Публікація

Удар по пологовому у Дніпрі: юристка про воєнний злочин Росії

Внаслідок російської ракетної атаки 29 грудня в будівлі пологового відділення лікарні було вибито понад 800 вікон, також пошкоджено стіни й майже все обладнання в палатах. Чи зможе Україна довести, що удар по медзакладу – це воєнний злочин? — журналістам Радіо Свобода розповіла Юлія Полєхіна, юристка Правозахисної групи «Січ», на базі якої працює громадська приймальня Української Гельсінської спілки з прав людини у Дніпрі.

Пологове відділення лікарні в Дніпрі зазнало руйнувань внаслідок російської ракетної атаки 29 грудня. Майже тиждень медперсонал разом з рідними та друзями розбирає завали, виносить вцілілі побутові речі та обладнання. Розміри збитків ще не підраховували, але вони масштабні, кажуть в керівництві лікарні.

У відділенні під час атаки ніхто не загинув і не був поранений – ані пацієнти, ані медперсонал. Породіль із дітьми й вагітних встигли спустити в укриття, як тільки почули звук сирени. Коли будівля почала горіли, жінок з укриття вивели й перевели в інше місце.

Медперсонал у зруйнованій палаті сімейного типу. Фото: Радіо Свобода

«Була сирена, ніхто не очікував, але таке правило – всіх жінок ми спустили в укриття. Четверо породіль і четверо дітей новонароджених, і четверо вагітних. Точно чула три вибухи. Потім уже все горіло. А ми стали шукати все – ковдри, подушки, щоб вивести жінок. Воно ж не літо…», — згадує акушерка Ірина, яка працює в пологовому понад 20 років.

Інфраструктура охорони здоров’я є захищеною під час конфліктів і воєн

Норми міжнародного права, зокрема Женевські конвенції, забезпечують захист будівель медичних закладів під час збройних конфліктів. Атаки на лікарні, їхнє майно, транспорт, персонал вважаються воєнними злочинами.

Юлія Полєхіна, юристка

«За нормами міжнародного гуманітарного права, інфраструктура охорони здоров’я – це лікарні та медичний персонал – мають особливий захист. Інфраструктуру вважають територією, яка є захищеною під час конфліктів і воєн. Тому атаки на медичні заклади вважаються воєнним злочином», – пояснює юристка Юлія Полєхіна.

Військові сили повинні робити все, щоб не наражати ці заклади на небезпеку. Зокрема, у статті 18 Женевських конвенцій 1949-го року зазначено: цивільні лікарні, зокрема, які надають допомогу людям з інвалідністю, хворим, вагітним, за жодних обставин не можуть об’єктом нападу.

«Росія ратифікувала Женевські конвенції, а також як член Ради безпеки ООН схвалила резолюцію №2286 від травня 2016 року, яка додатково зобов’язує виконувати конвенції щодо саме медичної інфраструктури», — зазначає юристка.

У рамках ініціативи з фіксування воєнних злочинів Росії «Трибунал для Путіна» на Дніпропетровщині правозахисники задокументували руйнування та пошкодження через обстріли 51 будівлі лікувально-оздоровчих закладів. У перспективі Україна зможе позиватися до Росії – і через зруйновані лікарні зокрема.

«Тут дуже важливо фіксувати не поодинокі епізоди руйнування медичної інфраструктури, але і широкомасштабність і масовий системний терор. Проти цивільного населення. Стаття 8 Римського статуту міжнародного кримінального суду зазначає, що умисне спрямування нападів на будівлі, матеріали, транспортні засоби медичних установ та персонал, який використовує розпізнавальні знаки, – це власне є воєнний злочин», — підсумовує Юлія Полєхіна.

Фасад пологового після ракетного удару. Фото: Радіо Свобода

Детальніше про те, як рятувалися пацієнтки та персонал, та що буде з пологовим будинком далі, — читайте у матеріалі Радіо Свобода: «Добре, що не залишились у палаті»: свідчення про обстріл Росією пологового будинку у Дніпрі


Підписуйтесь на сторінки УГСПЛ у соціальних мережах:

Facebook | Instagram | Telegram юридичний | Telegram з анонсами подій Twitter Youtube


Якщо ви теж є свідком чи жертвою воєнного злочину РФ, повідомте про це. Напишіть на пошту: [email protected] або просто залиште контакти й правозахисники з вами зв’яжуться. Кожна історія важлива! Ці свідчення не дозволять забути про горе, яке росіяни принесли на українські землі та покарати винних. З початку повномасштабного вторгнення, у рамках ініціативи Т4Р, задокументовано понад 61 тисяча воєнних злочинів Росії проти України. Усі дані документатори вносять у загальну базу, яка оновлюється щодня.

Нагадуємо, що мережа громадських приймалень УГСПЛ надає юридичну допомогу постраждалим унаслідок війни Росії проти України, за підтримки Програми Агентства США з міжнародного розвитку (USAID) «Права людини в дії», яка виконується Українською Гельсінською спілкою з прав людини. Ми працюємо у 18 областях країни. Щоб дізнатися наші контакти, натисніть ТУТ.

Якщо помітили помилку на сайті, будь ласка, виділіть текст та натисніть ctrl-enter.

Також може бути корисним

Приєднуйтесь

Робiмо велику справу разом!
Підтримати Стати волонтером Пройти стажування

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: