Публікація

ТОП-10 матеріалів УГСПЛ, які цікавили українців у 2022

Рекомендації та інструкції від правозахисників Української Гельсінської спілки з прав людини переглянули сотні тисяч людей. Лідерами серед тем, які цікавили українців, стали мобілізація та евакуація: у відповідних статтях юристи УГСПЛ дали роз’яснення, як діяти у тих чи інших ситуаціях.

Ця підбірка сформована на основі статистики сайту за допомогою сервісу Google Analytics. 

1. Інструкція для біженців щодо порядку виїзду за кордон

У березні юристи УГСПЛ підготували інструкцію для тих, хто евакуювався за кордон, де пояснили: хто може виїхати за кордон, які правила в’їзду в інші країни існують, до кого можна звернутися за допомогою і як її отримати, та який статус та права мають біженці.

 

Ілюстративне фото. Люди чекають на перетин кордону. Фото: Суспільне Чернівці

 

2. Порядок мобілізації до Збройних сил України (+інфографіка)

Українська Гельсінська спілка з прав людини підготувала детальну статтю та інфографіку про те, як відбувається мобілізація: яким чином мають вручати повістки, який є порядок постановки на облік, як відбувається підготовка мобілізованих та яка існує відповідальність за ухилення від мобілізації

3. Особливості здійснення опіки і піклування в умовах воєнного стану

Російська агресія є одним з чинників, що ускладнює життя осіб з інвалідністю та дітей з інвалідністю в Україні. Як правило, така категорія населення не може без супроводу евакуюватися в більш безпечне місце чи виїхати за кордон, рятуючи своє життя. Що треба враховувати для супроводу при перетині кордону, які особливості отримання виплат та соціальної допомоги, та як здійснюється опіка та піклування в умовах воєнного стану пояснили юристи.

4. «Вам за пунктом шостим чи за восьмим?» Як бути з «обмеженою придатністю» до військової служби?

На момент написання матеріалу, Правозахисна група «СІЧ», на базі якої діє приймальня УГСПЛ у місті Дніпро, отримала 45 звернень щодо вирішення питань, пов’язаних з військово-лікарською комісією. Обмежена придатність військовослужбовця до військової служби – одне з питань, яке турбувало заявників. Спираючись на статистику звернень, юристи розробили алгоритм для взаємодії військовослужбовців з ВЛК.

Ілюстративне фото. Джерело: sud.ua

5. Державна допомога ВПО та біженцям – на що треба звернути увагу

За оцінками ООН станом на квітень щонайменше 11,7 мільйона людей покинули свої домівки. Більше 4,6 мільйона знайшли прихисток в інших країнах. А 7,1 мільйона людей переїхали в регіони в середині країни. Юристи громадської приймальні УГСПЛ в м. Суми роз’яснили, чим відрізняються переселенці та біженці, та які є нюанси отримання допомоги.

6. Як вступити до лав територіальної оборони?

У матеріалі юристи пояснюють, який існує порядок вступу до лав територіальної оборони, які документи для цього необхідно подати, які є гарантії та які підставити розірвати контракт існують.

7. Облік ВПО: як припинити дію довідки, якщо ви вже повернулися у звільнене місто

Чимало українців тимчасово виїхали зі свого дому через воєнні дії і стали внутрішньо переміщеними особами (ВПО), яким держава нараховує соціальні виплати. Коли ж люди вирішують повернутися додому, бо їхнє місто звільнили, то не можуть знятися з обліку ВПО. Чому в державних установах відправляють ВПО знятися з обліку в населені пункти тимчасової реєстрації, що робити і як довести, що вам не потрібно нікуди їхати, пояснюють юристи Української Гельсінської спілки з прав людини.

Ілюстративне фото. Джерело: ЛМР

8. Що робити якщо військовослужбовець потрапив в полон чи зник без вісти? Покрокова інструкція від УГСПЛ

Що робити родичами військовополонених, розповіли в інструкції, за допомогою якої можна самостійно здійснити заходи, направлені на встановлення місцеперебування своїх рідних і сприяти їхньому найскорішому визволенню.

9. Чергові зміни для переселенців: у кого залишається право на допомогу?

Які зміни відбулися у Порядку надання допомоги на проживання внутрішньо переміщеним особам (ПКМУ № 332 від 20.03.2022 року) у квітні та які нюанси з цим були пов’язані пояснили юристи Громадської приймальні УГСПЛ у місті Суми. 

10. Статус безробітного під час війни

Під час повномасштабного вторгнення актуалізувалася тема безробіття, адже частина осіб не має змоги реалізувати своє право на працю та отримання заробітної плати (винагороди) як джерела існування. Юристи пояснили: хто може вважатися безробітним, які права і обов’язки має особа в статусі безробітного та на яку підтримку від держави можна розраховувати в такому випадку у воєнний час.

Якщо помітили помилку на сайті, будь ласка, виділіть текст та натисніть ctrl-enter.

Також може бути корисним

Вимагаємо припинити переслідування антикорупційних активістів та журналістів-розслідувачів

Представники українського громадянського суспільства констатують небезпечну тенденцію щодо переслідування органами правопорядку антикорупційних активістів та журналістів-розслідувачів...

12 April 2024

Приєднуйтесь

Робiмо велику справу разом!
Підтримати Стати волонтером Пройти стажування

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: