Публікація

Освіта з питань захисту громадянських прав

З наближенням виборів все більше суб‘єктів виборчого процесу звертаються до питання просвітницької діяльності серед виборців щодо їх прав та можливих порушень під час виборів. Приділяється увага не тільки теоретичним аспектам виборчого законодавства, але й конкретним випадкам, коли неправильне тлумачення законодавчих норм може призвести до фактичної помилки виборця.

Розуміючи велику роль, яку відіграють територіальні виборчі комісії (ТВК) та дільничні виборчі комісії (ДВК) у виборчому процесі, більшість потужних політичних сил у серпні організовували на Чернігівщині для членів комісій та спостерігачів заходи з метою ознайомлення з Законами України „Про вибори Президента України”, „Про Центральну виборчу комісію” та іншими нормативно-правовими актами, що регламентують процес виборів. Це відбувалося шляхом проведення власного навчання або сприяння залученню цих осіб до участі в семінарах, організованих громадськими організаціями. Так, власні навчання з серпня місяця для членів ДВК розпочали соціалісти та продовжувала коаліція „Сила народу”.

Як повідомляє Чернігівський громадський комітет захисту прав людини, у серпні значно активізували свою освітню діяльність в сфері виборів громадські організації. Так, силами Чернігівського обласного відділення Всеукраїнської громадської організації „Комітет виборців України” була проведена серія семінарів на тему „Підготовка членів територіальних комісій” з залученням до участі у них всіх представників виборчого процесу. Подібні семінари проводили і деякі інші громадські організації.

До того, Чернігівське обласне відділення Всеукраїнської громадської організації „Комітет виборців України” разом з Управлінням юстиції в Чернігівській області та бібліотекою ім. М. М. Коцюбинського Чернігівської міської комунальної централізованої бібліотечної системи, за підтримки служби захисту прав виборців ВГО „КВУ”, що фінансується Американською асоціацією юристів за програмою „Правова ініціатива в Центральній та Східній Європі”(ABA/CEELI), організували виставку присвячену виборам Президента України. Відкрилась виставка з 27 серпня 2004 року у приміщенні центру правової інформації бібліотеки ім. М. М. Коцюбинського.

У цей же день – 27 серпня 2004 року в Чернігові в приміщенні готелю „Придеснянський” відбувся семінар для суддів Чернігівської області «Право на вільні вибори у міжнародному та вітчизняному законодавстві у розрізі виборів Президента України”, який було організовано Чернігівським громадським комітетом захисту прав людини та Апеляційним судом Чернігівської області в рамках проекту „Активний захист виборчих прав 2004” за підтримки Дирекції з питань розвитку та співробітництва Швейцарії. Метою заходу було ознайомлення суддів Чернігівщини з сучасними стандартами прав людини, пов’язаними з виборчим процесом. На семінарі істотна увага була відведена проблемі застосування нових Законів України „Про вибори Президента України” та „Про центральну виборчу комісію”, було висвітлено право на вільні вибори у розумінні Європейської конвенції з прав людини.

ЧГКЗПЛ відзначає, що представники всіх політичних сил охоче беруть участь в таких семінарах, де отримують необхідну законодавчу базу та консультації від кваліфікованих експертів, що загалом повинно позитивно вплинути на фаховий рівень членів виборчих комісій та спостерігачів.

РУПОР

Якщо помітили помилку на сайті, будь ласка, виділіть текст та натисніть ctrl-enter.

Приєднуйтесь

Робiмо велику справу разом!
Підтримати Стати волонтером Пройти стажування

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: