Публікація

ВІЛ і гепатит тепер не є обмеженням для військової служби. Міноборони розширило список

Міністерство оборони України наказом від 18 серпня 2023 року № 490 внесло зміни до Положення про військово-лікарську експертизу в ЗСУ розширили список придатних до військової служби. Тепер придатними можуть визнати ВІЛ-позитивних, з гепатитом та туберкульозом. З якими ще хворобами можуть призвати на службу? 

Ілюстративне фото: unsplash.com

Як було?

Згідно з Положенням про військово-лікарську експертизу в ЗСУ, затверджене наказом Міноборони №402, у воєнний час ВЛК повинна була приймати постанову «придатний до військової служби» за винятком статей 2-в, 4-в, 5-в, 12-в, 13-в, 14-в, 17-в, 21-в, 22-в. 

Що змінилось?

Внесеними наказом № 490 Міноборони зняло виключення з цих статей: 

2-в — клінічно вилікуваний туберкульоз;

4-в — вірусні гепатити з незначним порушенням функцій;

5-в — безсимптомний ВІЛ;

13-в — хвороби ендокринної системи з незначними порушеннями функцій;

14-в — легкі короткотривалі хворобливі прояви розладів психіки;

17-в — невротичні, пов’язані із стресом і соматоформні розлади (фобійні, тривожні, обсесивно-компульсивні, адаптаційні, соматофортні та інші невротичні розлади, неврастенія, реакції на тяжкий стрес) при помірно виражених, короткотривалих проявах, з астенічним станом;

21-в — повільно прогресуючі хвороби центральної нервової системи;

22-в — епізодичні та пароксизмальні розлади;

та інші – повний перелік читайте тут (у Додатку 1 до Положення про військово-лікарську експертизу в Збройних Силах України (пункт 1.2 глави 1 розділу II) «РОЗКЛАД хвороб, станів та фізичних вад, що визначають ступінь придатності до військової служби, служби у військовому резерві»)

Ілюстративне фото: depositphotos.com

Тож всі, хто мав чи має виключення за статтями 2-в, 4-в, 5-в, 12-в, 13-в, 14-в, 17-в, 21-в, 22-в, тепер визнаватимуться придатними до військової служби.  

До того ж, згідно з наказом, відтепер разом із постановою про обмежену придатність до військової служби ВЛК має ухвалювати постанову про придатність військовослужбовця до служби за конкретною військовою спеціальністю.

Якщо військовослужбовець визнаний непридатним до служби за певною військовою спеціальністю, командир частини перед призначенням на іншу посаду може направити його на ВЛК для визначення придатності до служби за новою спеціальністю.

Інформацію підготували юристи Громадської приймальні УГСПЛ у м. Суми

Джерело фото заставки: depositphotos.com

Читайте також: ВІЛ-позитивні люди в армії. Найпоширеніший страх – залишитися без допомоги


Підписуйтесь на сторінки УГСПЛ у соціальних мережах:

Facebook | Instagram | Telegram юридичний | Telegram з анонсами подій Twitter Youtube


Українська Гельсінська спілка з прав людини виконує проєкт «Налагодження механізму юридичного захисту прав осіб, які живуть з ВІЛ/СНІД, які хворіють на ТБ та уразливих до ВІЛ груп населення» в рамках реалізації  проєкту «Прискорення прогресу у зменшенні тягаря туберкульозу та ВІЛ-інфекції в Україні», що реалізується за фінансової підтримки Глобального фонду для боротьби з СНІДом, туберкульозом та малярією. 

У разі, якщо ви чи ваші знайомі, що живуть з ВІЛ-позитивним статусом, туберкульозом або наркозалежністю зіштовхуєтесь з порушеннями прав через наявність такого діагнозу – звертайтесь, ми допоможемо знайти вихід з ситуації! Адреси та телефони громадських приймалень УГСПЛ для правової допомоги вразливим до ВІЛ та хворим на туберкульоз ви знайдете ТУТ. 

 

Якщо помітили помилку на сайті, будь ласка, виділіть текст та натисніть ctrl-enter.

Також може бути корисним

Приєднуйтесь

Робiмо велику справу разом!
Підтримати Стати волонтером Пройти стажування

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: