Публікація

760 днів повномасштабної війни у Миколаївській області: узагальнення подій

У цій публікації подається узагальнення інформації, зібраної приймальнями УГСПЛ у м. Одесі та м. Вознесенськ (працюють на базі Одеської обласної організації ВГО «Комітет виборців України та ГО «Агентство економічного розвитку») у рамках глобальної ініціативи «Трибунал для путіна» про ймовірно скоєні міжнародні злочини за 760 днів (з 24 лютого 2022 р. по 24 березня 2024 р.) повномасштабної російсько-української війни на території Миколаївської області.

Було задокументовано та внесено до бази даних 2696 епізодів.

Інформація в цій публікації є приблизною, спирається на зібрані нами дані та потребує уточнення.

1. Інформація про жертви серед цивільного населення

За досліджуваний період у Миколаївській області нами було зафіксовано загалом 508 епізодів, пов’язаних із людськими втратами чи порушенням прав серед цивільного населення.

Тип втрати чи порушення прав

Постраждалих

Загибель людини

375

Поранення людини

744

Зґвалтування

1

Порушення прав

33

Зникнення людини

160

Усього

1313

1.1. Інформація про загиблих та поранених серед цивільного населення

За даними, які вже задокументовані в нашій базі, за досліджуваний період у Миколаївській області внаслідок переважно артилерійських, авіа- та ракетних ударів, а також вибухових пристроїв загинуло щонайменше 375 людей та було поранено щонайменше 744 людини. Зафіксовано щонайменше 4 події з постраждалими цивільними людьми, які сталися останнього місяця –  2 події пов’язані з ракетними обстрілами міста Миколаєва, 2 події сталися через детонацію вибухонебезпечних предметів. 

Удень 17 березня 2024 року російські військові двічі обстріляли м. Миколаїв балістичними ракетами, ймовірно «Іскандер-М». Унаслідок цієї ракетної атаки загинула одна людина. Як повідомив голова обласної військової адміністрації Віталій Кім, від обстрілу загинув чоловік 1974 року народження. Загиблим виявився 50-річний викладач Миколаївського національного аграрного університету Василь Смутило. Того дня він забрав невістку з курсів масажу й разом вони поверталися автівкою додому, коли російська ракета влучила на проїжджу частину дороги. Невістку із осколковими пораненнями госпіталізували. Василя також госпіталізували, проте врятувати його життя не змогли і він помер у лікарні. Внаслідок цієї атаки дев’ятеро людей отримали поранення, з них двоє дітей, зокрема дівчинка 2013 року народження. Як зазначили в органах поліції, нарядом поліції виявлено постраждалу дівчину з осколковими пораненнями, якій на місці надано домедичну допомогу та в подальшому госпіталізовано. 

Наслідки влучання російської балістичної ракети в місті Миколаєві, 17 березня 2024 року. Фото: ГУ ДСНС України у Миколаївській області

Вдень 21 березня 2024 року російські війська знову вдарили балістикою по центру Миколаєва. Внаслідок обстрілу пошкоджено промислове підприємство, працівники якого постраждали. Відомо про загибель однієї людини – жінки, яка була працівницею підприємства. Як пізніше стало відомо, внаслідок цієї ракетної атаки загинула 55-річна Олена Сиванич, матір миколаївської спортсменки Світлани Малькової. Про це повідомило Міністерство молоді та спорту України. Олена Сиванич працювала на промисловому підприємстві, яке стало ціллю атаки російських військових. Лєна, сестра Світлани Малькової, повідомила про втрату у соціальній мережі Instagram, написавши: «Сьогодні російська ракета вбила мою маму». Поранень зазнали десятеро людей, стан одного з них важкий. Наразі їм надається вся необхідна медична допомога. «Посікло склом, тому що ракета розірвалася між будівлями і тому всі основні поранення від скла…» — розповів начальник Миколаївської ОВА Віталій Кім.

5 березня 2024 року у селі Безіменне Снігурівської громади Баштанського району підірвався в результаті детонації вибухонебезпечного предмета та травмувався чоловік 1986 року народження. За інформацією ДСНС, місцевий житель поїхав збирати дрова та випадково наступив на боєприпас, який вибухнув. Чоловік отримав травматичну ампутацію лівої ступні та осколкові поранення стегна. Наступного дня, 6 березня 2024 року, зафіксовано ще один випадок травмування цивільного населення внаслідок детонації вибухонебезпечного предмета. Подія сталась у с. Любомирівка Шевченківської територіальної громади Миколаївського району, де через порушення правил мінної безпеки вибухнув невідомий пристрій. В результаті вибуху, чоловік 1998 року народження отримав мінно-вибухові травми та у важкому стані був госпіталізований до медичного закладу.

2. Інформація про житлові будинки та об’єкти цивільної інфраструктури, що зазнали пошкоджень унаслідок бойових дій

За даними, які вже задокументовані в нашій базі, у Миколаївській області за досліджуваний період унаслідок переважно артилерійських обстрілів (включно з РСЗВ з використанням касетних боєприпасів), авіа- та ракетних ударів, мінування території було пошкоджено щонайменше 5142 об’єкти цивільної інфраструктури, серед яких:

Вид об’єктів

Кількість

Будівля житлово-побутового призначення

3049

Транспортні засоби (автомобіль, судно)

671

Об’єкт підприємницької діяльності та комерційно-виробничого призначення

621

Об’єкт інфраструктурного життєзабезпечення

260

Будівля освітньо-виховного закладу

155

Господарчі угіддя, ліси

100

Будівля лікувально-оздоровчого закладу

54

Будівля державної установи

58

Об’єкт культурно-розважального закладу

46

Об’єкт транспортної інфраструктури

38

Будівля культового призначення

32

Історичні пам’ятки

2

Мости

4

Інше/об’єкт невідомий

52

Загалом об’єктів

5142

Як і за попередній період, протягом останнього місяця системних артилерійських обстрілів з боку військових рф зазнали населені пункти Очаківської, Куцурубської та Чорноморської громад Миколаївського району. Документаторами зафіксовано щонайменше 9 епізодів обстрілів цих громад, які завдали збитків житловій та іншій цивільній інфраструктурі. 

Так, російські військові 27 лютого 2024 року здійснили артилерійський обстріл Чорноморської громади, внаслідок чого сталося займання цивільного риболовецького судна. Цього ж дня внаслідок російського обстрілу м. Очаків Очаківської громади було пошкоджено житловий будинок. 8 березня 2024 року під російським артилерійським обстрілом перебувала Куцурубська громада – у с. Дмитрівка було пошкоджено приватні будинки. 

10 березня 2024 року під російським артилерійським обстрілом перебувало с. Дмитрівка Куцурубської громади, де пошкоджено приватні будинки. 15 березня 2024 року під ударами російської артилерії знову опиналась с. Дмитрівка Куцурубської громади – внаслідок обстрілу пошкоджено житлові будинки. 16 березня 2024 року внаслідок артилерійського обстрілу м. Очаків Очаківської громади, пошкоджено цивільну будівлю.

Щонайменше два ракетні обстріли зафіксовано у Шевченківській громаді Миколаївського району. Так, 1 березня 2024 року російська армія здійснила ракетний обстріл села Котляреве, внаслідок чого виникла пожежа складських приміщень та техніки на території фермерського господарства. Від ударної хвилі пошкоджені житлові будинки. Через декілька днів, 3 березня 2024 року, російські військові завдали ракетного удару балістичною зброєю по відкритій території на околиці населеного пункту Шевченківської громади. Внаслідок цього удару пошкоджено фасад будівлі сільськогосподарського підприємства.

За останній місяць зафіксовано епізоди пошкодження цивільних об’єктів внаслідок влучання БпЛА або їх уламків. У ніч на 10 березня 2024 року через влучання на відкритій території БпЛА типу «Shahed-131/136» пошкоджено лінію електропередач за межами населеного пункту Снігурівської громади Баштанського району.

За останній місяць продовжились обстріли міста Миколаєва, зокрема з використанням балістичних ракет. 17 березня 2024 року о 13:55 та 14:07 російські військові вдарили по інфраструктурному обʼєкту в м. Миколаєві з тимчасово окупованого Криму двома ракетами, ймовірно «Іскандер-М». Внаслідок ракетного удару пошкоджено приватні та багатоквартирні будинки, знищені (згоріли) цивільні автомобілі. За інформацією заступника Миколаївського міського голови Віталія Лукова, внаслідок цього обстрілу пошкоджено понад 50 будинків. 

Як розповіли постраждалі мешканці Миколаєва: «Повністю немає будинку, це єдині двері, що збереглись, бо вони були відкриті. Там ні вікон, ні дверей, стеля — навіть небезпечно, бо може рухнути у будь-який момент. Оце всі вікна були відірвані. Це вже чоловік закрутив болтами, щоб нам якось переночувати тут, нам йти немає куди, це наша єдина хатина».

 

Постраждалі житлові будинки у місті Миколаєві після влучання російської ракети 17 березня 2024 року. Фото: ГУ ДСНС України у Миколаївській області

Пошкоджені також ділянки мережі зовнішнього освітлення, частина трамвайних колій та контактної мережі. Як розповів директор КП «Миколаївелектротранс» Юрій Сметана, один з ракетних ударів був у трамвайну колію, що повністю зруйнована і потребує заміни. За інформацією Миколаївської міської ради, пошкоджена ділянка полотна довжиною майже 100 метрів.

Удень 21 березня 2024 року російські військові знову вдарили балістикою по центру Миколаєва. Удар було завдано по об’єкту промислової інфраструктури, ймовірно ракетою «Іскандер М». Внаслідок обстрілу пошкоджено промислове підприємство. Про це розповів начальник Миколаївської ОВА Віталій Кім. За його словами, ціль летіла так швидко, що її виліт не встигли зафіксувати. «Зараз ліквідовуємо наслідки. По одному з підприємств вдарили в центрі міста окупанти вдень. Не бачили ми навіть вильоту, це дуже швидко було», — повідомив керівник ОВА.

3. Інформація про типи подій, які були задокументовані за досліджуваний період

За даними, які вже задокументовані в нашій базі, за досліджуваний період у Миколаївській області трапилися щонайменше такі події:

Подія

Епізодів

Арт. обстріл (бомбардування)

1728

РСЗВ «Град»

52

Авіаудар

33

Ракетний удар

464

РСЗВ «Смерч»

106

РСЗВ «Ураган»

32

Касетні засоби ураження

169

РСЗВ «Торнадо-C»

5

Міномет

9

БПЛА

74

Обстріл зі стрілецької зброї

14

Вибуховий пристрій

101

Ушкодження транспортним засобом

1

Катування (тортури), нелюдське поводження

19

Зникнення

11

Насильницькі зникнення

4

Незаконне позбавлення волі

11

Використання цивільного населення як щита

4

Привласнення майна цивільних осіб

17

Умисне вбивство цивільної людини

11

Умисне тілесне ушкодження цивільної людини

8

Захоплення цивільної будівлі

16

Напад на склад гуманітарної допомоги, гуманітарний конвой, 

гуманітарну місію чи коридор

4

Екологічна катастрофа внаслідок обстрілу

4

Зґвалтування

1

Взяття заручників

4

Посягання на людську гідність

7

Інше

5

Аналіз зібраної інформації дає підстави стверджувати, що під час повномасштабної російсько-української війни гинуть та дістають поранення цивільні особи, стаються руйнування й пошкодження цивільних об’єктів – житлових будівель та об’єктів інфраструктури шляхом навмисних та невибіркових обстрілів.

Як і протягом попереднього періоду, за останній місяць системних артилерійських обстрілів з боку військових рф зазнали населені пункти Очаківської, Куцурубської та Чорноморської громад Миколаївського району. Документаторами зафіксовано щонайменше 9 епізодів обстрілів цих громад, які завдали збитків житловій та іншій цивільній інфраструктурі. Також зафіксовано 

щонайменше два ракетні обстріли Шевченківської громади Миколаївського району.

Продовжились обстріли міста Миколаєва, зокрема з використанням балістичного озброєння. 17 та 21 березня 2024 року російські військові здійснили обстріли Миколаєва ймовірно балістичними ракетами «Іскандер-М». Внаслідок цих атак постраждали промислові та інфраструктурні об’єкти, приватні та багатоквартирні будинки, цивільні автомобілі.

Протягом останнього місяця зафіксовано щонайменше 4 події з постраждалими цивільними людьми – 2 події пов’язані з обстрілами цивільних об’єктів міста Миколаєва, 2 події сталися через детонацію вибухонебезпечних предметів. Резонансні випадки з жертвами серед цивільних людей внаслідок обстрілів сталися 17 та 21 березня 2024 року. Під час цих атак загинуло 2 цивільні людини та поранено 19 цивільних людей.

Основне фото: Наслідки влучання російської ракети у місті Миколаєві 17 березня 2024 року. Фото: ГУ ДСНС України у Миколаївській області

Збір інформації триває. Якщо ви можете надати додаткову інформацію, будь ласка, напишіть нам на адресу [email protected] 

Аналіз підготували громадські приймальні УГСПЛ у м. Одесі та м. Вознесенськ, які працюють на базі Одеської обласної організації ВГО «Комітет виборців України» та ГО «Агентство економічного розвитку»

Якщо помітили помилку на сайті, будь ласка, виділіть текст та натисніть ctrl-enter.

Також може бути корисним

Приєднуйтесь

Робiмо велику справу разом!
Підтримати Стати волонтером Пройти стажування

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: