Публікація

731 день повномасштабної війни в Одеській області: узагальнення подій

У цій публікації подається узагальнення інформації, зібраної приймальнею УГСПЛ у м. Одесі (працює на базі Одеської обласної організації ВГО «Комітет виборців України) у рамках глобальної ініціативи «Трибунал для путіна» про ймовірно скоєні міжнародні злочини за 731 день (з 24 лютого 2022 р. по 24 лютого 2024 р.) повномасштабної російсько-української війни на території Одеської області.

Було задокументовано та внесено до бази даних 1163 епізоди.

Інформація в цій публікації є приблизною, спирається на зібрані нами дані та потребує уточнення.

1. Інформація про жертви серед цивільного населення

За досліджуваний період в Одеській області нами було зафіксовано загалом 124 епізоди, пов’язані з людськими втратами чи порушенням прав серед цивільного населення.

Тип втрати чи порушення прав

Постраждалих

Загибель людини

74

Поранення людини

367

Порушення прав

74

Усього

515

1.1. Інформація про загиблих та поранених серед цивільного населення

За даними, які вже задокументовані в нашій базі, за досліджуваний період в Одеській області внаслідок переважно ракетних ударів, атак дронів та вибухових пристроїв загинуло щонайменше 74 людини та було поранено щонайменше 367 людей. За останній місяць зафіксовано епізоди з жертвами серед цивільних людей, пов’язані з масованими обстрілами російських військових населених пунктів області з використанням ударних БпЛА. 

Так, у ніч на 10 лютого 2024 року армія рф атакувала припортову та цивільну інфраструктуру м. Одеси та південних громад області ударними БпЛА, унаслідок чого поранення отримали четверо людей. Відомо про одного постраждалого внаслідок атаки по м. Одесі – 44-річний чоловік отримав осколкове поранення передпліччя та перебуває у лікарні. Внаслідок атаки дронам припортової інфраструктури Подунав’я, поранення отримали троє водіїв вантажівок. Їх із травмами різного ступеня тяжкості доставили до лікарні. Одеська обласна та Ізмаїльська окружна прокуратури розпочали досудове розслідування цієї нічної дронової атаки по Одесі та Подунавʼю за фактами порушення законів та звичаїв війни.

Поліцейські фіксують наслідки атаки російських дронів, яка сталася 10 лютого 2024 року. Фото: Національна поліція

Унаслідок атаки російських дронів 22 лютого 2024 року будівля підприємства у прибережній зоні міста Одеси зазнала значних руйнувань, там спалахнула пожежа. На першому поверсі будівлі був розташований швейний цех, на другому поверсі знаходились житлові приміщення. Другий поверх знищено повністю, там загинуло троє цивільних людей. Під час ліквідації пожежі рятувальники виявили тіло одного загиблого. Пізніше під завалами будівлі виявили тіла ще двох загиблих. «Всього троє загиблих людей внаслідок ворожої атаки. Пошуки припинено», – повідомив голова Одеської ОВА Олег Кіпер. «Тут родичі наші жили, вони заживо згоріли… Хороші люди, як ми з вами. Хороші, роботящі. Дімі 37, а Натці 48» – розповіли власники знищеного швейного цеху. 

Під час атаки російських безпілотників, 23 лютого 2024 року у місті Одесі у одноповерховому житловому будинку внаслідок обстрілу загинув 70-річний чоловік, ще троє місцевих жителів отримали поранення. Зокрема 72-річна дружина загиблого пробула під завалами майже дві години, отримала 40% опіків тіла та переломи кінцівок, госпіталізована у важкому стані. Через декілька днів, 25 лютого 2024 року, голова Одеської ОВА повідомив, що жінка померла в лікарні. Ще двох мешканок сусідньої квартири доправили в лікарню з опіками та іншими травмами. Жінка 1962 року народження мала 70% опіків тіла та важкий опіковий шок, її донька 1993 року народження отримала важкий опік у 10% поверхні тіла та численні переломи кісток. 

Рятувальники допомагають постраждалим від атаки російських дронів мешканцям міста Одеси, 23 лютого 2024 року Фото: ГУ ДСНС України в Одеській області

2. Інформація про житлові будинки та об’єкти цивільної інфраструктури, що зазнали пошкоджень унаслідок бойових дій

За даними, які вже задокументовані в нашій базі, в Одеській області за досліджуваний період внаслідок переважно ракетних ударів та атак безпілотників було зруйновано/пошкоджено щонайменше 1852 об’єкти цивільної інфраструктури, серед яких:

Вид об’єктів

Кількість

Об’єкти підприємницької діяльності та комерційно-виробничого призначення

342

Водні угіддя/екосистема

73

Будівлі житлово-побутового призначення

767

Об’єкти культурно-розважального закладу

26

Будівлі освітньо-виховного закладу

72

Будівля державної установи

18

Будівлі лікувально-оздоровчого закладу

10

Об’єкти транспортної інфраструктури

39

Господарчі угіддя, ліси

12

Будівлі культового призначення

9

Об’єкти інфраструктури життєзабезпечення

78

Історичні пам’ятки

10

Громадська організація

2

Мости

7

Транспортні засоби (автомобіль, судно)

387

Загалом об’єктів

1852

За останній місяць об’єктом цілеспрямованих атак російських військових залишилась Одеса та приміські населені пункти, а також відновились атаки на цивільну інфраструктуру Ізмаїльського району. Документатори зафіксували щонайменше 4 масовані атаки із застосуванням ударних дронів типу «Shahed-131/136» та 1 ракетну атаку.

Вночі 8 лютого 2024 року у напрямку м. Одеси військові рф здійснили масовану атаку із застосуванням БпЛА. Через удар безпілотника пошкоджено недобудовану багатоповерхівку та завдано пошкоджень навчальному закладу. В Одеській міській раді повідомили, що загалом внаслідок цієї атаки зафіксовано пошкодження п’яти будівель, серед яких три житлових будинки та заклад профтехосвіти. «Сьогодні зі сльозами на очах прибирали решту скла з вибитих вікон, вимітали сміття, відривали пошкодження… Роботи ще дуже багато, бо великі пошкодження… Але є віра і надія – ми ТЕБЕ зробимо ще краще!», – прокоментували наслідки російського обстрілу в Одеському технічному фаховому коледжі Одеського національного технологічного університету.

Пошкоджені внаслідок російської атаки безпілотниками будівлі закладу профтехнічної освіти в Одесі, 8 лютого 2024 року.   Фото: Одеська обласна організація ВГО «Комітет виборців України»/Громадська приймальня УГСПЛ в м. Одесі

Уночі 10 лютого 2024 року збройні сили рф здійснили масовану дронову атаку по об’єктах цивільної та припортової інфраструктури м. Одеси та Подунав’я. Всього було зафіксовано три хвилі атак. Першу хвилю дронів російські військові спрямували на місто Одесу. Усі 9 дронів були знищені підрозділами протиповітряної оборони, однак уламками одного зі збитих БпЛА було пошкоджено технічну споруду припортової інфраструктури. Внаслідок цієї атаки сталась пожежа, під час якої в повітря потрапило майже 16 тонн діоксиду вуглецю. Про це повідомили у Державній екологічній інспекції Південно-Західного округу. «Уламки одного зі збитих дронів пошкодили технічну споруду припортової інфраструктури, через що зайнявся дах складського приміщення. Загальна площа пожежі скала 200 квадратних метрів», – зазначили у Держекоінспекції.

В Одесі внаслідок цієї атаки також зазнало пошкоджень приміщення музею історії розвитку українського козацтва. Про це на своїй сторінці у Facebook повідомив директор установи Сергій Шпак. «Після нічної атаки шахедів у нас в музеї історії розвитку українського козацтва в центральній залі впала частина стелі, а та що залишилась – аварійно нависла. Під загрозою функціонування унікальної колекції музею. Необхідний терміновий ремонт», — зазначив керівник музею. 

Друга і третя хвилі нічних атак 10 лютого 2024 року були спрямовані на припортову інфраструктуру Подунав’я. В Ізмаїлі понівечено технічні приміщення промислових і сервісних об’єктів, пошкоджено житлові будинки, вантажні та легкові автомобілі. Також постраждав приватний будинок у селі Матроска. Внаслідок влучання дрона сталося загорання житлового будинку, зруйновано дах, частина стін та гараж.

13 лютого 2024 року російські військові завдали ракетного удару по м. Одесі. Ворог спрямував по місту керовану авіаційну ракету Х-59 з літаків тактичної авіації, що маневрували над акваторією Чорного моря. Уламками збитої ракети пошкодило незаселену недобудову і скління кількох багатоповерхових будинків у прибережній зоні міста. За процесуального керівництва прокурорів Одеської обласної прокуратури, розпочато досудове розслідування у кримінальному провадженні за фактом порушення законів та звичаїв війни.

22 лютого 2024 року близько 23:00, збройні сили рф здійснили повітряну атаку ударними безпілотними літальними апаратами по м. Одесі. Один зі збитих безпілотників влучив у двоповерхову будівлю у Пересипському районі Одеси. На місті влучання уламків БПЛА виникла пожежа загальною площею 500 квадратних метрів, до атмосферного повітря потрапило 39,6 тонн діоксиду вуглецю, повідомили у Державній екологічній інспекції Південно-Західного округу. 

Зруйновані внаслідок російської атаки безпілотниками господарські будівлі в м. Одесі. 22 лютого 2024 року.  Фото: Одеська обласна організація ВГО «Комітет виборців України»/Громадська приймальня УГСПЛ у м. Одесі

Увечері наступного дня, 23 лютого 2024 року, збройні сили рф знову атакували Одесу ударними безпілотними літальними апаратами, попередньо типу «Shahed-136/131». Внаслідок цієї ворожої атаки зруйновано одноповерховий житловий будинок. «Внаслідок ворожої атаки виникло руйнування одноповерхової будівлі з послідуючим загоранням. На місці події постраждали 3 особи, одну з яких  деблокували з-під завалів, їх у тяжкому стані госпіталізовано до медзакладу. Також з-під завалів вилучено тіло загиблої особи. На місці працювали психологи», – повідомили в ГУ ДСНС України в Одеській області. 

Зруйнований внаслідок російської атаки безпілотниками житловий будинок у м. Одесі. 23 лютого 2024 року.  Фото: Одеська обласна організація ВГО «Комітет виборців України»/Громадська приймальня УГСПЛ у м. Одесі

3. Інформація про типи подій, які були задокументовані за досліджуваний період

За даними, які вже задокументовані в нашій базі, за досліджуваний період в Одеській області сталися щонайменше такі події:

Подія

Епізодів

Арт. обстріл (бомбардування)

162

Авіаудар

2

Ракетний удар

616

БпЛА

284

Вибуховий пристрій

74

Катування (тортури), нелюдське поводження

1

Незаконне позбавлення волі

7

Привласнення майна цивільних осіб

3

Напад на склад гуманітарної допомоги, гуманітарний конвой, гуманітарну місію чи коридор

3

Використання цивільного населення як щита

1

Інше

13

Аналіз зібраної інформації дає підстави стверджувати, що під час повномасштабної російсько-української війни гинуть та отримують поранення цивільні особи, відбуваються руйнування й пошкодження цивільних об’єктів – житлових будівель та об’єктів інфраструктури за рахунок навмисних та невибіркових обстрілів. 

Протягом останнього місяця в Одеській області зафіксовано продовження цілеспрямованих атак на цивільні об’єкти в місті Одесі, що призвело до знищення та пошкодження житлових будинків, промислових підприємств, вантажних і легкових автомобілів. Одночасно з цим відновились обстріли цивільної інфраструктури Ізмаїльського району, зокрема міста Ізмаїла. Загалом документатори зафіксували щонайменше 4 масовані атаки із застосуванням ударних дронів типу «Shahed-131/136» та 1 ракетну атаку. 

За останній місяць в Одесі зафіксовано епізоди з жертвами серед цивільних людей, які пов’язані з масованими обстрілами російських військових з використанням ударних БпЛА. Внаслідок атаки російських дронів 22 лютого 2024 року в місті загинуло троє цивільних людей. Наступного дня, 23 лютого 2024 року, через атаку російських безпілотників в одноповерховому житловому будинку загинув літній чоловік. Його дружина отримала важкі опіки та переломи кінцівок, померла у лікарні 25 лютого 2024 року. 

Основне фото:  Одеська обласна організація ВГО «Комітет виборців України»/Громадська приймальня УГСПЛ в м. Одесі. Знищена внаслідок російської атаки безпілотниками господарська будівля в м. Одесі, 22 лютого 2024 року 

Збір інформації триває. Якщо ви можете надати додаткову інформацію, будь ласка, напишіть нам на адресу [email protected]

Аналіз підготувала громадська приймальня УГСПЛ у м. Одесі, яка працює на базі Одеської обласної організації ВГО «Комітет виборців України»

Якщо помітили помилку на сайті, будь ласка, виділіть текст та натисніть ctrl-enter.

Також може бути корисним

Приєднуйтесь

Робiмо велику справу разом!
Підтримати Стати волонтером Пройти стажування

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: