Публікація

Нерухомість на окупованій території: чи можливо повернути собі право власності

Українська Гельсінська спілка з прав людини в рамках програми USAID «Права людини в дії» завершує спецпроєкт з Радіо NV, покликаний посилити правову обізнаність громадян України в питаннях притягнення до відповідальності за вчинені під час війни злочини. Гості етерів – судді, прокурори, адвокати, які пройшли навчання за освітніми курсами УГСПЛ, а також експерти Спілки. Разом з ведучими вони обговорюють нагальні правові виклики, що постають в умовах війни.  

Зараз відомо про велику кількість випадків, коли росіяни на окупованих територіях відчужували майно українців або ж займали будинки тих, хто виїхав. Що відбувається з власністю? Чи можливо взагалі повернути собі майно після деокупації? З цими питаннями часто звертаються українці до юристів.

Про право власності на окупованих та деокупованих територіях та про те, як відновлювати документи на власність, в етері Радіо НВ розповіла Наталя Войнова, юристка Центру стратегічних справ Української Гельсінської спілки з прав людини. 

Наталя Войнова

Усі угоди, правочини, постанови чи акти, які видавали органи окупаційної влади незаконні. Вони не створюють жодних юридичних наслідків. Це регламентується законодавством України, зокрема Законом України «Про забезпечення прав і свобод громадян та правовий режим на тимчасово окупованій території України». Також існує наказ Президента, який визнає всі дії окупаційної влади нікчемними. Тож їх не потрібно оспорювати. Власність лишається за українцями, якщо вона була набута на підставі українського законодавства ще до окупації. Коли люди повертатимуться на деокуповані території, вони мають розуміти, що повернення власності займе деякий час, проте вона в будь-якому випадку залишиться за ними. 

На сьогодні відомо про велику кількість випадків, коли росіяни примусово відчужували майно, вносили відомості в російські реєстри про нього чи забирали нерухомість. Наприклад, Міністерство оборони Росії вважає, що санаторії, курортні будиночки, які знаходяться на побережжі Азовського моря, це їхня власність. Вони використовують їх на свій розсуд та розселяють у них російських військових. 

Тут потрібно розуміти, що коли Україна звільнить окуповані території, і це відбудеться без будь-яких додаткових умов, власність має повернутися власникам. Конкретні законодавчі механізми для цього зараз не розроблені. Зараз тільки триває обговорення, і я не можу сказати, що є законодавство, яке на даний час дієве та ефективне. Проте законодавство та підходи до повернення власності українцям треба готувати заздалегідь. Так само треба навчати професійні кадри, які будуть його впроваджувати.

Що стосується Криму — правозахисні організації, Міністерство реінтеграції, Представництво Президента України в Автономній Республіці Крим та суспільство зараз тільки обговорюють законодавство в цьому напрямку. Думаю, що коли його ухвалять, на прикладі цих законів можна буде говорити про окуповані території Донеччини та Луганщини та про новоокуповані території.

Яким може бути процес видворення росіян і повернення власності українцям? Чи можливо відновити документи на власність, що знаходиться на окупованій території? Як підтвердити своє право на спадщину? Дивіться у відео:


Підписуйтесь на сторінки УГСПЛ у соціальних мережах:

Facebook | Instagram | Telegram юридичний | Telegram з анонсами подій | Twitter | Youtube


Дана публікація стала можливою завдяки щедрій підтримці американського народу, наданій через Агентство США з міжнародного розвитку (USAID) в рамках Програми «Права людини в дії», яка виконується Українською Гельсінською спілкою з прав людини.

Погляди та інтерпретації, представлені у цій публікації, не обов’язково відображають погляди USAID, Уряду США. Відповідальність за вміст публікації несуть виключно автори та УГСПЛ.

У світі, USAID є однією з провідних установ у сфері розвитку, яка виконує роль каталізатора цих процесів та допомагає досягати позитивних результатів. Діяльність USAID є проявом доброчинності американського народу, а також підтримує просування країн-отримувачів допомоги до самостійності та стійкості та сприяє забезпеченню національної безпеки та економічного добробуту США. Партнерські стосунки з Україною USAID підтримує з 1992 року; за цей час, загальна вартість допомоги, наданої Україні з боку Агентства, склала понад 9 млрд. доларів США. До поточних стратегічних пріоритетів діяльності USAID в Україні належать зміцнення демократії та механізмів досконалого врядування, сприяння економічному розвитку та енергетичній безпеці, вдосконалення систем охорони здоров’я та пом’якшення наслідків конфлікту у східних регіонах. Для того, щоб отримати додаткову інформацію про діяльність USAID, просимо Вас звертатися до Відділу зв’язків з громадськістю Місії USAID в Україні за тел. (+38 044) 521-57-53. Також пропонуємо завітати на наш вебсайт: http://www.usaid.gov/ukraine, або на сторінку у Фейсбук: https://www.facebook.com/USAIDUkraine.

Якщо помітили помилку на сайті, будь ласка, виділіть текст та натисніть ctrl-enter.

Також може бути корисним

Приєднуйтесь

Робiмо велику справу разом!
Підтримати Стати волонтером Пройти стажування

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: