Публікація

760 днів повномасштабної війни у Дніпропетровській області: узагальнення подій

У цій публікації подається узагальнення інформації, зібраної приймальнею УГСПЛ у м. Дніпро ГО «Правозахисна Група «СІЧ, у рамках глобальної ініціативи «Трибунал для путіна» про ймовірно скоєні міжнародні злочини за 760 днів повномасштабної російсько-української війни на території Дніпропетровської області.

Було задокументовано та внесено до бази даних 2785 епізодів.

Інформація в цій публікації є приблизною, спирається на зібрані нами дані та потребує уточнення.

1. Інформація про жертви серед цивільного населення

За досліджуваний період у Дніпропетровській області нами було зафіксовано загалом 400 епізодів, пов’язаних із людськими втратами чи порушенням прав серед цивільного населення.

Тип втрати чи порушення прав

Постраждалих

Загибель людини

258

Поранення людини

1237

Усього

1495

1.1. Інформація про загиблих та поранених серед цивільного населення

За даними, які задокументовані в нашій базі, за досліджуваний період у Дніпропетровській області внаслідок переважно артилерійських обстрілів, ракетних ударів та вибухових пристроїв загинуло щонайменше 258 людей та було поранено щонайменше 1237 осіб.

09.03.2024 року у Нікопольському районі Дніпропетровської області вночі ворог атакував з артилерії Марганецьку громаду, а зранку обстріляв і Червоногригорівську. Окупанти вдарили артилерією по селу Придніпровське. На жаль, там загинув хлопець. Йому було лише 16 років. Його брат також отримав важкі поранення та зараз знаходиться у реанімації. 

 

Загиблий внаслідок ранкового обстрілу Червоногригорівської громади Фото: голова Нікопольської РДА / ВА Євген Євтушенко

28.02.2024 року окупанти застосували сім фпв-камікадзе та здійснили п’ять обстрілів зі ствольної артилерії. Під вогонь потрапили Нікополь і населені пункти Мирівської та Марганецької громад. Від уламків російського артилерійського боєприпасу, на подвір’ї будинку, загинула мешканка Нікополя 1962 року народження. Загалом понівечено сімнадцять приватних будинків, одинадцять господарчих споруд, автомобілі, комбайн, об’єкт інфраструктури, лінії електромережі. 

Пошкоджене внаслідок обстрілу зс рф помешкання  Фото: голова Нікопольської РДА / ВА Євген Євтушенко

12.03.2024 року окупанти здійснили ракетну атаку на Кривий Ріг. Три влучання, у тому числі пряме влучення в дев’ятиповерховий будинок та у дах п’ятиповерхівки. Було три влучання, у тому числі по дев’ятиповерховому будинку на Східному-1 та по п’ятиповерхівці у Металургійному районі. Внаслідок обстрілу 5 людей загинуло, отримали поранення і травми та звернулися за медичною допомогою 51 мешканець міста, з них 12 дітей, при цьому постраждали немовлята – 2-місячний хлопчик та 11-місячна дівчинка. Було пошкоджено понад 450 квартир, 31 багатоповерхівка, 2 садочки, 5 шкіл, 2 заклади профтехосвіти, підприємство, адмінбудівля, магазини та інші об’єкти міста. 

Фото: голова Дніпропетровської ОВА Сергій Лисак

2. Інформація про житлові будинки та об’єкти цивільної інфраструктури, що зазнали пошкоджень унаслідок бойових дій

За даними, які вже задокументовані в нашій базі, у Дніпропетровській області за досліджуваний період унаслідок переважно ракетних ударів було зруйновано/пошкоджено щонайменше 12464 об’єкти цивільної інфраструктури, серед яких:

Вид об’єктів

Кількість

Об’єкти підприємницької діяльності та комерційно-виробничого призначення

622

Громадське об’єднання

3

Гуманітарний коридор

1

Будівлі житлово-побутового призначення

8549

Будівлі лікувально-оздоровлювального закладу

60

Об’єкти культурно-розважального закладу

39

Будівлі освітньо-виховного закладу

243

Будівля державної установи

119

Об’єкти транспортної інфраструктури

140

Господарчі угіддя, ліси

43

Будівлі культового призначення

30

Об’єкти інфраструктури життєзабезпечення

1503

Історичні пам’ятки

6

Мости

1

Транспортні засоби (автомобіль, судно)

1088

Об’єкт невідомий

17

Загалом об’єктів

12464

Протягом останнього місяця зафіксовано цілеспрямовані атаки окупантів на цивільну інфраструктуру Дніпропетровщини. 

За березень було задокументовано не менше 350 пошкоджених чи зруйнованих об’єктів енергетичної інфраструктури, газопроводів, сонячних панелей, ЛЕП та інших об’єктів інфраструктури життєзабезпечення. Обстріли об’єктів енергетичної інфраструктури є порушенням міжнародного гуманітарного права, зокрема в контексті прямої атаки на об’єкти цивільної інфраструктури. Об’єкти енергетичної інфраструктури використовуються всім населенням, це не окремі об’єкти, що обслуговують військових, а тому вони є цивільними об’єктами.

Було зафіксовано руйнування 31 об’єкта підприємницької діяльності, серед яких, аптеки, кафе, крамниці, приватні підприємства тощо. 

Пошкоджено та зруйновано щонайменше 437 будівель житлово-побутового призначення, щонайменше 26 об’єктів транспортної інфраструктури і транспортних засобів, 17 будівель освітньо-виховних закладів, 8 будівель державних установ та комунальних закладів.

Ось деякі з цих випадків за останній місяць:

08.03.2024 року вдень окупанти з дронів-камікадзе та артилерії обстріляли Нікополь, Марганецьку та Червоногригорівську громади. На жаль, постраждала 23-річна дівчина. Також пошкоджене підприємство, магазин, агрофірма, 12 приватних будинків та ЛЕП. 

Пошкоджений обстрілом рф приватний будинок Фото: голова Нікопольської РДА / ВА Євген Євтушенко

17.03.2024 року зранку ворог ударив по Нікополю двома дронами-камікадзе. Постраждали троє чоловіків 32, 43 та 67 років. Пошкоджені обладнання АЗС і вантажний автомобіль. Продовжилися обстріли й удень. Поранення отримав ще один 65-річний мешканець. Пошкоджено інфраструктурний об’єкт, 11 приватних будинків, 2 господарські споруди та стільки ж авто, майже шість десятків сонячних панелей, лінії електропередач і газогін. 

Фото: голова Дніпропетровської ОВА Сергій Лисак

20.03.2024 року через нічну атаку в Синельниківському районі поранені шестеро людей, п’ятеро з них – у лікарні. Серед потерпілих 13-річна дівчинка та 15-річний хлопець. Зруйновані 5 приватних будинків. Є й пошкоджені оселі. Зачепило лінії електропередач і газогін. 

Фото: голова Дніпропетровської ОВА Сергій Лисак

22.03.2024 року У Дніпрі внаслідок ракетної атаки понівечено 10 багатоповерхових будинків, пошкоджено близько 40 вікон, несуча конструкція та покрівля будинку. Також незначних руйнувань зазнали 2 бюджетні установи, серед яких лікарня, там вибито шибки. В 5 приватних будинках вибуховою хвилею понівечено вікна та дах. У Дніпрі пошкоджені освітні заклади, зокрема школа №93, авто. У районі понівечені 9 сонячних панелей, пошкоджені енергетичні об’єкти у Дніпровському, Криворізькому, Павлоградському та Камʼянському районах. Від вибухової хвилі побиті вікна в будинках. 

Фото: Дніпро Оперативний 

3. Інформація про типи подій, які були задокументовані за досліджуваний період

За даними, які вже задокументовані в нашій базі, за досліджуваний період у Дніпропетровській області  мали місце наступні події:

Подія

Епізодів

Арт. обстріл (бомбардування)

2236

Ракетний удар

316

РСЗВ «Град»

391

БпЛА

163

Аналіз зібраної інформації дає підстави стверджувати, що під час повномасштабної російсько-української війни гинуть та отримують поранення цивільні особи, стаються руйнування й пошкодження цивільних об’єктів – житлових будівель та об’єктів інфраструктури за рахунок навмисних та невибіркових обстрілів. Протягом останнього місяця обстріли здійснювалися систематично та з залученням великої кількості зброї. 

24.03.2024 року у Нікопольському районі нашої області вдень ворог 18 разів атакував Нікополь, Мирівську, Марганецьку та Покровську громади з артилерії та БпЛА. Пошкоджено багатоквартирний будинок, 7 приватних будинків, 2 господарські споруди, два приватні підприємства, інфраструктурний об’єкт, магазин, ЛЕП. Без втрат. 

Фото: Суспільне Дніпро

23.03.2024 року вночі зс рф били по критичній інфраструктурі району та здійснили обстріл міста Марганець. Удари припали по території енергооб’єкта. Люди не постраждали. Крім цього, правоохоронці встановили пошкодження приватних будинків, п’ятиповерхівки, господарських споруд, ліній електропостачання. Під час оглядів зафіксовано руйнування стін та дахів, побито стелі та фасади, потрощені шибки та огорожі.  

Фото: ГУНП у Дніпропетровській області

21.03.2024 року зі ствольної артилерії росіяни поцілили по Нікополю і населених пунктах Марганецької та Червоногригорівської громад. Люди залишились неушкодженими. Загалом понівечено чотири приватних будинки, церква, лінії електромережі. 

Фото: голова Нікопольської РДА / ВА Євген Євтушенко

16.03.2024 року вдень агресор бив по Нікопольщині 8 разів. Цілив дронами-камікадзе і артилерією. Від російського терору потерпали сам Нікополь і Червоногригорівська громада. Постраждали чоловік 75 років та 77-річна жінка. Пошкоджені понад три десятки приватних будинків. Є руйнування на території інфраструктурного об’єкту. Зачепило лінії електропередач та газогони. 

Фото: голова Дніпропетровської ОВА Сергій Лисак

15.03.2024 року у Нікопольському районі вночі окупанти з важкої артилерії обстріляли місто Нікополь. Пошкоджена п’ятиповерхівка та промислове підприємство. Вдень ворог знову атакував Нікополь з артилерії та дронами-камікадзе. Пошкоджено комунальне підприємство, 3 приватні будинки, авто. Без втрат. 

Фото: голова Дніпропетровської ОВА Сергій Лисак

Під обстрілами цього місяця перебували населені пункти Марганецької, Мирівської, Червоногригорівської, Синельниківської та Покровської сільські громади, населені пункти Криворізького району, міста Нікополь, Дніпро, Марганець, Кривий Ріг.

Основне фото: голова Дніпропетровської ОВА Сергій Лисак

Збір інформації триває. Якщо ви можете надати додаткову інформацію, будь ласка, напишіть нам на адресу [email protected] 

Аналіз підготувала юристка громадської приймальні УГСПЛ в м. Дніпро Юлія Полєхіна

Якщо помітили помилку на сайті, будь ласка, виділіть текст та натисніть ctrl-enter.

Також може бути корисним

Приєднуйтесь

Робiмо велику справу разом!
Підтримати Стати волонтером Пройти стажування

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: