Харкові. Йому відмовили, пояснивши тим, що на момент звернення ще не був визначений порядок проходження обстеження для внутрішньо переміщених осіб. 

У січні 2016 року Олександр повторно звернувся до лікарні, де його направили до лікаря-профпатолога, а пізніше, для встановлення остаточного діагнозу, до Інституту медицини Праці НАМНУ. Центральна лікарська-експертна комісія від  9 березня 2016 року вперше встановила в Олександра наявність професійного захворювання.

В той час шахта «Комсомольська» була переєстрована за новою юридичною адресою у місті Дружківка Донецької області. Тому повідомлення про профзахворювання  за формою Н-1 направили до головного управління Держпраці у Донецькій області та Дружківському міському відділенню Управління Держпраці. Олександр неодноразово звертався до цих установ про проведення розслідування, проте кожного разу отримував відмову. 

Ксенія Онищенко

– Згідно з вимогами чинного на той момент законодавства, Олександр здійснив всі необхідні дії, надав всі необхідні документи для проведення розслідування появи у нього професійного захворювання. Це – страховий випадок, тож чоловік мав би отримувати відповідні страхові виплати, – пояснює юристка Правозахисної Групи «СІЧ» Ксенія Онищенко, яка весь час допомагала відстоювати чоловікові права. – З моменту встановлення Олександру професійного захворювання минуло 5 років, весь час він отримував листи-відписки, у яких повідомляли, що підприємство перебуває на окупованій території і тому неможливо провести розслідування. А потім написали лист, де вказали, що повідомлення про профзахворювання чоловіка вже недійсне.

Додатково Олександр звернувся до Фонду соціального страхування з заявою про призначення страхових виплат без акту проведеного розслідування, однак Фонд також йому відмовив. Олександр не погодився з рішеннями установ і, з допомогою Ксенії Онищенко, звернувся до суду про визнання дій Держпраці і Фонду соцстраху протиправними.

– Проблема з призначеннями відповідних страхових виплат існує з 2014 року, але на законодавчому рівні її так і не вирішили. У великої кількості переселенців зі сходу України є профзахворювання, оскільки Донбас – це шахтарський регіон і регіон важкої промисловості. Я неодноразово зверталась до Держпраці і до Мінсоцполітики щодо відмов у проведенні розслідування і подальшому призначенні відповідних страхових виплат. Але на сьогодні єдиний шлях домогтися справедливості в таких питаннях – подавати заяву до суду, – розповідає Ксенія Онищенко.

Що і допомогла зробити правозахисниця. А 14 липня 2022 року суд задовольнив позовні вимоги та зобов’язав Держпрацю провести розслідування причин виникнення хронічного професійного захворювання у чоловіка. Це в свою чергу надасть право постраждалому все ж таки отримати гарантовані державою страхові виплати .

Правозахисники сподіваються, що проблеми з проведенням розслідування та з подальшим призначенням страхових виплат по профзахворюванням внутрішньо переміщеним особам незабаром вирішать на законодавчому рівні, а права чоловіка будуть відновлені і він отримає належні виплати.

 

Нагадуємо, що мережа громадських приймалень УГСПЛ надає юридичну допомогу постраждалим внаслідок війни Росії проти України. Ми працюємо в 18 областях країни. Щоб дізнатися наші контакти, натисніть ТУТ.

Мережа громадських приймалень УГСПЛ надає допомогу постраждалим від війни за підтримки Програми Агентства США з міжнародного розвитку (USAID) «Права людини в дії», яка виконується Українською Гельсінською спілкою з прав людини. 

У світі USAID є однією з провідних установ у сфері розвитку, яка виконує роль каталізатора цих процесів та допомагає досягати позитивних результатів. Діяльність USAID є проявом доброчинності американського народу, а також підтримує просування країн-отримувачів допомоги до самостійності та стійкості та сприяє забезпеченню національної безпеки та економічного добробуту США. Партнерські стосунки з Україною USAID підтримує з 1992 року; за цей час, загальна вартість допомоги, наданої Україні з боку Агентства, склала понад 3 млрд. доларів США. До поточних стратегічних пріоритетів діяльності USAID в Україні належать зміцнення демократії та механізмів досконалого врядування, сприяння економічному розвитку та енергетичній безпеці, вдосконалення систем охорони здоров’я та пом’якшення наслідків конфлікту у східних регіонах.Для того, щоб отримати додаткову інформацію про діяльність USAID, просимо Вас звертатися до Відділу зв’язків з громадськістю Місії USAID в Україні за тел. (+38 044) 521-57-53. Також пропонуємо завітати на наш вебсайт: http://www.usaid.gov/ukraine, або на сторінку у Фейсбук: https://www.facebook.com/USAIDUkraine.

 

Якщо помітили помилку на сайті, будь ласка, виділіть текст та натисніть ctrl-enter.

Також може бути корисним

Приєднуйтесь

Робiмо велику справу разом!
Підтримати Стати волонтером Пройти стажування

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: