Публікація

Чому важливо мати копії ІПН: жінка втратила документи і потрапила в безвихідну ситуацію

До юристів громадської приймальні Української Гельсінської спілки з прав людини у Чернігові, яка працює на базі ГО «МАРТ», мешканка Чернігова Світлана звернулась за рекомендацією соціального працівника. Жінка потребувала планової госпіталізації, але через відсутність індивідуального податкового номера (ІПН) не могла отримати медичну допомогу. Відновити документ вона пробувала самотужки, проте опинилась у «заручниках» цифрових сервісів. Як системи, що мають полегшити життя, можуть загнати у глухий кут, розповів Дмитро Науменко, юрист, координатор громадської приймальні УГСПЛ у Чернігові.

Декілька років тому Світлана втратила свій паспорт та ІПН. Без документів жінка жила допоки не з’явилась потреба звернутись до лікарні. Але, щоб отримати безоплатну допомогу, гарантовану НСЗУ, необхідно мати декларацію з сімейним лікарем. Укласти її можна лише маючи паспорт та код. 

Світлана відновила паспорт громадянки України. Але її паспорт у вигляді ID картки не містив ані даних про місце реєстрації, ані індивідуального податкового номеру. 

Дмитро Науменко, юрист-правозахисник Громадської приймальні УГСПЛ в місті Чернігів

«Здавалось би, на перший погляд нічого складного. Але тут у клієнтки і почались сюрпризи. Щоб зробити ІПН Світлана звернулась до податкової, де її попросили надати крім паспорта ще і витяг про місце реєстрації. Це вимога Положення про реєстрацію фізичних осіб у Державному реєстрі фізичних осіб – платників податків. Отримати відповідний витяг можна двома способами: або звернутися до органу реєстрації, або до ЦНАПу чи у застосунку (на порталі) Дія», – розповідає Дмитро Науменко, юрист, координатор громадської приймальні УГСПЛ у Чернігові.

У ЦНАПі видати витяг Світлані відмовили, оскільки для цього потрібен ідентифікаційний код. Який, власне, клієнтка і намагалася відновити. 

Після невдалого візиту до ЦНАПу Світлана звернулась за допомогою юриста приймальні УГСПЛ.

«Для початку ми запропонували зробити витяг за допомогою додатку Дія: клієнтка не змогла цього зробити самостійно, оскільки її телефон без NFC чіпу. Але під час реєстрації у Дії постійно виникала помилка авторизації. Як з’ясувалось це відбувалось знов-таки через відсутність ідентифікаційного коду. Тому система не давала пройти верифікацію. Ми звернулись за консультацією до працівників ЦНАП, щоб врегулювати питання. На що отримали відповідь, що їм необхідні хоча б цифри коду для введення в базу», – пояснює Дмитро Науменко.

Вирішити ситуацію зі Світланою вдалось завдяки пошуку та відновленню даних з допомогою особистих контактів. Жінка змогла вчасно заключити декларацію та отримати медичну допомогу. Але це виняткове рішення. Втім загальна проблема залишається: за великої кількості цифрових реєстрів відновлення документів працює за старими схемами, тому на практиці зустрічаються такі патові ситуації. 

Автор матеріалу: Дмитро Науменко, юрист, координатор громадської приймальні УГСПЛ у Чернігові.


Підписуйтесь на сторінки УГСПЛ у соціальних мережах:

Facebook | Instagram | Telegram юридичний | Telegram з анонсами подій Twitter Youtube


Матеріал підготовлено за фінансової підтримки Благодійної організації «Всеукраїнська мережа людей, які живуть з ВІЛ/СНІД» в рамках реалізації проекту «Прискорення прогресу у зменшенні тягаря туберкульозу та ВІЛ-інфекції в Україні», підтриманого Глобальним фондом для боротьби зі СНІДом, туберкульозом та малярією.

Якщо помітили помилку на сайті, будь ласка, виділіть текст та натисніть ctrl-enter.

Також може бути корисним

Приєднуйтесь

Робiмо велику справу разом!
Підтримати Стати волонтером Пройти стажування

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: