Публікація

Програма підтримки житла для ВПО: проблеми та виклики

Повномасштабне вторгнення Росії призвело до того, що мільйони людей залишилися без домівок. Близько 10% українців, а саме понад 5,8 мільйона, виїхали за кордон. Ще більше людей — понад шість мільйонів — стали внутрішніми переселенцями. Тобто мусили залишити домівки і шукати прихистку там, де війна становить меншу повсякденну загрозу. З чим стикнулися ВПО у пошуку житла — дослідила Громадська приймальня УГСПЛ у м. Чернівці.

Вибір місця поселення — досі процес стихійний. Держава в ньому не брала жодної участі. Переселенці вирішують свої проблеми самі: орендують житло, переїжджають до родичів чи друзів або покладаються на допомогу місцевої влади та мешканців громад, які їх прихистили. 

Але зростання кількості переселенців, дефіцит доступного житла та викликане війною безробіття для багатьох сімей створюють умови, за яких вони не можуть забезпечити себе домівкою на тривалий час. Чимало ВПО досі разом із дітьми живуть у спортивних залах шкіл. Багатьом просто нікуди повернутися. Оскільки забезпечення прихистку для переселенців переростає в дедалі гострішу проблему, втручання держави стає необхідністю.

Уряд обіцяє забезпечити людей, які покинули домівки під час війни: мобільні містечка, гуртожитки, нові квартири. А ще компенсація за проживання переселенців та пільгові кредити під 3% річних.

Наприкінці квітня уряд видав постанову № 495, якою визначив, як буде сформований фонд житла для тих, хто покинув домівки: держава може викуповувати існуюче житло чи будувати нове. Розпоряджатися коштами буде Міністерство розвитку громад та територій. Пропозиції вносять військові адміністрації. Аби регіон чи громада отримали гроші з держбюджету на нове будівництво, потрібна ділянка землі.

Уряд пропонує регіональній чи місцевій владі самій вирішувати, що вигідно — шукати вже готові будинки, доводити до ладу недобудову чи будувати щось нове. Тому кожен регіон діє по-своєму.

Крім того, квартири для ВПО купує Державний фонд молодіжного кредитування. Про пілотний проєкт закупівлі 100 квартир оголосили на початку травня.

Через повномасштабне вторгнення в Україні призупинили державні іпотечні програми.

На превеликий жаль, ситуація не виглядає вирішеною. Попри те, що держава прийняла ряд постанов щодо вирішення житлового питання для ВПО, цього недостатньо. 

Будівництво модульних будинків для ВПО також не вирішать проблеми, оскільки кількість запланованого та збудованого житла врази менша ніж потреби ВПО. 

Ситуація з житлом є в край напруженою. Для розв’язання цього питання потрібно залучення інвестицій, грантових програм та удосконалення законодавства щодо будівництва житла для ВПО.

Читати звіт повністю: Програма підтримки житла для ВПО

Дослідження підготували Громадські приймальні УГСПЛ у м. Чернівці.

Звіт підготовлено за фінансової підтримки чеської організації People in Need, у рамках ініціативи SOS Ukraine.  Зміст публікації не обов’язково збігається з їхньою позицією.

Якщо помітили помилку на сайті, будь ласка, виділіть текст та натисніть ctrl-enter.

Також може бути корисним

Приєднуйтесь

Робiмо велику справу разом!
Підтримати Стати волонтером Пройти стажування

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: