Публікація

На фестивалі Docudays UA відбудеться низка безкоштовних правозахисних заходів від УГСПЛ

З 25 березня по 1 квітня в Києві щорічно проходить фестиваль документального кіно про права людини. Пропонуємо ознайомитись з правозахисними зустрічами на фестивалі в нашому короткому огляді.

Цього разу фестиваль Docudays UA відбудеться втринадцяте. Його програма включає 4 конкурсні секції, позаконкурсну програму, спеціальні зустрічі та покази, а також низку правозахисних подій. Серед останніх, значну частину представляє Українська Гельсінська спілка з прав людини, один з організаторів фестивалю.

JV4A2858 2
Алла Тютюнник та Микола Козирєв, УГСПЛ на спеціальному показі фестивалю Docudays UA в кінотеатрі «Київ». Фото Юлії Кафізової

 

Окрім УГСПЛ, ряд спеціальних правозахисних зустрічей презентують й інші організації. У їх числі Amnesty International в Україні, «Центр UA», фонд «Ізоляція», Представництво Фонду імені Гайнріха Бьолля в Україні.

Вхід на всі мастер-класи, тренінги, конференції, круглі столи та презентації УГСПЛ є вільним.

Події проходитимуть в Білій залі Будинку кіно.

 

НЕДІЛЯ, 27 БЕРЕЗНЯ

У третій день програми фестивалю відбудеться блок з трьох майстер-класів, пов’язаних з правами учасників АТО.

Юристи громадських приймалень УГСПЛ поділяться власним успішним досвідом у вирішенні таких питань, як отримання статусу учасника бойових дій для добровольців, позаштатних військових та волонтерів; отримання учасниками АТО земельних ділянок в кількох областях України; допомога учасникам бойових дій на Сході України у вирішенні медичних і соціальних питань.

Зустріч

 

ПОНЕДІЛОК, 28 БЕРЕЗНЯ

Наступного дня в Будинку кіно матимуть місце два суміжні заходи на тему прав постраждалих під час бойових дій на Сході. Це круглий стіл стосовно дотримання прав учасників АТО щодо обов’язкової психологічної реабілітації та міні-тренінг на тему «Захист прав громадян, які постраждали від конфлікту на Сході України».

Спілка організовує ці заходи спільно з Правозахисною Групою «СІЧ», організаціями «Форпост», «Блакитний птах» та Юридичною сотнею.

Круглий стіл                            Тренінг

 

Громадський комітет захисту конституційних прав та свобод громадян влаштовує круглий стіл на тему «Україна в лещатах олігархічних монополій: чи можливі модернізація і прорив до свободи?»

У рамках заходу обговорюватиметься проблема олігархії, як перепони на шляху якісного провадження реформ в Україні та її руху до нової політико-економічної моделі держави.

Зустріч

 

Презентація фільму «Ті, що пережили пекло».

Коротка документальна стрічка розповідає історії людей, що побували в полоні терористичних угруповань на Сході України. Фільм Олексія Біди та Анни Перепелиці є доповненнями до однойменного звіту правозахисної Коаліції «Справедливість заради миру на Донбасі». Матеріал, за яким підготовано звіт, складається зі свідчень 165 людей, що стали жертвами або свідками насильства. Фрагменти деяких із цих інтерв’ю увійшли до стрічки.

216113519

Організатори: коаліція «Справедливість заради миру на Донбасі»

Зустріч

 

ВІВТОРОК, 29 БЕРЕЗНЯ

У вівторок ті, кому не байдужа екологічна проблематика, зможуть приєднатись до презентації проекту «Думайдан – 2016: Збереження зелених зон у містах та селищах України». Спілка представляє подію спільно зі своїми партнерами – організаціями «Екологія – Право – Людина», «Зелений Світ», «Зелений Фронт» та Центром «СІМ».

Present_Dumaidan_візитівка

Проект «Думайдан» покликанний привернути увагу до фактів погіршення стану зелених зон у містах та селах України, серед яких, головним чином, масштабні вирубка лісів та забудова земель.

Зустріч

 

Представники програми освітнього напрямку УГСПЛ «Розуміємо права людини» проведуть спеціальний навчальний майстер-клас на тему «Дилемні ситуації у сфері прав людини».

Зустріч

 

ЧЕТВЕР, 31 БЕРЕЗНЯ

Останньою правозахисницькою подією від УГСПЛ на фестивалі буде відкрита конференція-діалог «Навіщо ми це робимо? Необхідність та складність документування порушень прав людини в умовах військового конфлікту».

В рамках події журналісти, правозахисники та медіа-експерти говоритимуть про способи і мету фіксації прав людини в зоні АТО, а також етичні аспекти даного питання.

Зустріч

 

 

Якщо помітили помилку на сайті, будь ласка, виділіть текст та натисніть ctrl-enter.

Також може бути корисним

Приєднуйтесь

Робiмо велику справу разом!
Підтримати Стати волонтером Пройти стажування

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: