Публікація

Об’єднуються львівські юристи, що захищають ЗМІ

Львівський інститут іміджмейкерства та реклами за підтримки Міжнародного фонду «Відродження» та Агентства з міжнародного розвитку США, розпочав реалізацію проекту “Розробка Концепції систематизації та реформування законодавства в інформаційній сфері”.

Метою проекту є сприяння дотриманню та виконанню законодавства в інформаційній сфері шляхом самоорганізації середовища медіа-юристів Львівщини, моніторингу порушень прав ЗМІ та журналістів, здійснення експертизи чинного законодавства в інформаційній сфері, проведення публічних заходів з роз’яснення законодавства в інформаційній сфері та вироблення шляхів його реформування з подальшою розробкою проекту Концепції систематизації та реформування законодавства в інформаційній сфері.

Першим кроком у реалізації проекту стало створення Координаційно-методичного центру медіа-юристів Львівщини як механізму самоорганізації та взаємодопомоги в середовищі медіа-юристів Львівщини.

Як зауважив керівник проекту Любомир Зубач, порушення прав журналістів та засобів масової інформації, перешкоджання їх професійній діяльності, адміністративний і навіть силовий тиск, на превеликий жаль, стали типовими явищами для нашої країни. І якщо на загально-державному рівні ці явища вдається певним чином стримувати увагою громадських та правозахисних структур, то в регіонах ситуація подекуди виходить з-під контролю.

На думку медіа-юриста проекту Юрія Нички, ситуація із свободою слова потребує покращення як на законодавчому, так і правозастосовчому рівнях. Досягти позитивних зрушень в цій сфері можна лише спільними зусиллями засобів масової інформації. Звичайно, друковані та електронні ЗМІ є безпосередніми конкурентами на ринку медіа, і кожен з них керується в першу чергу власними інтересами. Однак те, що їх безперечно об’єднує, – це бажання бути захищеними законом, унеможливлення цензури та адміністративного тиску, запобігання порушенням прав журналістів та ЗМІ. Тому, на наше глибоке переконання, власне самоорганізація середовища медіа-юристів є реальним та ефективним механізмом відстоювання спільних інтересів засобів масової інформації.

Координаційно-методичний центр медіа-юристів Львівщини (який в подальшому трансформується в Асоціацію медіа-юристів Львівщини) вже сьогодні здійснює постійний моніторинг дотримання законодавства в інформаційній сфері, надає консультації та методичні матеріали юристам та журналістам. Важливим напрямком діяльності медіа-юристів також є експертиза чинного законодавства в інформаційній сфері, підготовка пропозицій щодо його вдосконалення, узагальнення судової практики та кращих зразків відстоювання інтересів медіа.

У вересні цього року медіа-юристи Львівщини в рамках проекту планують провести ряд публічних заходів, зокрема семінари на тему «Правове регулювання діяльності засобів масової інформації та журналістів в період виборчої кампанії Президента України», «Доступ до інформації. Практичні аспекти отримання інформації. Обмеження права на інформацію» з оприлюдненням матеріалів досліджень та моніторингу.

Результатом проекту стане розробка і публічне оприлюднення Концепції систематизації та реформування законодавства в інформаційній сфері.

Контакти програми: Ярослав Жукровський, Львівський інститут іміджмейкерства та реклами, електронна пошта: [email protected].

РУПОР

Якщо помітили помилку на сайті, будь ласка, виділіть текст та натисніть ctrl-enter.

Приєднуйтесь

Робiмо велику справу разом!
Підтримати Стати волонтером Пройти стажування

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: