Публікація

Правосуддя перехідного періоду: що потрібно врахувати Україні після війни?

УГСПЛ представляє матеріал з серії публікацій по елементах перехідного правосуддя від випускників освітніх курсів Української Гельсінської спілки з прав людини: «Люстрація, амністія, прощення, історична пам’ять».

Валерій Жидков

Як правило, перехідне правосуддя виникає після зміни авторитарного режиму на демократичний або після завершення збройного конфлікту. Воно сприяє встановленню істини та правди щодо минулих подій, проведенню відкритих та неупереджених процедур розгляду цих подій, з’ясування місця і ролі учасників конфлікту та дійових осіб (політиків, військових, посадових осіб, колаборантів та цивільних), призначення необхідних та достатніх санкцій чи покарання. Таке правосуддя повинне сприяти відновленню довіри до державних інституцій та налагодженню подальших відносин між людьми з урахуванням зроблених висновків, застосованих заходів впливу та відновленої справедливості.

Які є складові елементи перехідного правосуддя та який міжнародний досвід Україна може взяти до уваги, формуючи власну модель – аналізував прокурор відділу Офісу Генерального прокурора, кандидат юридичних наук, випускник навчального курсу УГСПЛ «Захист прав людини в умовах збройного конфлікту в Україні» Валерій Жидков

Детальніше читайте в аналізі за посиланням. У повній версії матеріалу ви дізнаєтесь про

  1. Складові елементи перехідного правосуддя.
  2. Міжнародні моделі поєднання офіційного, звичаєвого та традиційного перехідного правосуддя.
  3. Формування національної моделі перехідного правосуддя.

Читайте також:


Підписуйтесь на сторінки УГСПЛ у соціальних мережах:

Facebook | Instagram | Telegram юридичний | Telegram з анонсами подій Twitter Youtube


Матеріал підготовлено за підтримки Агентства США з міжнародного розвитку (USAID) в рамках Програми «Права людини в дії», яка впроваджується УГСПЛ.

Погляди та інтерпретації, представлені у цій публікації, не обов’язково відображають погляди USAID, Уряду США. Відповідальність за вміст публікації несуть виключно автори та УГСПЛ. 

У світі, USAID є однією з провідних установ у сфері розвитку, яка виконує роль каталізатора цих процесів та допомагає досягати позитивних результатів. Діяльність USAID є проявом доброчинності американського народу, а також підтримує просування країн-отримувачів допомоги до самостійності та стійкості та сприяє забезпеченню національної безпеки та економічного добробуту США. Партнерські стосунки з Україною USAID підтримує з 1992 року; за цей час, загальна вартість допомоги, наданої Україні з боку Агентства, склала понад 9 млрд. доларів США. До поточних стратегічних пріоритетів діяльності USAID в Україні належать зміцнення демократії та механізмів досконалого врядування, сприяння економічному розвитку та енергетичній безпеці, вдосконалення систем охорони здоров’я та пом’якшення наслідків конфлікту у східних регіонах. Для того, щоб отримати додаткову інформацію про діяльність USAID, просимо Вас звертатися до Відділу зв’язків з громадськістю Місії USAID в Україні за тел. (+38 044) 521-57-53. Також пропонуємо завітати на наш вебсайт: http://www.usaid.gov/ukraine, або на сторінку у Фейсбук: https://www.facebook.com/USAIDUkraine.

Якщо помітили помилку на сайті, будь ласка, виділіть текст та натисніть ctrl-enter.

Також може бути корисним

Приєднуйтесь

Робiмо велику справу разом!
Підтримати Стати волонтером Пройти стажування

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: