Публікація

791 день повномасштабної війни в Одеській області: узагальнення подій

У цій публікації подається узагальнення інформації, зібраної приймальнею УГСПЛ у м. Одесі (працює на базі Одеської обласної організації ВГО «Комітет виборців України) у рамках глобальної ініціативи «Трибунал для путіна» про ймовірно скоєні міжнародні злочини за 791 день (з 24 лютого 2022 р. по 24 квітня 2024 р.) повномасштабної російсько-української війни на території Одеської області.

Було задокументовано та внесено до бази даних 1331 епізод.

Інформація в цій публікації є приблизною, спирається на зібрані нами дані та потребує уточнення.

1. Інформація про жертви серед цивільного населення

За досліджуваний період, в Одеській області нами було зафіксовано загалом 146 епізодів, пов’язаних із людськими втратами чи порушенням прав серед цивільного населення.

Тип втрати чи порушення прав

Постраждалих

Загибель людини

115

Поранення людини

487

Порушення прав

74

Усього

676

1.1. Інформація про загиблих та поранених серед цивільного населення

За даними, які вже задокументовані в нашій базі, за досліджуваний період в Одеській області внаслідок переважно ракетних ударів, атак дронів та вибухових пристроїв загинуло щонайменше 115 людей та було поранено щонайменше 487 людей. За останній місяць в місті Одесі та приміських громадах, внаслідок ракетних атак та ударів БпЛА зафіксовано щонайменше 13 епізодів з жертвами серед цивільних людей (задокументовано загибель 7 людей та поранення 53 людей). Більшість цивільних жертв сталось через удари балістичних ракет, найбільш резонансні епізоди зафіксовано 10 квітня 2024 року.

10 квітня 2024 року військові рф декілька разів здійснили ракетний обстріл Одеського району та м. Одеси. Внаслідок однієї з атак, поранення різного ступеня отримали двоє працівників транспортного підприємства, їх госпіталізовано. Пізніше внаслідок іншої ракетної атаки попередньо балістичною ракетою «Іскандер-М», одразу на місці влучання загинуло 4 людей, серед яких 10-річна дівчинка. Відомо про 14 людей, які отримали поранення, їх госпіталізовано. Серед постраждалих також 4-річна дівчинка, у якої осколкове поранення спинки та контузія. За останніми даними, кількість загиблих внаслідок цієї атаки збільшилася до 6 людей. Зокрема, 12 квітня у лікарні помер 56-річний чоловік, який отримав важкі поранення (йому було ампутовано нижні кінцівки). 

Загиблі цивільні люди внаслідок російського ракетного удару балістикою 10 квітня 2024 року. Фото: Одеська обласна прокуратура

25 березня 2024 року російські військові завдали ракетного удару балістикою по рекреаційній зоні м. Одеси. «За медичною допомогою звернулось щонайменше девʼять людей: у когось гостра реакція на стрес, у когось поранення від уламків скла. Знов була застосована тактика подвійного удару: спочатку вдарила одна ракета, а потім через декілька хвилин, з урахуванням прибуття оперативних служб, наступна ракета. Таку тактику ворог обирає у відповідь на те, що немає переваг вздовж лінії бойового зіткнення», – повідомила начальниця пресцентру Сил оборони півдня Наталя Гуменюк. За остаточними даним, внаслідок ракетного обстрілу постраждало 10 людей. Семеро людей, серед яких три жінки, наразі продовжують лікування в медичних закладах. 

29 березня 2024 року збройні сили рф здійснили ракетну атаку по Одесі керованими авіаційними ракетами. Внаслідок падіння уламків збитих ракет, постраждало 5 людей, серед яких 3 дитини 15, 12 та 10 років. Трьох травмованих госпіталізовано із травмами від падіння уламків збитих ворожих ракет, одна дитина лікується амбулаторно.

6 квітня 2024 року, попередньо ракетою «Іскандер-М», військові рф вдарили по об’єкту комунального господарства в Одеському районі. Пошкоджено обладнання та адмінбудівля, загинув цивільний співробітник. Увечері того ж дня, армія рф знову завдала ракетного удару балістикою. Внаслідок влучання по припортовій інфраструктурі м. Одеси, зазнали руйнувань адміністративна та технічна будівлі. Постраждала співробітниця одного з навколишніх підприємств, яка прямувала до бомбосховища, її госпіталізовано з акубаротравмою.

Внаслідок російського ракетного удару по м. Одесі вдень 20 квітня 2024 року, поранення різного ступеня тяжкості отримали 8 місцевих жителів, серед яких двоє дітей – 2021 та 2020 року народження. 80-річну мешканку одного із будинків госпіталізовано із забійною раною голови. Також у лікарні знаходиться найменший постраждалий 3-річний хлопчик з осколковими пораненнями. Інші постраждалі отримали медичну допомогу і від подальшої госпіталізації відмовились.

Зруйновані житлові будинки в приватному секторі м. Одеси після російської ракетної атаки 20 квітня 2024 року. Фото: Одеська обласна організація ВГО «Комітет виборців України»/Громадська приймальня УГСПЛ в м. Одесі

21 квітня 2024 року російські військові завдали ракетного удару балістикою та поцілили по транспортно-логістичному об’єкту припортової  інфраструктури. Поранення різного ступеня тяжкості отримали місцеві жителі та працівник транспортного підприємства. Відомо про 4 постраждалих – з них три чоловіки та одна жінка. Внаслідок російської ракетної атаки 24 квітня 2024 року, в м. Одесі постраждала 43-річна жінка, вона у стані середнього ступеня тяжкості доставлена в лікарню.

Вночі 23 квітня 2024 року внаслідок повітряної атаки ударними безпілотними літальними апаратами по Одесі, поранено 9 місцевих жителів, серед них четверо дітей (хлопчик та дівчинка 5 та 9 місяців, двоє хлопчиків 9 та 12 років). Дітей та трьох дорослих із травмами різного ступеня тяжкості доставлено до лікарні. Четверо дітей у стані середнього ступеня важкості перебувають у лікарні.

2. Інформація про житлові будинки та об’єкти цивільної інфраструктури, що зазнали пошкоджень унаслідок бойових дій

За даними, які вже задокументовані в нашій базі, в Одеській області за досліджуваний період внаслідок переважно ракетних ударів та атак безпілотників було зруйновано/пошкоджено щонайменше 2124 об’єкти цивільної інфраструктури, серед яких:

Вид об’єктів

Кількість

Об’єкти підприємницької діяльності та комерційно-виробничого призначення

363

Водні угіддя/екосистема

73

Будівлі житлово-побутового призначення

943

Об’єкти культурно-розважального закладу

27

Будівлі освітньо-виховного закладу

77

Будівля державної установи

24

Будівлі лікувально-оздоровчого закладу

18

Об’єкти транспортної інфраструктури

43

Господарчі угіддя, ліси

12

Будівлі культового призначення

9

Об’єкти інфраструктури життєзабезпечення

96

Історичні пам’ятки

10

Громадська організація

2

Мости

7

Транспортні засоби (автомобіль, судно)

420

Загалом об’єктів

2124

За останній місяць об’єктом цілеспрямованих атак російських військових залишилась Одеса та приміські населені пункти. Документатори зафіксували щонайменше 8 атак із застосуванням ударних дронів типу «Shahed-131/136» та щонайменше 7 ракетних атак, значна частина з яких завдана балістичним озброєнням. Внаслідок влучання та падіння уламків БпЛА постраждали переважно об’єкти енергетичної інфраструктури та житлова забудова. Ракетні атаки були направлені, в першу чергу, на об’єкти критичної та транспортно-логістичної інфраструктури. Внаслідок падання уламків та вибухової хвилі, також пошкодження отримала житлова та соціальна інфраструктура.

В ніч з 24 на 25 березня 2024 року збройні сили рф атакували Одещину ударними безпілотними літальними апаратами. Внаслідок атаки пошкоджено об’єкт енергетичної інфраструктури. За інформацією ДТЕК, через атаку з ладу вийшов один із енергооб’єктів НЕК Укренерго, без світла залишилися жителі Пересипського району. 30 березня 2024 року російські військові  атакували безпілотниками типу «Shahed-131/136» енергетичну інфраструктуру Одещини. Внаслідок обстрілів горіли будівлі та споруди на загальній площі 400 квадратних метрів та 77 тонн нафтопродуктів (трансформаторної олії).

Під час нічної атаки 5 квітня 2024 року армія рф атакувала ударними безпілотниками типу «Shahed-131/136» обʼєкти енергетичної інфраструктури на Одещині, пошкоджень зазнала частина обладнання. Як повідомили в НЕК «Укренерго», знеструмлення споживачів не було. Вночі 8 квітня 2024 року збройні сили рф атакували Одещину ударними безпілотними літальними апаратами. Внаслідок ворожої атаки в Одеському районі пошкоджено логістично-транспортний об’єкт. Падінням уламків збитого БпЛА також пошкоджено АЗС. Вночі 9 квітня 2024 року збройні сили рф вкотре атакували Одещину ударними безпілотними літальними апаратами. Внаслідок атаки пошкоджено приватне домоволодіння, обірвані дроти ліній електропередачі ДТЕК Одеські електромережі. В ніч з 10 на 11 квітня 2024 року військові рф атакували Одещину ударними дронами, уламки збитих «шахедів» спричинили займання на території енергетичного об’єкта.

Вночі 22 квітня 2024 року, внаслідок атаки російських БпЛА типу «Shahed-131/136», у Білгород-Дністровському районі пошкоджено складські приміщення та сільськогосподарська техніка фермерського господарства. «Приблизно о пів на другу ночі у нас перший пройшов безпілотник. Вдарив тут, між майстернями, чотири трактори пошкодило. Другий пройшов, вдарив по складу. Пошкодив там більшу частину. Третій просто влетів, видно, йшов на зернові, але влетів чітко в бетон», – розповів заступник директора агрофірми Микола Шаповаленко.

Вночі 23 квітня 2024 року, м. Одесу атакували російськими ударними безпілотниками. Пошкоджено 2-х поверховий житловий будинок, торгівельні об’єкти та автомобілі. Вибито шибки у житлових будинках та будівлях, прилеглих до місць падіння уламків. Руйнування у житловому масиві сталось внаслідок падіння збитого дрона. За повідомленням місцевої влади, внаслідок атаки пошкоджено 58 квартир у 22 будинках. 12 будинків та 89 людей звернулись за матеріальною допомогою на вікна та двері. Зокрема, внаслідок цієї атаки практично повністю зруйновано помешкання місцевої журналістки Лариси Кузори, де проживає її мати. Під час атаки її мати спустилася на перший поверх до сусідів, тому не постраждала. Вибуховою хвилею зруйнована зовнішня стіна квартири та вхід до неї.

Наслідки російської атаки БпЛА для житлового двору в м. Одесі, 23 квітня 2024 року. Фото: Одеська обласна організація ВГО «Комітет виборців України»/Громадська приймальня УГСПЛ в м. Одесі

25 березня 2024 року російські військові завдали ракетного удару по рекреаційній зоні м. Одеси подвійним ударом за балістичною траєкторією. Дві будівлі зруйновані, в будинках навколо вибите скло. Постраждало близько 300 квартир, значні ушкодження також отримав Палац спорту та ботанічний сад. «У нашій будівлі більше немає жодного скла, жодної віконної рами. Десь обвалилася стеля. Понад 1200 квадратних метрів скління більше немає в цій будівлі», – повідомив директор спортивного комплексу Євген Філонов. «Черговий ракетний удар. Є постраждалі – їм надано медичну допомогу. Пошкоджено декілька житлових будинків та велику кількість квартир», – прокоментував атаку Одеський міський голова. Дві будівлі зруйновані, в будинках навколо вибите скло. 

Наслідки російської атаки балістичними ракетами м. Одеси 25 березня 2024 року. Фото: Одеська обласна організація ВГО «Комітет виборців України»/Громадська приймальня УГСПЛ в м. Одесі

29 березня 2024 року збройні сили рф здійснили ракетну атаку по Одесі. Внаслідок падіння уламків ракет пошкоджень зазнала цивільна інфраструктура: житлові будинки, господарчі споруди, крамниці, станція техобслуговування та автотранспорт. За даними Одеського міського голови, пошкоджень зазнав один із міських соціальних закладів. Ввечері 5 квітня 2024 року військові рф атакували місто Одесу з літака тактичної авіації керованою авіаційною ракетою. Вибуховою хвилею та падінням уламків пошкоджено скління торговельних об’єктів у прибережній зоні. За даними Одеської міської ради, в результаті атаки постраждало за попередніми даними близько 100 вікон в 16 житлових будинках: вікна та балкони квартир та вікна в місцях загального користування у парадних, споруди комунальної власності, ліцей. 10 квітня 2024 року військові рф декілька разів здійснили ракетний обстріл Одеського району та поцілили по об’єктах критичної та транспортно-логістичної інфраструктури. Також внаслідок атаки пошкоджено енергетичний об’єкт, приватний будинок, автівки містян.

19 квітня 2024 року збройні сили рф атакували Одещину, цілями були об’єкти критичної та портової інфраструктури. Зокрема, атаковані два термінали біля порту Південний, які спеціалізуються на перевалці агропродукції. Один з терміналів належить всесвітньо відомій сінгапурській компанії, яка працює в Україні з 2004 року та володіє також кількома заводами з переробки агропродукції. Ракетний удар зруйнував ємності з агропродукцією, яка мала йти на експорт до країн Азії та Африки. Наразі відомо про одного постраждалого. Чоловіка з осколковим пораненням госпіталізовано. Три дні поспіль рятувальники ДСНС ліквідовували наслідки удару по агропромисловому терміналу на Одещині. На цю атаку відреагував Президент України Володимир Зеленський. «Кілька ракет влучили в портові споруди, не лише українські, а й сінгапурські», – сказав Президент України під час свого звернення до учасників засідання Ради Україна-НАТО.

Рятувальники ДСНС ліквідовують масштабну пожежу терміналів у Одеському районі після російського обстрілу. Фото: ДСНС Одещини

20 квітня 2024 року армія рф атакувала місто Одеса ймовірно трьома ракетами Х-59. Внаслідок ракетного удару виникли пожежі в приватному секторі. Зруйновано 2 приватні житлові будинки, пошкоджено 51 житловий будинок. 62 заяви на відновлення вікон та вхідних дверей прийнято Хаджибейською районною адміністрацією. За даними ДТЕК, під час атаки було пошкоджено лінії електропередачі. Також постраждав газопровід та автомобілі, припарковані біля будинків. «Я якраз на городі був, – згадує 74-річний Олександр Ростош, спираючись на паличку. – Дим, знесло все, дружина вискочила, не знаю, як я не впав. Тепер половинки даху немає, скла немає, двері перекосилися з того боку, відкрити неможливо».

Зранку 24 квітня 2024 року військові рф атакували місто Одесу з літаків тактичної авіації. Вибуховою хвилею пошкоджено близько 30 будинків. Наразі відомо про одну постраждалу 43-річну жінку, вона у стані середнього ступеню тяжкості доставлена в лікарню. За даними одеської мерії, на місці обстрілу руйнування завдано 45 житловим будинкам, в яких 769 квартир. Пошкоджено 169 вікон та 555 м² покрівлі. За інформацією ДТЕК, пошкоджено повітряні лінії ДТЕК Одеські електромережі, тимчасово без світла залишилась понад 32 тисячі родин в Хаджибейському районі міста.

3. Інформація про типи подій, які були задокументовані за досліджуваний період

За даними, які вже задокументовані в нашій базі, за досліджуваний період в Одеській області сталися щонайменше такі події:

Подія

Епізодів

Арт. обстріл (бомбардування)

162

Авіаудар

2

Ракетний удар

729

БпЛА

336

Вибуховий пристрій

77

Катування (тортури), нелюдське поводження

1

Незаконне позбавлення волі

7

Привласнення майна цивільних осіб

3

Напад на склад гуманітарної допомоги, гуманітарний конвой, гуманітарну місію чи коридор

3

Використання цивільного населення як щита

1

Інше

13

Аналіз зібраної інформації дає підстави стверджувати, що під час повномасштабної російсько-української війни гинуть та отримують поранення цивільні особи, відбуваються руйнування й пошкодження цивільних об’єктів – житлових будівель та об’єктів інфраструктури за рахунок навмисних та невибіркових обстрілів. 

За останній місяць об’єктом цілеспрямованих атак російських військових залишилась Одеса та приміські населені пункти. Документатори зафіксували щонайменше 8 атак із застосуванням ударних дронів типу «Shahed-131/136» та щонайменше 7 ракетних атак, значна частина з яких завдана балістичним озброєнням. Внаслідок влучання та падіння уламків БпЛА постраждали переважно об’єкти енергетичної інфраструктури та житлова забудова. Ракетні атаки були направлені, в першу чергу, на об’єкти критичної та транспортно-логістичної інфраструктури. Внаслідок падання уламків та вибухової хвилі, пошкодження також отримала житлова та соціальна інфраструктура.

Російські військові завдавали точкових балістичних ударів переважно ракетами «Іскандер-М» по важливих об’єктах транспортно-логістичної та портової інфраструктури. Зокрема, 19 квітня 2024 року збройні сили рф обстріляли два термінали біля порту Південний, які спеціалізуються на перевалці агропродукції. Три дні поспіль рятувальники ДСНС гасили пожежу в цих агропромислових терміналах.

За останній місяць в місті Одесі та приміських громадах, внаслідок ракетних атак та ударів БпЛА зафіксовано щонайменше 13 епізодів з жертвами серед цивільних людей (задокументовано загибель 7 людей та поранення 53 людей). Більшість цивільних жертв сталось через удари балістичних ракет, найбільш резонансні епізоди зафіксовано 10 квітня 2024 року. Цього дня було завдано декілька ракетних ударів, під час одного з обстрілів балістикою одразу на місці влучання загинуло 4 людей, серед яких 10-річна дівчинка. Протягом наступних декількох днів від отриманих поранень померло ще 2 людини. Загалом кількість жертв цієї атаки склала 6 загиблих людей.

Основне фото: Наслідки російської атаки БпЛА для житлового двору в м. Одесі, 23 квітня 2024 року. Фото: Одеська обласна організація ВГО «Комітет виборців України»/Громадська приймальня УГСПЛ в м. Одесі

Збір інформації триває. Якщо ви можете надати додаткову інформацію, будь ласка, напишіть нам на адресу [email protected] 

Аналіз підготувала громадська приймальня УГСПЛ в м. Одесі, яка працює на базі Одеської обласної організації ВГО «Комітет виборців України»

Якщо помітили помилку на сайті, будь ласка, виділіть текст та натисніть ctrl-enter.

Також може бути корисним

Приєднуйтесь

Робiмо велику справу разом!
Підтримати Стати волонтером Пройти стажування

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: