Публікація

Українці зможуть впливати на правову політику в державі через Громадську раду при Міністерстві юстиції

Представники громадських організацій, засобів масової інформації, а також органів місцевого самоврядування від сьогодні можуть подавати заявку в Мін’юст України на членство в Громадській Раді, яка незабаром буде створена при міністерстві.

Громадська рада буде постійно діючим консультативно-дорадчим органом, утвореним для співучасті громадян України у виробленні та реалізації правової політики в державі. Положення, що визначає правові підстави та умови для функціонування Громадської ради при Міністерстві юстиції, затверджене 28 вересня наказом Міністра юстиції України Олександра Лавриновича.

Як зазначається в Положенні, участь в управлінні державними справами є конституційним правом громадян України. Через діяльність Громадської ради планується вироблення громадської думки з різних питань, яка буде враховуватися Міністерством юстиції при вирішенні завдань та прийнятті рішень у сфері державної правової політики.

Відповідно до Положення, члени Ради матимуть повноваження проводити громадську експертизу проектів нормативно-правових актів Мін’юсту, що стосуються прав, свобод і законних інтересів громадян. Члени Ради зможуть також виконувати дорадчі функції при прийнятті рішень Мін’юстом України. Серед інших повноважень Громадської Ради – проведення публічних громадських обговорень з питань діяльності Мін’юсту, створення тимчасових або постійних комісій тощо.

Рішення Громадської ради матимуть рекомендаційний характер і будуть обов’язковими для розгляду Міністерством юстиції. Персональний склад Ради затверджуватиме Міністр юстиції України.

Утворення громадських рад при Кабінеті міністрів, міністерствах, центральних органах виконавчої влади, місцевих державних адміністраціях визначене Указом Президента України від 31 липня 2004 року “Про забезпечення умов для більш широкої участі громадськості у формуванні та реалізації державної політики”.

РУПОР

Якщо помітили помилку на сайті, будь ласка, виділіть текст та натисніть ctrl-enter.

Приєднуйтесь

Робiмо велику справу разом!
Підтримати Стати волонтером Пройти стажування

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: