Публікація

Росія головуватиме в Радбезі ООН: які це матиме наслідки для України?

З 1 квітня Російська Федерація строком на один місяць посяде місце голови в Раді безпеки ООН. Це означає, що у РФ буде модераторська функція під час засідань, розказав в коментарі виданню «Фокус» виконавчий директор Української Гельсінської спілки з прав людини Олександр Павліченко. Це дозволить Москві визначати порядок денний і представляти організацію в інших міжнародних інституціях.

Ілюстративне фото: pixabay.com

Кожен з основних членів Радбезу на один місяць переймає на себе головування, і тепер прийшла черга Росії.

«Що це означає? Якихось надмірних повноважень це президентство не накладає. По-перше, РФ модеруватиме засідання впродовж всього місяця. Тобто представник держави (постійним представником Росії при ООН і в Радбезі з 2017 року є російський дипломат Василь Небензя, – авт.) каже: «Тепер слово надається тому», — пояснює Павліченко.

По-друге, продовжує правозахисник, голова засідання ставить питання на голосування і визначає черговість порядку денного. Втім, рішення Росії не буде єдиновизначальним, бо секретаріат ООН також приймає в тому участь. Тобто Росія не зможе на свій розсуд вилучати якісь питання і не давати їх розглянути. Але свій підпис як очільник цього процесу ставитиме на документах саме Небензя.

Виконавчий директор Української Гельсінської спілки з прав людини Олександр Павліченко

«Насправді ці функції головування є непомітними для більшості людей. От, наприклад, Ліхтенштейн керує, чи потім буде Швейцарія — це більше схоже на передачу естафетної палички», — говорить Павліченко.

Але певні ризики все ж таки є. Як пояснює директор УГСПЛ, постпред РФ як голова представлятиме Радбез ООН у всіх інших міжнародних інституціях.

«Тобто він фактично зможе виступати зі своєю власною позицією. Оце обличчя Небензі буде уособлювати організацію, яка пропагує мир», — говорить експерт.

За його словами, українська сторона різко відреагувала на головування РФ в Радбезі не через якусь конкретну небезпеку, а тому, що сам цей факт підкреслює абсурдність ситуації.

«Основна задача Радбезу ООН — запобігати воєнним конфліктам. А виходить, що держава, яка є агресором, злочинцем, яка продовжує обстрілювати українців, стає модератором в такому складному процесі. Ось проти чого виступає Україна», — наголошує співрозмовник Фокуса.

Головування РФ демонструє, на що сьогодні перетворилась Рада безпеки ООН. За словами Павліченко, сьогодні цей орган вже не здатен виконувати функцію запобігання воєнним злочинам і агресії.

Якщо помітили помилку на сайті, будь ласка, виділіть текст та натисніть ctrl-enter.

Також може бути корисним

Приєднуйтесь

Робiмо велику справу разом!
Підтримати Стати волонтером Пройти стажування

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: