Публікація

Про порушення прав людини під час слідства говоритимуть у парламенті

Комітет Верховної ради України з питань законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності рекомендував парламенту заслухати 6 жовтня 2004 року інформацію Генерального прокурора України Васильєва Г.А. про дотримання прокуратурою України Конституції і законів України у сфері захисту прав людини при досудовому слідстві і розгляді справ в судах. Про це повідомило Інформаційне управління парламенту.

Таке рішення члени Комітету ухвалили після розгляду фактів втручання прокуратури у діяльність судів, які надійшли до Комітету.

При обговоренні питання виступаючі звернули увагу на наявність гострих проблем у відношеннях Генеральної прокуратури України і судів, навели непоодинокі факти грубих втручань прокуратури у судову діяльність, порушень конституційного принципу недоторканності суддів, а також на низьку якість досудового слідства і як наслідок – гострі конфлікти між органами прокуратури і судами та недопустимість щомісячного контролю та пресингу на суди.

Зокрема, учасники засідання обговорили звернення до парламентського Комітету судді Печерського районного суду м. Києва Стрижевської А.А. щодо переслідування її з боку прокуратури та ознайомилися з фактами тиску та переслідування голови Голосіївського районного суду м. Києва Усенка В.Г. за відміну ним незаконної постанови про порушення кримінальної справи.

Народні депутати звернули увагу на те, що до Комітету і раніше надходили скарги від суддів на незаконні дії працівників прокуратури. Зокрема, з виїздом працівників секретаріату Комітету в Дніпропетровську область проводилась перевірка заступника голови Дніпропетровського апеляційного господарського суду Шуби І.К. на неправомірні дії працівників Генеральної прокуратури і прокуратури області. Переважна більшість фактів, наведених у скарзі, підтвердилась. Матеріали перевірки були направлені до Генеральної прокуратури, проте належне реагування відсутнє.

Члени Комітету вважають незаконною і безпідставною вказівку Генерального прокурора України про ненадання судам матеріалів кримінальних справ, порушених за фактом вчинення злочину, що не тільки позбавляє громадян можливості оскаржувати на досудовій стадії незаконні дії органів дізнання та слідства, а й значно звужує конституційні повноваження судів.

Члени Комітету одностайно висловились за те, що вищезазначені дії посадових осіб прокуратури неприпустимі і є грубим та незаконним їх втручанням в судову діяльність.

Комітет рекомендував Генеральному прокурору України Васильєву Г.А. звільнити із займаної посади прокурора міста Києва Кузьміна Р.Р. за незаконне втручання в судову діяльність та розглянути питання про відповідність займаним посадам інших посадових осіб, які порушили норми чинного законодавства щодо статусу суддів.

Члени Комітету також вважають за необхідне посилити контроль з боку Генерального прокурора України за діяльністю працівників органів прокуратури під час виконання ними завдань прокурорського нагляду та дотримання функцій прокуратури, закріплених у Законі України “Про прокуратуру”.

Крім того, очевидно, найважливішим має стати реформування Прокуратури відповідно до зобов’язань України, взятих на себе під час вступу до Ради Європи. Зокрема, мова йде про викорінення загального нагляду та слідства, що не притаманні прокуратурі у демократичній країні. Проект закону про прокуратуру (нова редакція) навпаки його удосконалює і закріплює „радянські” повноваження карального органу.

РУПОР

Якщо помітили помилку на сайті, будь ласка, виділіть текст та натисніть ctrl-enter.

Приєднуйтесь

Робiмо велику справу разом!
Підтримати Стати волонтером Пройти стажування

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: