Публікація

Чи можуть фермерів примушувати платити за розмінування полів?

Мешканець Херсонщини отримав лист із вимогою сплатити кошти за розмінування його землі, як повідомляє видання «Вгору». Він звернувся до адвоката, юриста Херсонської громадської приймальні Української Гельсінської спілки з прав людини Олександра Данилова із питанням – чи мають фермери платити за розмінування полів та хіба ці роботи не фінансує держава? 

За словами власника паю з села Новокаїри пана Миколи (ред. – ім’я змінено з міркувань безпеки), він отримав лист від орендаря, в якому йдеться, що через окупацію району їхня агрофірма вже зазнала значних збитків, а тепер необхідно заплатити не лише податки на землю, а й ще за обстеження та розмінування поля фахівцями держпідприємства Укроборонсервіс. За обстеження – 270 тисяч гривень, за поверхневе очищення – по 5 тис. грн із гектара, а за знищення залишків війни – по 2 тис. грн за кожен предмет. І пропонує сплатити за перевірку та убезпечення ділянки разом. Тобто 50% агрофірма сплатить зі своїх коштів, а 50% – з орендної плати. «Хіба законно вимагати з нас гроші за розмінування?» – обурювався чоловік.

адвокат Олександр Данилов

Адвокат, юрист Української Гельсінської спілки з прав людини Олександр Данилов пояснив, що представники агрофірми орендаря не мають права вимагати від пана Миколи оплачувати їхнє рішення найняти вибухотехників Укроборонсервісу. Так, Укроборонсервіс має ліцензію на такі роботи й працює за замовленням та 100% передоплатою. Але в області над обстеженням та розмінуванням полів працюють ще й такі структури, як збройні сили, служба з надзвичайних ситуацій, поліція. І вони гроші за свою роботу з людей чи підприємців не беруть. Тобто у власника ділянки є право обирати – дочекатися, поки територію перевірять та убезпечать безоплатно, або – найняти виконавців робіт власним коштом. А орендар, перш за все, мав порадитися з паном Миколою, що саме обирати, а не подавати інформацію як необхідну вимогу.

Повністю про ситуацію із розмінуванням на Херсонщині та позицію місцевої влади читайте в матеріалі видання «Вгору».

Мережа приймалень УГСПЛ надає юридичну допомогу постраждалим від наслідків збройної агресії РФ проти України за підтримки Програми USAID Ukraine – USAID Україна «Права людини в дії», що виконується Українською Гельсінською спілкою з прав людини. Контакти громадських приймалень можна знайти ТУТ.

Якщо помітили помилку на сайті, будь ласка, виділіть текст та натисніть ctrl-enter.

Також може бути корисним

Приєднуйтесь

Робiмо велику справу разом!
Підтримати Стати волонтером Пройти стажування

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: