Публікація

Щоденні обстріли та загибель: за червень УГСПЛ зафіксували понад 1200 воєнних злочинів РФ

Понад дві з половиною сотні загиблих та півтисячі поранених – саме стільки жертв серед цивільного населення внаслідок повномасштабного вторгнення РФ лише за червень 2023 року зафіксували документатори Української Гельсінської спілки з прав людини. Найстаршій загиблій було 90 років, наймолодшій – 2.  

Удар балістичною ракетою з ракетного комплексу «Іскандер» по селу Підгородному Дніпропетровської області 03 червня 2023, внаслідок якого загинула дворічна дитина

Найбільше постраждалих зафіксували у Херсонській області: 62 людей загинуло та 136 отримали поранення. Підрив росіянами дамби Каховської ГЕС 6 червня 2023 року призвів до великої кількості жертв. У зоні підтоплення опинилися майже 80 населених пунктів. Переважно люди похилого віку не змогли самотужки покинути зону лиха. Найстарша жінка, яка загинула від повені – 90-річна Катерина Кручина. 

Також в червні документатори УГСПЛ щодня фіксували обстріли цивільної інфраструктури. Один з них стався 3 червня в селі Підгородному Дніпропетровської області. Росіяни вдарили по селу балістичної ракетою з ракетного комплексу «Іскандер». Удар призвів до загибелі дворічної дівчинки, ще п’ятеро дітей отримали поранення. Вибуховою хвилею пошкоджено 10 будинків, газопроводи та рятувальний підрозділ. 

Ще один удар крилатими ракетами по багатоповерхівці 13 червня в місті Кривий Ріг на Дніпропетровщині призвів до загибелі 13 людей. Постраждали 36 осіб, близько 400 квартир зазнали руйнувань, від вибухів вибито понад 1300 вікон у квартирах та під’їздах. 

Яка з областей зазнала найпотужніших обстрілів, де сталося найбільше викрадень людей та які цивільні об’єкти російські війська перетворюють на військові госпіталі, бази та склади зі зброєю – читайте у звіті за посиланням

УГСПЛ продовжує збирати випадки воєнних злочинів РФ проти України. В червні їх кількість збільшилась на 1226. Загалом з початку повномасштабного вторгнення Росії в Україну правозахисники УГСПЛ зафіксували понад 27 тисяч воєнних злочинів РФ. 


Підписуйтесь на сторінки УГСПЛ у соціальних мережах:

Facebook | Instagram | Telegram юридичний | Telegram з анонсами подій | Twitter | Youtube


Матеріал підготовлено за підтримки Агентства США з міжнародного розвитку (USAID) в рамках Програми «Права людини в дії», яка впроваджується УГСПЛ. Погляди та інтерпретації, представлені у цій публікації, не обов’язково відображають погляди USAID, Уряду США. 

Відповідальність за вміст публікації несуть виключно автори та УГСПЛ. У світі USAID є однією з провідних установ у сфері розвитку, яка виконує роль каталізатора цих процесів та допомагає досягати позитивних результатів. 

Діяльність USAID є проявом доброчинності американського народу, а також підтримує просування країн-отримувачів допомоги до самостійності та стійкості та сприяє забезпеченню національної безпеки та економічного добробуту США. Партнерські стосунки з Україною USAID підтримує з 1992 року; за цей час, загальна вартість допомоги, наданої Україні з боку Агентства, склала понад 9 млрд. доларів США. До поточних стратегічних пріоритетів діяльності USAID в Україні належать зміцнення демократії та механізмів досконалого врядування, сприяння економічному розвитку та енергетичній безпеці, вдосконалення систем охорони здоров’я та пом’якшення наслідків конфлікту у східних регіонах. Для того, щоб отримати додаткову інформацію про діяльність USAID, просимо Вас звертатися до Відділу зв’язків з громадськістю Місії USAID в Україні за тел. (+38 044) 521-57-53. Також пропонуємо завітати на наш вебсайт: http://www.usaid.gov/ukraine, або на сторінку у Фейсбук: https://www.facebook.com/USAIDUkraine. 

Якщо помітили помилку на сайті, будь ласка, виділіть текст та натисніть ctrl-enter.

Також може бути корисним

Приєднуйтесь

Робiмо велику справу разом!
Підтримати Стати волонтером Пройти стажування

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: