Публікація

УГСПЛ на круглому столі у ВРУ «Надання медичної допомоги в пенітенціарній системі. Виклики та шляхи реформування»

25 квітня 2019 року в стінах Верховної Ради України відбулось засідання круглого столу на тему: «Надання медичної допомоги в пенітенціарній системі. Виклики та шляхи реформування» за головуванням підкомітету з питань гендерної рівності і недискримінації Комітету з питань прав людини, національних меншин і міжнаціональних відносин Ірини Суслової та голови підкомітету з питань реформування пенітенціарної системи, діяльності органів виконання покарань та пробації Комітету з питань законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності Юрія Мірошниченка.

На круглому столі із доповіддю виступів виконавчий директор УГСПЛ Олександр Павличенко. На протязі 2018 року та на початку 2019 року УГСПЛ здійснила низку моніторингових візитів до пенітенціарних установ та СІЗО в рамках виконання проекту «Розвиток правової мережі для захисту прав людей, які живуть з ВІЛ/СНІД, представників ключових спільнот ЛЖВ та осіб, хворих на туберкульоз». Рекомендації які були напрацьовані в ході моніторингу були оприлюднені під час доповіді та були визнані дуже важливими для подальшого реформування пенітенціарної системи України.

Олександр Павличенко (УГСПЛ): «Під час круглого столу у ВРУ «Надання медичної допомоги в пенітенціарній системі» я зупинився на викликах, що характеризують забезпечення медичними послугами засуджених, які перебувають в місцях несвободи в пенітенціарній системі України.

Спираючись на результати нещодавніх візитів до випраних колоній та СІЗО, я наголосив на дуже конкретних проблемах, з якими мають справу лікувальні заклади в виправних установах. Передовсім, це відсутність ліцензування на надання медичної допомоги. Всі оперативні втручання, як і решта наданих медичних послуг, завдяки «реформуванню» системи надання медичних послуг в пенітенціарних установах та СІЗО здійснюються без ліцензій, тобто, відверто кажучи, незаконно.

Ірина Суслова та Олександр Павличенко

Так само відсутні ліцензії на забезпечення та зберігання нарковмісних препаратів та сильних знеболюючих препаратів, що є необхідним для лікувальних засобів, в яких проводять операції.

Іншим важливим питанням є кадрове забезпечення фахівцями штатних посад в медичних установах в місцях виконання покарань. Кадровий голод по різному виявляється, але в більшості з відвіданих моніторами УГСПЛ закладів це питання було проблемним і піднімалось керівниками самих медустанов.

Окремим питанням, на якому я зробив наголос, було звільнення засуджених, які не можуть відбувати покарання через стан здоров’я та реальний стан із звільненням таких засуджених за статтею 84 ККУ.

Наостанок, було піднято питання про перебування дітей в СІЗО, де перебувають під вартою їхні матері в очікуванні вироку суду. Такі діти на сьогодні не забезпечуються коштами для утримання, і кошти для купівлі памперсів або ж харчування для штучного вигодовування жодним чином не передбачені в бюджетах пенітенціарних установ».

Українська Гельсінська спілка з прав людини виконує проект «Розвиток правової мережі для захисту прав людей, які живуть з ВІЛ/СНІД, представників ключових спільнот ЛЖВ та осіб, хворих на туберкульоз» за фінансової підтримки Благодійної організації «Всеукраїнська мережа людей, які живуть з ВІЛ/СНІД» в рамках реалізації  проекту «Зменшення тягаря туберкульозу та ВІЛ-інфекції через створення загального доступу до своєчасної та якісної діагностики та лікування туберкульозу і його резистентних форм, розширення доказової профілактики, діагностики та лікування ВІЛ-інфекції, та створення стійких та життєздатних систем охорони здоров’я», що реалізується за фінансової підтримки Глобального фонду для боротьби з СНІДом, туберкульозом та малярією.

Фото з фб сторінок Юлії Паскевської та Анни Воронцової

Якщо помітили помилку на сайті, будь ласка, виділіть текст та натисніть ctrl-enter.

Також може бути корисним

Приєднуйтесь

Робiмо велику справу разом!
Підтримати Стати волонтером Пройти стажування

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: