Публікація

Встановив опіку, поки батьки в окупації: юристи допомогли повернути неповнолітнього брата додому

Євген з Дніпра мав оформити опікунство над своїм неповнолітнім братом — батьки проживали на тимчасово окупованій території. За допомогою він звернувся до Правозахисної групи «СІЧ», на базі якої працює приймальня Української Гельсінської спілки з прав людини в м. Дніпро. Юристи допомогли Євгену забрати брата додому. 

До 16 років Павло, молодший брат Євгена, перебував у Макіївському професійному училищі соціальної реабілітації. Це спеціальний навчальний заклад для дітей, які потребують особливих умов виховання. Там діти перебувають за скоєння правопорушень у межах строку, який встановлює суд, але не більше 3 років. Раніше училище розміщувалося у Макіївці Донецької області. Через війну його евакуювали до Кіровоградської області.

Строк перебування Павла в навчальному закладі завершувався у травні 2023 року. На той момент йому ще не було 16 років. Згідно з законом, учнів такого віку до місця подальшого проживання супроводжують батьки або особи, які їх замінюють.

У день відрахування Павла зі школи, батьки не могли забрати хлопця. Оскільки вони проживали на непідконтрольній Україні території, Павло був тимчасово позбавлений батьківського піклування.

Ілюстративне фото. canva.com

Старший брат Павла, Євген, звернувся до юристів Правозахисної Групи «СІЧ» з проханням допомогти йому оформити опіку над молодшим братом і забрати його додому. Юристки Марина Кіптіла та Онищенко Ксенія взялися допомогти братам. 

Щоб Євген мав право оформити тимчасову опіку над молодшим братом, вони мали отримати:

  • дозвіл органів опіки та піклування за місцем проживання опікуна, який ґрунтується на обстеженні умов проживання та характеристики з його місця роботи або служби.
  • дозвіл органів опіки, якому підпорядкований спеціалізований заклад освіти (органи опіки та піклування Запорізької обласної адміністрації) про передачу дитини до органів опіки і піклування у Дніпропетровській  області.
  • погодження керівництва Макіївського професійного училища соціальної реабілітації.

Час був обмежений, а процес оформлення документів вимагав багато зусиль. Втім, опікунство старшому брату вдалося надати швидко та вчасно. З моменту звернення юристки надавали консультативну допомогу представникам державних установ, які були залучені до підготовки всіх необхідних документів. Всі питання узгоджували таким чином, щоб надалі не було відмов або перешкод з боку іншого органу.

«Це була дійсно злагоджена робота всіх структур з однією метою — допомогти дитині, яка після закінчення терміну перебування в спеціалізованому закладі могла б потрапити до іншого закладу на невизначений термін, допоки батьки не змогли б її забрати. Завдяки підходу, спрямованому на повернення дитини в сім’ю, старший брат зміг за короткий проміжок часу оформити опіку над молодшим та в день його  відрахування з училища без перешкод забрати його в сім’ю», — зазначає адвокатка Правозахисної Групи «СІЧ» Марина Кіптіла.

Зараз обидва брати живуть у Дніпрі. Ця історія ще раз підтверджує, що варто своєчасно звертатися за оформленням всіх необхідних документів. Якщо треба порада та консультація юриста – звертайтеся за юридичною допомогою до громадських приймалень Української Гельсінської спілки з прав людини.


Підписуйтесь на сторінки УГСПЛ у соціальних мережах:

Facebook | Instagram | Telegram юридичний | Telegram з анонсами подій | Twitter | Youtube


Нагадуємо, що мережа громадських приймалень УГСПЛ надає юридичну допомогу постраждалим внаслідок війни Росії проти України, за підтримки Програми Агентства США з міжнародного розвитку (USAID) «Права людини в дії», яка виконується Українською Гельсінською спілкою з прав людини. Ми працюємо в 18 областях країни. Щоб дізнатися наші контакти, натисніть ТУТ

Погляди та інтерпретації, представлені у цій публікації, не обов’язково відображають погляди USAID, Уряду США. Відповідальність за вміст публікації несуть виключно автори та УГСПЛ.

У світі USAID є однією з провідних установ у сфері розвитку, яка виконує роль каталізатора цих процесів та допомагає досягати позитивних результатів. Діяльність USAID є проявом доброчинності американського народу, а також підтримує просування країн-отримувачів допомоги до самостійності та стійкості та сприяє забезпеченню національної безпеки та економічного добробуту США. Партнерські стосунки з Україною USAID підтримує з 1992 року; за цей час, загальна вартість допомоги, наданої Україні з боку Агентства, склала понад 9 млрд. доларів США. До поточних стратегічних пріоритетів діяльності USAID в Україні належать зміцнення демократії та механізмів досконалого врядування, сприяння економічному розвитку та енергетичній безпеці, вдосконалення систем охорони здоров’я та пом’якшення наслідків конфлікту у східних регіонах. Для того, щоб отримати додаткову інформацію про діяльність USAID, просимо Вас звертатися до Відділу зв’язків з громадськістю Місії USAID в Україні за тел. (+38 044) 521-57-53. Також пропонуємо завітати на наш вебсайт: http://www.usaid.gov/ukraine, або на сторінку у Фейсбук: https://www.facebook.com/USAIDUkraine.

Якщо помітили помилку на сайті, будь ласка, виділіть текст та натисніть ctrl-enter.

Також може бути корисним

Приєднуйтесь

Робiмо велику справу разом!
Підтримати Стати волонтером Пройти стажування

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: