Публікація

Місцевий мешканець погрожував волонтеру зброєю. Справу намагаються зам’яти

Ігор Слободянюк волонтерить з 2014 року: тоді він збирав та розвозив допомогу війську. Зараз Ігор допомагає бійцям з ліками, транспортуванням та лікуванням поранених. 

У квітні чоловік звично заїхав до Нової пошти, щоб забрати посилку з гуманітарною допомогою. Але спокійно зробити це не вдалося: місцевий мешканець заблокував виїзд, а пізніше почав погрожувати зброєю. Матеріали справи прокурор не один раз повертав дізнавачу. «Зі слів нападника питання з прокурором вирішено», — говорить чоловік.

Як чоловіку не дають відновити справедливість та затягують справу — розповів адвокат Олександр Данилов, який захищає права потерпілого.

Волонтери. Ілюстративне фото. Джерело: depositphotos.com

Ігор Слободянюк займається волонтерством з 2014 року. Тоді починав з гуманітарної допомоги на фронт: розвозив необхідні для бійців речі. Надалі так і повелося. Чоловік став частиною ініціативи «Бойові бджілки». Вінницька волонтерська група допомагає фронту з початку війни: ініціатива надає правову, психологічну та соціальну допомогу учасникам бойових дій з усієї України. Ігор у її складі активно підтримує Збройні сили, не один рік збирав та транспортував допомогу в зону АТО.

З початком повномасштабного вторгнення Ігор спочатку займався перевезенням потрібних бійцям ліків, а зараз допомагає з транспортуванням та лікуванням поранених у Вінниці.

Напад і погрози

У квітні чоловік вирішив заїхати до місцевого відділення Нової пошти, щоб забрати частину гуманітарної допомоги, яку передали з закордону. Припаркував автомобіль, забрав посилку, але виїхати звідти не зміг: місцевий мешканець заблокував своєю автівкою виїзд з території пошти. Коли Ігор попросив чоловіка звільнити проїзд, той відмовився та почав принижувати і ображати Слободянюка. Нападник з самого початку міг зупинити конфлікт та дати можливість Ігорю виїхати, але обрав іншу тактику. Замість того, щоб прибрати власне авто з проїзду, він сів в автомобіль, дістав зброю та направив її на Слободянюка. 

«Я тебе зараз пристрелю», — таку фразу почув Ігор у свій бік від нападника. Лише втручання інших дозволило уникнути застосування зброї. Свідки події розповідали, що конфлікт розпочав саме нападник, він же міг його зупинити.

Розслідування 

В той же день потерпілий викликав поліцію. Правоохоронці провели огляд місця події, вилучили пістолет нападника, вилучили відео з камер спостереження та склали протокол. На записах чітко видно, як почався конфлікт, які були обставини та як реагували учасники конфлікту. Це ж відео підтверджує, що чоловік спрямував на потерпілого зброю. Пізніше нападник письмово визнав факт погроз зброєю, проте обгрунтовував свої дії бажанням зупинити конфлікт.

Наступного дня поліцейські допитали потерпілого. В розмові Ігор підтвердив факт погрози та описав свою версію подій. Цю ж версію підтвердили допитані поліцією свідки, працівники пошти. Вони вказали, що нападник погрожував потерпілому зброєю.

Ілюстративне фото. Джерело: depositphotos.com

Пізніше Вінницький міський суд наклав арешт на пістолет нападника. Експерти склали висновок: вилучений предмет — короткоствольна вогнепальна зброя, самозарядний пістолет для відстрілу гумовими кулями. Слідчий експеримент, який дізнавач провів спершу за участю Ігоря Слободянюка, а потім за участю свідка, двічі підтвердив факт погрози вбивством.

Перешкоди та повернення матеріалів справи

Тож враховуючи усі обставини, дізнавач склав проєкт підозри, зібрав достатню доказову базу і разом з матеріалами направив до Вінницької окружної прокуратури. Далі почалося найцікавіше. Спершу прокурор повернув матеріали з вказівкою прошити матеріали. Поліцейський, врахувавши вказівки, відправив матеріали знову. Їх прокурор повернув з вказівками: «додатково опитати нападника щодо мети його приїзду та обставин погрози застосування зброї; встановити і допитати всіх працівників відділення Нової пошти; провести слідчі експерименти з усіма свідками кримінального провадження».

Вінницька прокуратура. Ілюстративне фото. Джерело: news.vn.ua

В питаннях, які прокурор вказував поставити нападнику, чітко прослідковувався тон, який вони мали задати: за яких умов почалася їхня бесіда з потерпілим, чи вживав Слободянюк щодо нього нецензурні слова, погрози, як потерпілий ображав нападника, чи були дії потерпілого неправомірними. Ті ж питання дізнавач за вказівкою прокурора мав поставити свідкам події.

У червні дізнавач отримав відповіді на вказані питання, свідки ще раз підтвердили, що зі сторони Слободянюка вони не чули жодної погрози в бік нападника. Матеріали прокурору були направлені втретє, і так само втретє прокурор їх повернув назад. Цього разу з вказівками додатково опитати потерпілого щодо образ та погроз на адресу нападника. До цього кілька свідків повідомили, що таких погроз не було, в показаннях потерпілого теж про це йшла мова. Ще одна вказівка: вчергове опитати нападника. На той раз — з метою з’ясувати, чому він демонстрував зброю.

адвокат Олександр Данилов, юрист громадської приймальні УГСПЛ, яка працює на базі Фонду милосердя та здоров’я

Провівши всі опитування, дізнавач вчетверте направив матеріали прокурору. Їх прокурор повернув. За його словами, що через те, що нападник просто хотів припинити протиправні дії потерпілого – факт погрози не підтверджується і склад злочину відсутній. У чому проявляються протиправні дії потерпілого, якщо всі матеріали справи говорять про інше, на жаль, невідомо. Чергове повернення матеріалів може свідчити про умисне затягування справи: щоб строки притягнення до кримінальної відповідальності сплили.

Зараз нападник не затриманий. Ігор розповідає, що тому в процесі повернули зброю, а зі слів нападника чоловіку стало зрозуміло, що питання з прокурором вже вирішено. Підозру йому не підпишуть. «Я вже втратив надію, якщо чесно. Та й справ дуже багато, нема часу на те, щоб з цим боротися», — говорить Ігор.

Зі справою Ігоря Слободянюка працює адвокат Олександр Данилов та робить усе, щоб відновити справедливість.


Підписуйтесь на сторінки УГСПЛ у соціальних мережах:

Facebook | Instagram | Telegram юридичний | Telegram з анонсами подій Twitter Youtube

Якщо помітили помилку на сайті, будь ласка, виділіть текст та натисніть ctrl-enter.

Також може бути корисним

Вимагаємо припинити переслідування антикорупційних активістів та журналістів-розслідувачів

Представники українського громадянського суспільства констатують небезпечну тенденцію щодо переслідування органами правопорядку антикорупційних активістів та журналістів-розслідувачів...

12 April 2024

Приєднуйтесь

Робiмо велику справу разом!
Підтримати Стати волонтером Пройти стажування

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: