Публікація

У Києві управління соцзахисту направило до Криму запит про отримання переселенкою виплат на дитину

19 січня Оболонське райуправління соціального захисту м. Києва оформило запит до окупованого Сімферополя для отримання відомостей про виплати на дитину переселенки з Криму, хоча законних підстав до цього чиновники не мали.

Про це Центру журналістських розслідувань розповів Віктор Вуйка, юрист громадської приймальні Української Гельсінської спілки з прав людини (УГСПЛ) з питань Криму.

За його словами, в управлінні соціального захисту жінці повідомили, що якщо з окупованої території надійдуть дані, що переселенка отримувала виплати на дитину в Криму, то батькам дитини відмовлять у коштах на підконтрольній Україні території. Більш того, жінці натякали на відкриття кримінального провадження, розповів правозахисник.

viktor_vuyka
Віктор Вуйка, юрист УГСПЛ. Фото: investigator.org.ua

«Три тижні тому до мене звернулась переселенка з Криму. Звернулась вона одразу, коли їй почали натякати на кримінальну відповідальність, якщо буде інформація про отримання нею соціальних виплат у Сімферополі. Коли в Оболонському управлінні соціального захисту їй сказали про необхідність надання особової справи з Криму через запит в Сімферопольске управління соціального захисту, я їй порадив взяти на руки цей запит, щоб зрозуміти який його зміст. Зараз цей запит з мокрою печаткою знаходиться у нас», – сказав Віктор Вуйка.

За його словами, незалежно від змісту запиту, вимога документації від органів місцевого самоврядування окупованих територій є абсурдною, адже, фактично, управління соціального захисту у Києві визнало чинність цих довідок, а, отже і визнало юрисдикцію органів окупаційної влади. Це порушення пунктів 2 та 3 статті 9 Закону України «Про забезпечення прав і свобод громадян та правовий режим на тимчасово окупованій території України», де зазначено, що «будь-який акт (рішення, документ), виданий органами та/або особами, передбаченими частиною другою цієї статті, є недійсним і не створює правових наслідків».Більш того, зазначив юрист УГСПЛ, у запиті чиновники вказали, що жінка має статус внутрішньо переміщеної особи (ВПО), її адресу на материковій Україні та її особисті дані, що також є порушенням її прав на конфіденційність. У запиті чиновники управління соцзахисту вимагали «надіслати паперову та електронну особову справу отримувача допомоги та повідомити, за який час зазначена допомога була визначена».

«У нас є постанови КМУ №365 та №637, які встановлюють чіткий порядок проведення соціальних виплат ВПО, без будь-яких запитів на окуповану територію. Це порушення прав людини. Це абсурд, людина, яка є внутрішньо переміщеною особою, вона переїхала сюди з дитиною, влаштувала її в садочок, вона вже живе на підконтрольній території. І коли вона звертається у такому питанні, вона з перших хвилин чує про кримінальну відповідальність», – сказав Віктор Вуйка.

У наданні допомоги в управлінні соцзахисту переселенці все ж відмовили, аргументом стало невчасне звернення до органів соціального захисту. Юристи УГСПЛ вже готують оскарження цього рішення у суді.

rasporyazhenie_upravlenie_soczashity_obolon_r-n_kiev

Наслідком розголосу цієї справи може стати відповідальність однієї окремої людини, адже за словами юриста, хоч отримати такий запит вдалось вперше, та УГСПЛ вже неодноразово стикалась із зверненнями громадян, які говорили про існування таких запитів. Отже, вказівка працювати в такому режимі була згори. Центр журналістських розслідувань надіслав запити в Управління праці та соціального захисту населення Оболонського району м. Києва та до Міністерства соціальної політики України, відповідей поки що не отримано.

Публікація Центру журналістських розслідувань

Фото обкладинки Костянтин Чегринський

Якщо помітили помилку на сайті, будь ласка, виділіть текст та натисніть ctrl-enter.

Також може бути корисним

Приєднуйтесь

Робiмо велику справу разом!
Підтримати Стати волонтером Пройти стажування

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: