Публікація

Повістки по СМС: чи законні вони та як реагувати на такі запрошення?

Воєнний стан та загальну мобілізацію продовжили до 18 серпня 2023 року. Чоловіки від 18 до 60 років отримують повістки. Вручити її можуть прямо на вулиці. Днями в ЗМІ почала ширитись інформація, що, нібито, чоловікам вже приходять запрошення з’явитися у військкомат по СМС. В березні член Комітету Верховної Ради з питань нацбезпеки, оборони та розвідки, нардеп Федір Веніславський розповів, що Комітет вивчає можливість надсилати повістки через месенджери. Чи законно викликати у військкомат телефоном та що робити, якщо подібне повідомлення надійшло – в інтерв’ю журналістам «Телеграф» розповів виконавчий директор Української Гельсінської спілки з прав людини Олександр Павліченко.  

виконавчий директор УГСПЛ Олександр Павліченко

Не стежив за тим, щоб повістки через смс були десь визначені в нормативно-правових актах. Якщо ж це справді визначено відповідним розпорядженням, то мова йде про інформацію, яка в принципі не тягне за собою якихось юридичних наслідків. Тому що особа завжди може сказати, що вона це СМС-повідомлення не отримувала. Ця інформація призначена для особи, щоб з’ясувати, де вона і чи може з’явитися, аби отримати в належний спосіб повістку. Тому що повістка завжди вручається у письмовому вигляді, і ми чітко знаємо, як вона у законний спосіб має видаватися громадянину, – пояснює Олександр Павліченко.

А чи можна розцінювати нинішні правила мобілізації як порушення прав людини? 

– Питання мобілізації має бути на чіткому контролі з боку військкоматів для розуміння, який є ресурс, щоб воювати та чинити опір і мобілізувати громадян не лише для штурмових дій. Оскільки армія — це у більшій мірі не лише штурмовики. Це — і водії, і юристи, і санітари, і будівники, і пожежники тощо. Це охоплює і технічне забезпечення, ремонт техніки, виготовлення різного обладнання для ведення бойових дій і таке інше. Тобто є низка професій, безпосередньо не пов’язаних саме з веденням бойових дій. У цьому ключі є дуже-дуже багато різних категорій професій, які мали б бути враховані і які підпадають під мобілізацію, – пояснює виконавчий директор УГСПЛ. – Звичайний спосіб — повістка, яка надходить особі в письмовому вигляді. Але враховуймо те, що на сьогодні в Україні значна кількість населення (думаю, до 40-50%) проживає не в місцях, за якими воно зареєстроване (враховуючи те, що велика кількість виїхала, перемістилась в інші місця, і не завжди такі громадяни стали на облік, у тому числі на військовий облік). Тому тут й виникає питання, яким чином інформувати особу про те, що вона має бути хоча б зареєстрована за конкретним місцем проживання і для можливої мобілізації через райвійськкомат. Це абсолютно логічно. За моєю оцінкою, ці правила зараз відпрацьовують в Україні, і вони надзвичайно ліберальні, вони не є репресивними. Відтак казати, що це якесь порушення чи зловживання правами, як на мене, не видається.

Чи є порушенням, якщо людину зупиняють, перевіряють, вимагають документи та затримують для з’ясування персональних даних та яка відповідальність може бути за розпиття спиртних напоїв в умовах воєнного стану – читайте в повному інтерв’ю на сайті «Телеграф»


Підписуйтесь на сторінки УГСПЛ у соціальних мережах:

Facebook | Instagram | Telegram юридичний | Telegram з анонсами подій | Twitter | Youtube


Якщо помітили помилку на сайті, будь ласка, виділіть текст та натисніть ctrl-enter.

Також може бути корисним

Приєднуйтесь

Робiмо велику справу разом!
Підтримати Стати волонтером Пройти стажування

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: