Публікація

В’язні сумління в Придністров’ї

Міжнародна Амністія розповсюдила публічне звернення щодо ситуації з затриманими протестуючими проти закриття молдовських шкіл з викладанням латиницею в Придністров’ї.

“Міжнародна Амністія закликає владу самопроголошеної Придністровської молдавської республіки (ПМР) поважати право на свободу вираження учнів, батьків та вчителів шкіл з молдавською мовою викладання які використовують латиницю.”

З часу заяви влади ПМР 1 липня про те, що школи будуть закриті, вчителі та учні мирно протестували проти закриття шляхом зайняття шкіл. 9 серпня Григорій Статулат, батько учня школи в Рибниці, був засуджений до семи днів адміністративного арешту за опір закриттю школи. Зараз його утримують в ізоляторі тимчасового затримання в Рибниці.

29 липня школа в Рибниці була атакована і шестеро батьків були затримані. Вони відбули 7 діб адміністративного арешту за непокору поліції та участь у несанкціонованій діяльності. Існує небезпека, що їх можуть арештувати знову.

Дії влади ПМР були широко засуджені міжнародним співтовариством, наприклад, 22 липня Організація Безпеки та Співробітництва в Європі (ОБСЄ) Постійна Рада засудила ці дії та виразила своє серйозне занепокоєння щодо ситуації, яка склалася з-за свавільних дій адміністрації та правоохоронних органів в Тирасполі. 28 липня Ян Петерсен, Голова Комітету Міністрів Ради Європи також виразив стурбованість щодо закриття молдавських шкіл в ПМР та заявив що закриття цих шкіл суперечить європейським стандартам з прав людини та прав меншин.

„Міжнародна Амністія стурбована тим, що Григорій Стратулат утримується під арештом за мирний захист свого права на свободу вираження. Організація буде вважати будь-кого затриманого за мирний протест в’язнем сумління, тому він повинен бути звільнений негайно та безумовно,” – так звучить текст заяви.

РУПОР

Якщо помітили помилку на сайті, будь ласка, виділіть текст та натисніть ctrl-enter.

Приєднуйтесь

Робiмо велику справу разом!
Підтримати Стати волонтером Пройти стажування

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: