Публікація

Рік повномасштабної війни у Сумах та Сумській області: узагальнення подій

У цій публікації подається узагальнення інформації, зібраної ГО Північна правозахисна група, у рамках глобальної ініціативи «Трибунал для Путіна» про ймовірно скоєні міжнародні злочини за рік повномасштабної російсько-української війни.

Було задокументовано та внесено до бази даних 1137 епізодів. ГО Північна правозахисна група веде документування міжнародних злочинів (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини), ймовірно вчинених російськими окупантами в Сумській області.

У цій статті ми публікуємо узагальнення подій, які відбулися в Сумській області протягом 365 днів повномасштабної російсько-української війни (24 лютого 2022 – 24 лютого 2023 року). Інформація в цій публікації є приблизною, спирається на зібрані нами дані та потребує уточнення.

1. Інформація про жертви серед цивільного населення

За досліджуваний період у Сумській області нами було зафіксовано загалом 247  епізодів, пов’язаних із людськими втратами чи порушенням прав серед цивільного населення. 

Тип втрати чи порушення прав Постраждалих Задокументовано епізодів
Загибель людини 177 105
Поранення людини 344 116
Зґвалтування 0 0
Порушення прав 15 12
Зникнення людини 20 14
Усього  556 247

1.1. Інформація про загиблих та поранених серед цивільного населення

За даними, які вже задокументовані в нашій базі, за досліджуваний період у Сумській області внаслідок артобстрілів та бойових дій загинуло щонайменше 177 людей та було поранено щонайменше 344 людини. 

Першим воєнним злочином, офіційно зафіксованим в Сумській області прокуратурою, була загибель 7-річної дівчинки внаслідок обстрілу Охтирки з важкої артилерії на другий день повномасштабної війни.

Серед інших цинічних злочинів є епізод розстрілу родини танком та авіаудар по житловому сектору вул. Роменська та вул. Спартака м. Суми. У результаті бомбардування повністю знищено будинок по вул. Роменська, в якому на той час знаходилися та загинули одночасно 9 людей, з них 3 дитини з однієї родини.

Російські військові продовжують авіаобстріли Сумщини, внаслідок яких гинуть люди. У червні 2022 року було здійснено ракетний авіаудар по Садівській громаді Сумського району (декілька кілометрів від обласного центру) через який 4 людини загинуло та 6 отримали поранення. Ще 6 поранених та 1 загиблий були внаслідок авіаудару по Глухову

Від дій російських військових продовжує страждати населення, яке проживає в селищах прикордонної території. 1 липня 2022 року у себе на городі в Шалигінській громаді була поранена жінка, а 23 липня 2022 року смертельне поранення внаслідок обстрілу з важкої артилерії отримав фермер на власному подвір’ї в с. Рижівка (до кордону з РФ близько 5 км). У серпні також від обстрілів гинули люди, зокрема, 8 серпня зафіксований артобстріл околиць населених пунктів Шалигинської громади з боку РФ. У селі Катеринівка від осколкового поранення в шию загинула місцева мешканка. 

За вересень в Сумській області зафіксовано 20 нових випадків поранень та 1 загибель цивільної особи: від уламку, який влучив у голову, загинув чоловік 1940 року народження, який в момент обстрілу сидів на дивані в своєму будинку.

У жовтні російські військові продовжували цинічно обстрілювати прикордонні райони області, від чого страждає цивільне населення. Так в один з днів, під час артобстрілу Юнаківської громади прямо по центру села, загинуло двоє осіб і ще одну особу поранено. А 17 жовтня, під час обстрілу об’єкта цивільної енерго інфраструктури в Роменському районі, внаслідок влучання одразу трьох російських ракет загинуло п’ятеро осіб, а чотирнадцять – поранені. В листопаді від обстрілів потерпала Білопільська, Хотінська, Ворожбянська громада – в них були випадки поранення мирних мешканців та загибель.

Наприкінці листопада під масштабний обстріл попала Білопільська громада: росіяни обстріляли її  з ствольної артилерії (35 «прильотів»). У підсумку загинув 15-річний хлопець, якій не встиг кілька метрів добігти додому в укриття. А 6 грудня у Есманьській громаді росіяни поранили 69-річного чоловіка, який опинився на вулиці під час ворожого обстрілу. 

Січень 2023 р. видався не менш трагічним. Так 23 січня по селу Кучерівка ворог випустив 30 ракет із «Граду». Внаслідок обстрілу одна молода жінка та її батько загинули, ще 2 – поранені. Це члени однієї родини, мешканці одного будинку, куди було пряме влучання. Вони намагались сховатися під час обстрілу. А пару днів до того внаслідок обстрілів осколками поранений 17-річний хлопець у селі Студенок. У лютому 2023 р. також зафіксовані цілеспрямовані напади на цивільне населення. Наприклад, 22 лютого з території рф випущено протитанкову керовану ракету поблизу с. Водолаги Хотінської громади. Внаслідок влучання по цивільному автомобілю «Газель» для розвезення хліба водій та пасажир отримали поранення. 

1.2. Інформація про зґвалтування та інші порушення прав людини

За інформацією, яка вже задокументована в нашій базі, за досліджуваний період в Сумській області не були зафіксовані факти можливого зґвалтування цивільних осіб. 

Серед випадків порушення прав людини зафіксовані у тому числі випадки незаконного позбавлення волі цивільних осіб та катування. Так, після деокупації Тростянця стало відомо, що у підвалі залізничного вокзалу була обладнана справжня кімната для тортур. На жаль, тіла зі слідами катувань також були знайдені на території Сумської області після закінчення активної фази бойових дій.

У червні стало відомо про випадок, який стався ще на початку повномасштабного вторгнення військових ЗС РФ:  28 лютого 2022 року військові ЗС РФ затримали двох місцевих жителів с. В’язове, які розвозили хліб.  На них одягли металеві кайданки, зав’язали очі. Утримували чоловіків на сільськогосподарському підприємстві, систематично били та вимагали дані про цивільних мешканців м. Конотопа з проукраїнською позицією, місцезнаходження і розташування військових Збройних Сил України,  місця зберігання зброї. Лише 2 березня 2022 року затриманих відпустили.

Також оприлюднено випадок катування та вбивства жінки, мирної мешканки м. Тростянець, яку військові ЗС РФ викрили в тому, що вона передавала дані про їх переміщення українським військовим.

Зафіксовані також факти використання цивільного населення в якості живого щита в Тростянецькій громаді та Конотопському районі.

1.3  Інформація про зникнення людей

Нам також вдалось задокументувати відомості про факти ймовірного примусового зникнення щонайменше 24 цивільних осіб. Як правило, це чоловіки, які намагалися проїхати блокпости, встановлені військовими ЗС РФ. Також відомі факти викрадення автомобілів разом з водієм. Щодо масового вивезення осіб під приводом евакуації, такий випадок також зафіксований документаторами: у насильницький спосіб вивезли до міграційного центру, що розташований на території Російської Федерації, родину з 5 осіб, які проживали в одному з населених пунктів поблизу кордону.

2. nІнформація про житлові будинки та об’єкти цивільної інфраструктури, що зазнали пошкоджень унаслідок бойових дій.

За даними, які вже задокументовані в нашій базі, в Сумській області  за досліджуваний період внаслідок авіанальотів, артобстрілів та бойових дій було пошкоджено щонайменше 1749 об’єктів цивільної інфраструктури, серед яких:

Вид об’єктів Кількість
Будівлі житлово-побутового призначення 975
Будівлі освітньо-виховних закладів 69
Будівлі лікувально-оздоровчих закладів 28
Будівлі державних установ 26
Будівлі культурно-розважальних закладів 27
Будівлі культового призначення 33
Об’єкти підприємницької діяльності та комерційно-виробничого призначення 176
Об’єкти транспортної інфраструктури 13
Об’єкти інфраструктури життєзабезпечення 188
Історичні пам’ятники 9
Господарчі угіддя, ліси 34
Мости 6
Автомобілі, транспортні засоби 165
Загалом об’єктів 1749

Відзначимо, що під час окупації населених пунктів військові ЗС РФ знищували та грабували не тільки об’єкти інфраструктури, фабрики, заводи, аграрні підприємствамагазини та будинки місцевих мешканців, але й освітні заклади, студентські гуртожитки, лікарні, бюро ритуальних послуг, а також пограбували навіть музей маршала бронетанкових військ Павла Рибалка, що визволяв Україну і Європу від нацистів під час Другої світової, цинічно розтягнувши все, що їх зацікавило в експозиції.

Страждають від обстрілів не тільки люди, а й тварини. За період, що аналізується, було зафіксовано декілька обстрілів сільгосппідприємств, внаслідок яких постраждали корови.

Щодо екологічних збитків, наприкінці травня та протягом червня Державна екологічна інспекція у Сумській області продовжує рахувати та оприлюднювати збитки, завдані навколишньому природному середовищу Сумщини військами РФ внаслідок обстрілів, серед яких є збитки завдані засміченням, пожежами, обстрілам нафтобази тощо. У лютому-березні Державна екологічна інспекція у Сумській області опрацювала інформацію, отриману від Спеціалізованої екологічної прокуратури та Сумської ОВА щодо засмічення р. Ворскла. Мова йде про руйнацію автомобільного мосту поблизу с. Климентове Охтирської територіальної громади. Внаслідок цього у р. Ворскла обвалилося близько 3 тис. т будівельних конструкцій, що призвело до засмічення поверхневих вод і загального погіршення стану екосистеми.

В цьому місяці зафіксовані епізоди, в яких об’єктами були також автомобілі, сільгосптехніка, храми та навіть сільський громадський туалет в прикордонній громаді.

Протягом серпня нами зафіксовано активні “прильоти” по інфраструктурі області: водонапірних вежах, газопроводах, лініях електропередач. Серед цілей, які важко пояснити, є вогонь з мінометів та ствольної артилерії по Миропільській громаді, а саме, понад 50 прильотів, внаслідок яких було розбито вщент більше 10 могил на місцевому цвинтарі.

Наприкінці серпня зафіксовано обстріл Іскрисківщини одного із сел Білопільської громади. Воно вже страждало і раніше від “прильотів” з боку РФ. Але внаслідок цього обстрілу була пошкоджена повністю уся  інфраструктура села. Сюди влучило близько півсотні мін, сталися пожежі у будівлях училища, школи, дитячого садка, пошти, магазину, а також пошкоджені приватні будинки. Крім того, останні місяці від обстрілів систематично страждають об’єкти інфраструктури в прикордонних громадах, зокрема тільки в Новослобідський громаді у вересні було зафіксовано до 5 епізодів щодо пошкоджень ліній електропередач, підстанцій тощо.

18 жовтня росіяни гатили в центр прикордонного села Бояро-Лежачі. Зафіксовано 20 прильотів із мінометів. Снаряди ворог спрямував на дитячий табір. Там пошкоджений дах, вибиті 90 вікон, від сильного удару зрушили плити-перекриття між поверхами. Російські міни розірвалися також посеред дитячого майданчика та зони відпочинку, де зазвичай людно. Ще 5 приватних будинків пошкоджені.

Під час обстрілів пошкоджуються аграрні підприємства, магазини, поля, медичні амбулаторії тощо.

В листопаді під обстрілами так само опинялися житлові будинки. Від РСЗВ та САУ потерпають мирні мешканці як приватних будинків, так і багатоповерхівок у прифронтовій зоні. Нерідко через обстріли займаються пожежі. В Хотінській громаді місцеві фермери зазнали збитків більше ніж на 2 мільйони гривень через масований обстріл 15 листопада. 

Протягом грудня знов під прицілом росіян були цивільні об’єкти прикордоння. Російській військові обирають для обстрілів найрізноманітніші цілі. Так, 5 грудня по одному з прикордонних сіл росіяни вдарили двічі. Випустили 15 снарядів зі ствольної артилерії, а згодом ще 22 снаряди з РСЗВ. «Прильоти» були по чоловічому монастирю. Пошкоджена адмінбудівля та господарчі споруди. Від осколкових поранень загинула худоба в господарстві монастиря. В той же день в Білопільській громаді був мінометний обстріл прикордонного села. Розірвалися 8 мін, які і пошкодили гараж, трактор, 3 легкові автомобілі психоневрологічного інтернату.

По Білопільській громаді обстріли велись протягом цього місяця регулярно. Так с. Іскривсківщина та інші по прикордонню 24 грудня опинились під черговим прицілом. Загалом 37 мін розірвалися на прикордонні. Пошкоджені 2 приватні будинки, Будинок культури (пряме попадання), магазин, й електромережі. 

В січні 2023 р. військові РФ знов руйнували будинки мирних мешканців Сумщини, школи та будівлі лікувальних закладів. Так вибухи пошкодили їдальню та господарчу споруду на території Атинського психоневрологічного інтернату. Внаслідок чергового обстрілу пошкоджено будинок старостату, сільський клуб, двоповерховий магазин та високовольтну лінію електропередач в Новослобідській громаді (Бояро-Лежачі).

Наприкінці січня та в лютому 2023 р. обстріли прикордоння значно посилились. На жаль, останній місяць військові рф застосовували різні види озброєння, створюючи небезпеку для мешканців Сумської області майже щодня. 28 січня після 13.00 по території міста Середина-Буда здійснено авіаційний (ракетний) обстріл, внаслідок якого були пошкоджені чотири багатоквартирні будинки, 26 приватних будинків, місцевий готель, адміністративну будівлю підприємства, будинок молитви однієї з релігійних організацій, будівлю спорткомплексу, три магазини, кафе, дитячий садок, приміщення пошти.

3. Інформація про типи подій, які були задокументовані за досліджуваний період

За даними, які вже задокументовані в нашій базі, за досліджуваний період у Сумській області мали місце щонайменше наступні події:

Подія Епізодів
Артилерійський обстріл (бомбардування) 539
Обстріл зі стрілецької зброї 56
Вибуховий пристрій 43
Ушкодження транспортним засобом 5
Катування, нелюдське поводження 17
Зникнення 13
Незаконне позбавлення волі 9
Використання цивільного населення в якості щита 4
Привласнення майна цивільних осіб 32
Умисне вбивство цивільної особи 27
Умисне тілесне ушкодження цивільної людини 1
Екологічна катастрофа внаслідок обстрілу 23
Інше 6
Захоплення цивільної будівлі 9

Серед подій, про які варто окремо згадати під час написання цього узагальнення, є умисний наїзд танком на родину, які пішки йшли по узбіччю в Конотопському районі, не тільки численні обстріли автівок з людьми зі стрілецької зброї, а й епізод, в якому автомобіль разом із власником в буквальному сенсі розчавили, переїхавши танком. Також це замінування доріг та багаточисленні випадки розповсюдження по території області вибухових предметів, “зустріч” з якими коштує життя та здоров’я цивільному населенню (наразі ми працюємо над окремим звітом щодо знайдених на Сумщині та знешкоджених вибухових пристроїв та снарядів).

У травні та червні військові ЗС РФ активно продовжили артобстріли прикордоння регіона, крім того, періодично відбуваються авіанальоти. Під обстріли потрапляють сільгосппідприємства, будівлі медичних закладів, школи, житлові будинки. Також із безпілотників військові РФ здійснюють мінування цивільної території та обстріли. Протягом звітного періоду на мінах підірвалися цивільні особи.

У липні продовжуються активні обстріли прикордоння. По окремих громадах військові ЗС РФ випускали до 10 ракет за один раз. А загальна кількість випущених снарядів різного калібру по області сягали 270 за день.

Не змінилась ситуація і в серпні: так само страждає ​​прикордоння Сумщини: російські військові обстрілюють території Білопільської, Великописарівської, Есманьської, Краснопільської, Юнаківської, Миропільської, Шалигинської та Буринської громад. Так, 17 серпня зафіксовано 176 прильотів, наслідками яких були руйнування та пожежі.. Зокрема, під час обстрілу с.Студенок Есманьської територіальної громади  зі ствольної артилерії пошкоджені вікна в приміщеннях школи, будинку культури. Пошкоджені приватні будинки, господарчі споруди і паркани мирних мешканців. Ввечері артобстріл зі сторони РФ повторився – загорівся будинок.

Кількість обстрілів по громадах Сумської області не зменшилась, вони відбуваються щодобово. В окремі дні військові ЗС РФ активізуються, наприклад, 27 серпня з 10 ранку до 10 вечора по прикордонню області зі сторони РФ прилетіло понад 220 снарядів та мін, 22 вересня – 11 обстрілів 10 прикордонних громад, зафіксовано близько 130 прильотів, 23 вересня на прикордонні області зафіксовано майже 140 прильотів зі сторони РФ. Зазвичай це обстріли з САУ, мінометів, гранатометів та з РСЗВ, іноді без перетинання кордону, відбуваються пуски ракет з гелікоптерів.

У жовтні обстріли відбувалися не щодня, але систематично та з залученням великої кількості зброї. 17 жовтня, окрім трьох ракет, які поцілили в об’єкт енергетичної інфраструктури буквально в центрі регіону, доволі сильно – близько 300 приходів – обстрілювали прикордоння.

Ситуація не змінилась в листопаді та грудні, Під обстрілами були Білопільська, Ворожбянська, Есманьська, Краснопільська, Хотінська, Середино-Будська, Шалигинська та інші громади. Тільки за 6 листопада 203 снаряди та міни росіяни випустили по прикордонню Сумщини. Через ушкодження транспортної та енергетичної інфраструктури затримувався та змінювався рух потягів. А рівно за місяць, 6 грудня, ворог випустив по 7 громадах прикордоння 226 (!) снарядів та мін.

Активізувалися обстріли у другій половині січня 2023 р. Так 21 січня – 115 ударів завдали росіяни протягом дня по прикордонню Сумщини. Під обстрілами були Есманьська, Новослобідська, Білопільська, Шалигинська та Краснопільська громади.

23 січня росіяни обстріляли житлові будинки та залізницю у Ворожбі. Близько 14-ї години, армійці ударили зі ствольної артилерії. 10 снарядів розірвалися фактично в центрі міста. Було пряме попадання в багатоквартирний будинок, яке вщент зруйнувало одну квартиру та пошкодило інші.

Протягом 24 січня дня росіяни обстріляли вісім прикордонних громад, всього було нанесено 187 ударів, зокрема, Білопільську громаду противник обстріляв 5 разів. Це були артилерійські (48 прильотів) та мінометні (34 прильотів) обстріли. 

Протягом лютого територіальні громади області – Есманьська, Білопільська, Юнаківська, Краснопільська, Новослобідська, Хотінська, Миропільська, Шалигинська та інші – майже щодня були під обстрілами мінометів, артилерії, ворожими БПЛА на територію України періодично скидаються вибухові пристрої. А наприкінці лютого також зафіксовані обстріли протитанковими керованими ракетами, які застосовувалися проти українського цивільного транспорту безпосередньо через кордон. 

4. Інформація про задокументовані факти, які можна попередньо кваліфікувати як міжнародні злочини, ймовірно вчинені російськими окупантами

За зібраною нами інформацією, протягом досліджуваного періоду в Сумській області нами були задокументовані наступні факти, які можна попередньо кваліфікувати як міжнародні злочини, ймовірно вчинені російськими окупантами:

Попередня кваліфікація події Кількість
РС 8 (2) (b) (ix). Пошкодження чи знищення історичних пам’яток, лікарень, релігійних споруд, закладах освіти, науки, мистецтва 116
РС 8 (2) (b) (v) Обстріл населеного пункту без наслідків 5
РС 8 (2) (b) (ii). Напад на цивільний об’єкт 197
РС 8 (2) (b) (iv) Знищення або пошкодження майна 642
РС 8 (2) (a) (iv) Знищення або присвоєння майна у великих розмірах 33
РС 7 (1) (а) чи 8 (2) (а) (i) Умисне вбивство цивільної людини зі стрілецької зброї, чи іншим способом 37
РС 8 (2) (а) (ііі) Умисне тілесне ушкодження цивільної людини 5
РС 7 (1) (i) Насильницьке зникнення людини 16
РС 7 (f) чи 8 (2) (а) (іі). Катування та нелюдське поводження із цивільними чи військовими 18
РС 8 (2) (b) (iv) Загибель людини внаслідок обстрілу 59
РС 8 (2) (b) (iv) Поранення внаслідок обстрілу 94
РС 8 (2) (b) (xx) Застосування зброї, яка призводить до надмірних пошкоджень або невибіркових страждань людей, чи веде до невибіркових руйнувань, чи заборонена міжнародними угодами 13
РС 8 (2) (b) (xxiii) Використання об’єкту чи людей як живого щита 4
РС 7 (1) (е). Незаконне затримання та позбавлення свободи цивільної особи чи військовослужбовця 10
РС 8 (2) (b) (xx). Мінування територій протипіхотними мінами, протитанковими мінами, мінами-пастками населених пунктів чи окремих цивільних об’єктів, застосування систем дистанційного мінування. 38
РС 8 (2) (b) (iv) Екологічна катастрофа внаслідок обстрілу 24
РС 8 (2) (b) (xvi) Розграблення захопленого населеного пункту 6

Ці дані потребують уточнення. Назва категорії в стовпчику «Попередня кваліфікація події» ні в якому разі не є точним описом певного міжнародного злочину за Римським статутом Міжнародного кримінального суду, а надається виключно з інформаційною метою. Остаточну кваліфікацію події уповноважений надавати виключно суд.

5. Висновки

Аналіз зібраної інформації дає підстави стверджувати, що мали місце загибель та поранення цивільних осіб, руйнування й пошкодження цивільних об’єктів – житлових будівель та об’єктів інфраструктури за рахунок навмисних обстрілів та невибіркових обстрілів. Також проаналізована інформація дає підстави стверджувати, що, ймовірно, мали місце факти насильницьких зникнень, захоплень цивільних у полон, катування, мародерства, вбивств та інші. Найбільші пошкодження протягом весни 2022 р. були  зафіксовані на територіях Охтирської, Тростянецької, Лебединської, Боромлянської, В. Писарівської та Сумської територіальних громад.

У червні з боку РФ майже щодня та щоночі відбуваються обстріли прикордонної території. Іноді ці обстріли не залишають наслідків, але на жаль, фіксуються також пошкодження та руйнування цивільної інфраструктури, поранення та загибель мешканців громад. 

Зафіксовані в липні епізоди відображають тенденцію активізації обстрілів прикордонних територій. Тільки за 1 липня, протягом дня, починаючи з дев’ятої ранку військові ЗС РФ випустили більше 270 мін, ракет та снарядів різного калібру по території Сумщини. Під ворожим вогнем тоді, а також майже кожен день опиняються: Білопільська, Новослобідська, Шалигінська, Есманьська, Великописарівська, Глухівська та Краснопільська громади. 

У серпні ситуація майже не змінилась. Під обстрілами постійно знаходяться прикордонні громади. 

У вересні від обстрілів з боку РФ страждали громади прикордоння: Шалигинська, Великописарівська, Білопільська, Краснопільська, Зноб-Новгородська, Новослобідська, Есманська, Хотінська, Юнаківська, Середино-Будська та Миропільська. З різною інтенсивністю достається практично всім населеним пунктам прикордоння. Так чотири дні поспіль російські військові обстрілювали село Волфине на Сумщині. До кордону з РФ від українського села – близько кілометра.

У жовтні ситуація майже не змінилась. В окремі дні з боку РФ було випущено від 50 до 150 снарядів різного калібру. Так, наприклад, лише за 22 жовтня було зафіксовано 143 «приходи» по громадах Сумщини. З них: 7 мінометних обстрілів –  усього 72 приходи, 2 артилерійських – 31 приход, та 1 – з реактивних систем залпового вогню “Град” – 40 приходів.

Численні обстріли прикордоння північного регіону тривають. Важку артилерію військові ЗС РФ  спрямовують на мирне населення. Російські снаряди вибухають біля людських помешкань, на городах, дорогах, вулицях. В листопаді на Сумщині загинула 62-річна мешканка Ворожбянської громади. В прикордонній зоні зруйновані десятки будинків, деякі з них вже не відновити.

Протягом грудня та січня були дні, коли прикордонню Сумщини було особливо тяжко. На жаль, є смертельні випадки та тяжкі поранення серед місцевих мешканців. Масовані обстріли через кордон відбуваються систематично та по цивільних об’єктах.

Активізація обстрілів у лютому 2023 р. призвела до збільшення жертв серед цивільного населення. Так, наприклад, з території рф протитанковою керованою ракетою російські військові поцілили в цивільне маршрутне таксі «Рута» сполученням «Журавка-Суми» в районі с. Водолаги Хотінської громади. Внаслідок терористичного обстрілу отримали травмування одразу чотири цивільні особи. Постраждалий водій та троє пасажирів доставлені до Сумської обласної клінічної лікарні з попереднім діагнозом “контузія”. 

Обстріляна маршрутка “Журавка-Суми”. 24 лютого 2023 р. Фото: Сумська обласна прокуратура

Одночасно з обстрілами ворог продовжує нагнітання в інформаційному просторі, так плітки про можливий наступ в лютому 2023 р. значно дестабілізували населення прикордонних громад на початку місяця та ближче до річниці повномасштабного вторгнення – 24 лютого. Внаслідок пліток та інформаційних вкидів спостерігаємо міграцію жителів усередині області та за її кордони.

Ми вважаємо, що такі діяння можна попередньо кваліфікувати як злочини проти людяності за статтею 7 параграф (1) пункти (а), (е), (f), (i) та як воєнні злочини за статтею 8 параграф (2) пункт (a) підпункти (i), (іі), (iv), пункт (b) підпункти (ii), (iv), (v), (ix), (xxiii), (xvі).

Збір інформації триває. Якщо ви можете надати додаткову інформацію, будь ласка, напишіть нам на адресу [email protected]

Фото: Сумська обласна прокуратура

 

Якщо помітили помилку на сайті, будь ласка, виділіть текст та натисніть ctrl-enter.

Також може бути корисним

Приєднуйтесь

Робiмо велику справу разом!
Підтримати Стати волонтером Пройти стажування

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: