Публікація

Правозахисники та нардепи вимагають якнайшвидше ухвалити законопроєкти про захист в’язнів Кремля (фото, відео, інфографіка)

19 жовтня у Верховній Раді України відбувся брифінг правозахисників та народних депутатів щодо  законодавчих ініціатив, що стосуються соціального і правового захисту осіб, позбавлених свободи внаслідок збройної агресії проти України, а також членів їх сімей. Наразі незаконно ув’язнені у зв’язку із російською агресією та члени їхніх сімей постійно стикаються з багатьма соціально-побутовими питаннями, що пов’язані із втратою годувальника, необхідністю оплати послуг адвокатів, отримання лікування та реабілітацією після звільнення, нарахуванням робочого стажу, виплатою прострочених кредитів та іншими  проблемами. 

Законопроєкти, що  подав на  розгляд Верховної Ради Президент Володимир Зеленський, запроваджують соціальний та правовий захист таких осіб, а також членів їхніх сімей, зокрема, через надання гарантованої грошової допомоги. Детальніше про  те, чому ці законодавчі ініціативи важливі, розказали учасники брифінгу:

Марія Мезенцева,  народна депутатка України: «Законопроект 6104, внесений як невідкладний Президентом Зеленським, – це той крок, якого потребували наші незаконно утримувані громадяни, полонені ще з початку війни. Найважливіші аспекти-це соціальний та правовий захист. Проєктом Закону безпосередньо:

–  внормовуються підстави для встановлення факту позбавлення особи особистої свободи внаслідок збройної агресії проти України;

– передбачається створення спеціального постійно діючого органу – Комісії з питань  встановлення факту позбавлення особистої свободи внаслідок збройної агресії проти України;

– передбачається виплата грошової допомоги особам, стосовно яких встановлено факт позбавлення особистої свободи внаслідок збройної агресії проти України. Впевнена, цей законопроект отримає високу підтримку парламенту!»

Олександра Романцова, виконавча директорка Центру громадянських свобод: «Агресія РФ щодо України має дуже різні форми, але всі вони мають наслідки не тільки для всієї нашої країни, але й для конкретних жертв – сімей, в яких позбавлені волі батьки, брати, матері. Співчуття та підтримка цим сім’ям має бути системною та продуманою, такою, що дасть не тільки дожити до моменту звільнення рідних, але й реабілітувати та реінтегрувати їх в суспільство, як в  психологічному, фізіологічному, так і соціальному аспектах. Саме тому прийняття законопроекту 6104 – це необхідність для держави,  яка, піклується про своїх громадян і дійсно визнає їх життя та свободу найбільшої цінністю».

Рустем Умєров,  народний депутат України: «За останні 8 років слово «політв’язень» вимушено стало частиною українського суспільства. Майже півтисячі українських сімей сьогодні чекають, коли їх рідні повернуться додому з полону та незаконного ув’язнення російських окупантів в тимчасово окупованому Криму та ОРДЛО. Перше завдання держави — повернути наших людей додому.  Завдання друге — зробити все, щоб їхня інтеграції назад у звичне життя була простою та зрозумілою, без зайвої бюрократії та непотрібних довідок. Ми маємо підтримувати та допомагати політв’язням та їхнім родинам — доступом до медицини, освіти, допомогою із працевлаштуванням тощо. Це найменше, що може зробити держава, щоб жахи ув’язнення якомога скоріше залишились у минулому».

Лариса Шевандіна, дружина полоненого в ОРДЛО, місцезнаходження невідомо: «Мій чоловік Олег Шевандін – відомий спортсмен, науковий та громадський діяч, президент Федерації ушу та кунгфу Донецької області, багаторазовий володар Кубків Європи та Світу. Його було схоплено на окупованому Донбасі і 7 років він  перебуває в полоні. Весь цей час наша родина бореться за його звільнення. Під час бойових дній було зруйновано наше житло та житло наших батьків, повністю пограбовано та зруйновано наш сімейний бізнес. Ми залишились без житла, будь якого майна та засобів існування. Батьки потребують постійної медичної допомоги,  потрібна кваліфікована юридична підтримка. Все це важко робити самотужки, без підтримки Держави. З такими викликами стикаються і інші родини полонених, особливо, якщо вони з окупованого Донбасу.  Людей було схоплено біля їх домівок. Їм наділи мішки на голови, кинули в підвали, піддають нелюдським тортурам і роками утримують у секретних в’язницях.  Полонені та члени їх сімей знаходяться в дуже складному становищі і їм вкрай необхідна підтримка  Держави.  Це дуже важливий Закон, який має бути прийнятим. І я звертаюсь до депутатів з проханням про його підтримку».

Петро Вигівський, батько політв‘язня Валентина Вигівського: «Я є один з тих громадян України, кого цей закон стосується безпосередньо і особисто. Я є батьком одного із українських ув’язнених з політичних мотивів, тобто «бранців Кремля». Сьогодні є 7 років, 1 місяць і 1 день як мій син знаходиться в кремлівських застінках і він – один з трьох українців які знаходяться там ще з 2014 року, і які до цього часу так і не дочекалися обміну або будь якого іншого звільнення з російських катівень. Ми маємо чергову надію на те, що ця редакція закону буде внесена на розгляд в зал Верховної Ради України і депутати її не відхилять, а вже приймуть цей Закон, до чого я і закликаю зараз депутатів з усіх фракцій. Ми прекрасно розуміємо що немає межі досконалості, та в той же час вже восьмий рік йде війна і стільки ж часу триває епопея з українськими військовополоненими та цивільними заручниками цієї війни. Хочу нагадати що в ув`язненні на окупованих територіях України та в самій Російський Федерації знаходиться не тільки більше чотирьох сотень українських громадян, а в ув`язненні фактично знаходяться і члени їх родин – батьки, дружини, діти, брати та сестри. Наявність в сім`ї військовополоненого та цивільного заручника, вирішення його проблем, які виникають постійно і неочікувано є справою всієї сім`ї і дуже дороговартісною справою. Держава часто бере участь в цьому, але ця допомога безсистемна і часто залежить від держслужбовців персонально. Маю надію, що з прийняттям цього закону ця частина роботи буде проводитись більш організовано, передбачувано і системно, хоча, на жаль, і не звільніть наших рідних. Ще раз закликаю депутатів не стояти осторонь, а докласти максимальні зусилля для прийняття зазначеного закону».

Марія Томак, співзасновниця Медійної  ініціатива за права людини: «Родини незаконно утримуваних осіб і самі в’язні ще від початку війни чекають на цей закон. Сказати, що держава зовсім ігнорувала потреби політичних заручників – не можна, втім, багато аспектів в контексті соціального та правового захисту залишаються нереалізованими. І вони зможуть бути реалізовані завдяки цьому закону та подальшим підзаконним актам, які має ухвалити Кабмін. Ідеться про підтримку сотень людей, які стали жертвами незаконного ув’язнення. Якщо питання звільнення – суто політичне і залежить передусім від позиції Москви, то питання соціальної підтримки в’язнів та їхніх родин – це те, що залежить від Української держави і є її обов’язком.»

Антон Кориневич, постійний представник Президента України в Автономній Республіці Крим: «Цей законопроєкт є дуже важливим і входить до «пакету Кримської платформи». Над його текстом працювали Представництво Президента України в Автономній Республіці Крим, Офіс Президента України, Міністерство з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України, провідні правозахисні організації та, що дуже важливо, організації родичів полонених. Цей законопроект є гарним прикладом синергії зусиль державних органів та громадськості. Президент України Володимир Зеленський вніс цей проект закону до Верховної Ради України та визначив його як невідкладний. Закликаємо народних депутатів України підтримати цей довгоочікуваний законопроект, який врегульовує питання соціального і правового захисту осіб, стосовно яких встановлено факт позбавлення особистої свободи внаслідок збройної агресії проти України, та членів їх сімей».

Євгенія Кравчук, народна депутатка України: «У відповідь на те, як РФ продовжує порушувати основоположні права незаконно ув’язнених громадян України, ми маємо зробити ще більше для того, щоб повернути наших людей додому і забезпечити їм нормальне життя. Треба розуміти, що, на превеликий жаль, проблеми, з якими стикаються політичні в’язні та їхні родини, не закінчуються удень звільнення. Вони потребують соціального та правового захисту. відповіддю на питання «Як системно побудувати механізм захисту політв’язнів та їх сімей на державному рівні?» став президентський законопроект 6104, який дає комплексне вирішення всіх болючих питань. Я однозначно буду підтримувати у сесійній залі законопроект 6104 тому що, поневіряючись у чергах за 101-ю довідкою, колишні бранці Кремля та члени їхніх родин не відчують, що Україна дбає про них. Ми є морально зобов’язані продемонструвати цим людям максимально діяльну підтримку, допомогти пережити непростий час, реабілітуватися психологічно і фізично від того жаху, з яким вони стикнулися».

Вадим Галайчук, народний депутат України: «Президентська ініціатива про врегулювання законом питань захисту прав політичних в’язнів є дуже важливим юридичним і політичним кроком, і ми сподіваємось на всебічну підтримку з боку колег з інших фракцій.  Прийняттям законопроекту ми вирішуємо низку проблем і неузгодженостей щодо порядку надання державної допомоги постраждалим від російської агресії, що зробить таку допомогу більш ефективною. А також держава продемонструє готовність захищати своїх громадян і підсилювати опір окупації. 

Надзвичайно важливу роль в цих процесах відіграють міжнародні організації – ми сподіваємось на повноцінне відновлення роботи спостережної місії ОБСЄ на ТОТ Донецької та Луганської областей, а також на удосконалення механізмів дистанційного моніторингу порушень прав людини на території окупованого Криму».

Ознайомитися зі спільною заява правозахисників на підтримку законопроєктів можна тут.

Повний запис брифінгу 

Брифінг організований парламентською МФО “Кримська платформа” та Коаліцією на захист бранців Кремля, до складу якої входять наступні організації: 

Об’єднання родичів політв’язнів Кремля, Кримська правозахисна група, Центр прав людини ZMINA, Медійна ініціатива за права людини, Українська Гельсінська спілка з прав людини, Центр громадянських свобод, ГО “КримSOS”, ПЛАТФОРМА ЗВІЛЬНЕННЯ ПОЛІТВ’ЯЗНІВ.

Інфографіка щодо основних положень законопроєктів

 

Захист прав постраждалих в ході збройного конфлікту здійснюється УГСПЛ в рамках Програми USAID «Права людини в дії».

У світі USAID є однією з провідних установ у сфері розвитку, яка виконує роль каталізатора цих процесів та допомагає досягати позитивних результатів. Діяльність USAID є проявом доброчинності американського народу, а також підтримує просування країн-отримувачів допомоги до самостійності та стійкості та сприяє забезпеченню національної безпеки та економічного добробуту США. Партнерські стосунки з Україною USAID підтримує з 1992 року; за цей час, загальна вартість допомоги, наданої Україні з боку Агентства, склала понад 3 млрд. доларів США. До поточних стратегічних пріоритетів діяльності USAID в Україні належать зміцнення демократії та механізмів досконалого врядування, сприяння економічному розвитку та енергетичній безпеці, вдосконалення систем охорони здоров’я та пом’якшення наслідків конфлікту у східних регіонах. Для того, щоб отримати додаткову інформацію про діяльність USAID, просимо Вас звертатися до Відділу зв’язків з громадськістю Місії USAID в Україні за тел. (+38 044) 521-57-53. Також пропонуємо завітати на наш вебсайт: http://www.usaid.gov/ukraine, або на сторінку у Фейсбук: https://www.facebook.com/USAIDUkraine.

 

Якщо помітили помилку на сайті, будь ласка, виділіть текст та натисніть ctrl-enter.

Також може бути корисним

Приєднуйтесь

Робiмо велику справу разом!
Підтримати Стати волонтером Пройти стажування

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: