Публікація

Абсурдний «вирок» Буткевичу та іншим полоненим. Росія катує, посилаючись на женевські конвенції

Підконтрольні Росії незаконні суди Донеччини та Луганщини винесли так звані «вироки» трьом українським військовополоненим: Віктору Похозею, Владиславу Шелю та Максиму Буткевичу. Їх незаконно позбавили волі відповідно на 8,5, 18,5 та 13 років із запроторенням до колонії строгого режиму. 

Владислав Шель, Віктор Похозей та Максим Буткевич

Українська Гельсінська спілка з прав людини категорично засуджує спроби Росії юридично оформити безправове існування. Все, що відбувається на окупованих і контрольованих Росією територіях з подібними інсценуваннями суду, має стати черговим доказом злочинів режиму у майбутньому трибуналі.

– Усі троє «засуджених» є військовополоненими, поводження з якими визначається Третьою Женевською конвенцією і виключає: застосування жорстокого поводження чи катування, що є більш ніж очевидним з огляду на самооговор кожним із трьох засуджених, «зізнання» в абсурдному злочині – Максим Буткевич на камеру визнає, що «отримав наказ вбити мирних жителів» і «обстріляв» цивільних з гранатомета (!)  в Сєвєродонецьку 4 червня, хоч в цей день він перебував у Києві; порушення прав військовополонених через тримання в СІЗО – Максим Буткевич майже весь час перебуває у Луганському СІЗО, – наголошує виконавчий директор УГСПЛ Олександр Павліченко

Жодного доступу до утримуваних Росією військовополонених на сьогодні не має ані українська сторона, ані незалежні міжнародні організації, через що неможливо перевірити ані умови утримання українських військовополонених, ані стан їхнього здоров’я. Свідчення та покази утримувані дають під тортурами та внаслідок катування, про що неодноразово свідчили ті, кому вдалося повернутися з полону. 

Абсурдність цієї дії з ухваленими вироками ще й в тому, що в своєму звинуваченні незаконні суди посилаються на норми Женевської конвенції. Зокрема, Максима Буткевича звинуватили у нібито «жорстокому поводженні з цивільним населенням та застосуванні у збройному конфлікті заборонених методів» та «замаху на вбивство двох осіб загальнонебезпечним способом та умисному ушкодженню чужого майна загальнонебезпечним способом».

«Похозєм, Буткевичем і Шелем в ході бойових дій на Донбасі застосовувалися методи, заборонені Женевською конвенцією про захист цивільного населення під час війни і Додатковим протоколом І до неї», – йдеться в повідомленні слідчого комітету Росії.

Відтак, російський режим визнає силу женевських конвенцій, але продовжує щодня вчиняти воєнні злочини на українській землі. Цей факт має бути врахований, коли міжнародні судові органи – той же Міжнародний кримінальний суд буде виносити вирок воєнним злочинцям росії.  Ініціатива «Трибунал для Путіна» задокументувала понад 34 тисячі вчинених воєнних злочинів з початку повномасштабного вторгнення Росії. 

Максим Буткевич – український правозахисник, журналіст, співзасновник «Громадського радіо» (2013) та центр прав людина ZMINA. Раніше працював на BBC World Service та низці загальноукраїнських телеканалів, кілька років був гостьовим лектором НаУКМА, а також входив до правління українського представництва Amnesty international та громадської ради при МВС. У березні 2022 року Максим Буткевич пішов до лав Збройних сил України, з червня 2022 року перебуває у російському полоні. 

На фото: Максим Буткевич

Якщо помітили помилку на сайті, будь ласка, виділіть текст та натисніть ctrl-enter.

Також може бути корисним

Приєднуйтесь

Робiмо велику справу разом!
Підтримати Стати волонтером Пройти стажування

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: