Публікація

731 день повномасштабної війни у Дніпропетровській області: узагальнення подій

У цій публікації подається узагальнення інформації, зібраної приймальнею УГСПЛ у м. Дніпро ГО «Правозахисна Група «СІЧ, у рамках глобальної ініціативи «Трибунал для путіна» про ймовірно скоєні міжнародні злочини за 731 день повномасштабної російсько-української війни на території Дніпропетровської області.

Було задокументовано та внесено до бази даних 2609 епізодів.

Інформація в цій публікації є приблизною, спирається на зібрані нами дані та потребує уточнення.

1. Інформація про жертви серед цивільного населення

За досліджуваний період у Дніпропетровській області нами було зафіксовано загалом 378 епізодів, пов’язаних із людськими втратами чи порушенням прав серед цивільного населення.

Тип втрати чи порушення прав

Постраждалих

Загибель людини

249

Поранення людини

1150

Усього

1399

1.1. Інформація про загиблих та поранених серед цивільного населення

За даними, які задокументовані в нашій базі, за досліджуваний період у Дніпропетровській області внаслідок переважно артилерійських обстрілів, ракетних ударів та вибухових пристроїв загинуло щонайменше 249 людей та було поранено щонайменше 1150 осіб.

13.02.2024 року у Нікопольському районі вночі ворог атакував із важкої артилерії Нікополь, Марганецьку та Мирівську громади. Пошкоджено 3 приватні будинки, господарські споруди, сонячні панелі. Вранці на одній з вулиць Нікополя під час артилерійського обстрілу від множинних уламкових поранень загинув нікополець 1959 року народження. 

Фото: Голова Нікопольської РДА / ВА Євген Євтушенко 

23.02.2024 року вночі російська армія атакувала Дніпропетровщину «шахедами». Удар припав по житловому дев’ятиповерховому будинку в Амур-Нижньодніпровському районі Дніпра. Впродовж дня до поліції надійшло 40 звернень громадян про пошкодження майна. Встановлено пошкодження двох багатоквартирних та одного одноповерхового будинку, зокрема понад 20 квартир. Також пошкоджено 10 автомобілів та гараж. У будинку на восьмому та дев’ятому поверхах ущент зруйновано три квартири, ще дві пошкоджено. Відтак унаслідок ворожого удару двоє людей загинули, чоловік і жінка. Надзвичайники дістали тіла людей з-під завалів, ще семеро отримали порання. У постраждалих через нічну атаку БПЛА зафіксовані черепно мозкові травми, рвані рани та переломи різного ступеня тяжкості. 7 постраждалих було доставлено до лікарні. 

Фото: ГУ НПУ у Дніпропетровській області 

06.02.2024 року у Нікопольському районі вдень ворог атакував дроном-камікадзе м. Марганець. Поранення отримали двоє мирних жителів – 50-річна жінка та чоловік 63 років. 50-річна жінка лікуватиметься вдома. Чоловік 63 років – госпіталізований у стані середньої тяжкості. Пошкоджені 4 приватні будинки та авто. 

Фото: Голова Нікопольської РДА / ВА Євген Євтушенко 

2. Інформація про житлові будинки та об’єкти цивільної інфраструктури, що зазнали пошкоджень в результаті бойових дій

За даними, які вже задокументовані в нашій базі, у Дніпропетровській області за досліджуваний період унаслідок переважно ракетних ударів було зруйновано/пошкоджено щонайменше 11893 об’єкти цивільної інфраструктури, серед яких:

Вид об’єктів

Кількість

Об’єкти підприємницької діяльності та комерційно-виробничого призначення

591

Громадське об’єднання

3

Гуманітарний коридор

1

Будівлі житлово-побутового призначення

8112

Будівлі лікувально-оздоровчого закладу

59

Об’єкти культурно-розважального закладу

39

Будівлі освітньо-виховного закладу

226

Будівля державної установи

111

Об’єкти транспортної інфраструктури

136

Господарчі угіддя, ліси

43

Будівлі культового призначення

29

Об’єкти інфраструктури життєзабезпечення

1453

Історичні пам’ятки

6

Мости

1

Транспортні засоби (автомобіль, судно)

1066

Об’єкт невідомий

17

Загалом об’єктів

11893

Протягом останнього місяця зафіксовано цілеспрямовані атаки окупантів на цивільну інфраструктуру Дніпропетровщини. 

За лютий було задокументовано не менше 48 пошкоджених чи зруйнованих об’єктів енергетичної інфраструктури, газопроводів, сонячних панелей, ЛЕП та інших об’єктів інфраструктури життєзабезпечення. 

Було зафіксовано руйнування 18 об’єктів підприємницької діяльності, серед яких спортивні об’єкти, пекарня, кафе, крамниці, приватні підприємства тощо. 

Пошкоджено та зруйновано щонайменше 439 будівель житлово – побутового призначення, щонайменше 52 об’єкти транспортної інфраструктури та транспортних засобів, 8 будівель освітньо-виховних закладів.

Ось деякі з цих випадків за останній місяць:

07.02.2024 року ворог спрямував кілька безпілотників на Новомосковський район. Два шахеди збили ПвК “Схід”. Через падіння уламків та влучання решти БпЛА є руйнування на території комунального підприємства. Пошкоджені будівлі та авто. У місті після вибухів є пошкодження нежитлової інфраструктури, в деяких помешканнях немає світла. Через нічну атаку у Новомосковську потрощена майже вся комунальна техніка. Трактори, екскаватори, багатофункціональні машини, самоскид. Ворожі безпілотники влучили у підприємство, яке займається благоустроєм міста. 

Фото: Голова Дніпропетровської ОВА Сергій Лисак 

05.02.2024 року у Нікопольському районі ворог атакував із важкої артилерії Нікополь та Мирівську громаду. Пошкоджено агропідприємство, 9 приватних будинків, 3 господарські споруди, газогін, ЛЕП. Без втрат. 

Фото: Голова Нікопольської РДА / ВА Євген Євтушенко 

01.02.2024 року зранку росіяни здійснили обстріл Нікополя зі ствольної артилерії. Потім атакували прибережні населені пункти за допомогою шести фпв-камікадзе. Окрім районного центру, вибухи лунали в населених пунктах Марганецької, Мирівської і Покровської сільської громад. Загалом понівечено дев’ять приватних будинків, дві господарчі споруди, гаражі, сільськогосподарське підприємство, автомобілі та лінії електромережі. 

02.02.2024 року від ранку та протягом дня росіяни здійснили артилерійські обстріли Нікополя і населеного пункту Мирівської громади. Внаслідок післяобіднього обстрілу міста травмовано чоловіка 1989 року народження та жінку 1960 року народження. Постраждалі отримали необхідну допомогу, лікуватимуться амбулаторно. Понівечено п’ять приватних будинків, чотири господарчих споруди, будівля санаторію, лінії електромережі.
У Мирівській громаді окупантами вкотре потрощено майно сільськогосподарського підприємства. 

Фото: Голова Нікопольської РДА / ВА Євген Євтушенко 

3. Інформація про типи подій, які були задокументовані за досліджуваний період

За даними, які вже задокументовані в нашій базі, за досліджуваний період у Дніпропетровській області  сталися такі події:

Подія

Епізодів

Арт. обстріл (бомбардування)

2101

Ракетний удар

296

РСЗВ «Град»

390

БпЛА

143

Аналіз зібраної інформації дає підстави стверджувати, що під час повномасштабної російсько-української війни гинуть та дістають поранення цивільні особи, стаються руйнування й пошкодження цивільних об’єктів – житлових будівель та об’єктів інфраструктури за рахунок навмисних та невибіркових обстрілів. Протягом останнього місяця обстріли здійснювалися систематично та з залученням великої кількості зброї. 

07.02.2024 у Нікопольському районі вночі ворог атакував із важкої артилерії Нікополь та Марганецьку громаду. А вдень один із 5 випущених ворожих БпЛА у Марганецькій громаді поцілив в авто – постраждали 60-річна жінка та 38-річний чоловік. Також дорогою на документування зазначеного воєнного злочину дрон влучив в транспорт та вибухнув. Автомобіль хоча й був броньованим, однак зазнав значних пошкоджень. 

Фото: Голова Нікопольської РДА / ВА Євген Євтушенко 

02.02.2024 Кривий Ріг. Удар по об’єкту енергетичної інфраструктури міста. Станом на 07.00 7500 абонентів знеструмлено у Металургійному районі. Також було знеструмлено лінію міського трамвая, вибиті вікна у п’яти закладах освіти міста – школах, гімназії, ДЮСШ та декількох багатоповерхівках. Внаслідок ворожої атаки без електрики вночі залишилося близько 100 тисяч абонентів Саксаганського, Довгинцівського та Покровського районів міста, у тому числі частина лікарень, садків та шкіл міста, лінія швидкісного трамвая, міського трамвая та тролейбус.

18.02.2024 у Нікопольському районі ворог уночі атакував із важкої артилерії місто Нікополь та Мирівську громаду. Без втрат. Удень під час артобстрілу Мирівської громади поранення отримав 56-річний чоловік, у нього осколкове поранення голови та перелам передпліччя. Пошкоджені інфраструктурний об’єкт, пекарня, приватний будинок. 

Фото 12. Голова Нікопольської РДА / ВА Євген Євтушенко

17.02.2024 протягом дня Нікопольщина пережила 12 атак – Нікополь, Марганецька і Мирівська громади. Ворог бив з артилерії та дронами-камікадзе. В населеному пункті Марганецької громади під удар російського фпв-камікадзе потрапив автомобіль, внаслідок чого поранення та контузію отримали жінка 1974 року народження і чоловік 1975 року народження. Постраждалих госпіталізовано до лікарні, їхній стан стабільний, середньої тяжкості, лікарі надають необхідну допомогу. Пошкоджені 8 приватних будинків, 6 господарських споруд, авто, побито агропідприємство, зачепило лінію електропередач і газогін. 

Фото: Дніпропетровська обласна прокуратура

13.02.2024. Під ударом опинився енергетичний об’єкт у м. Дніпро, виникла пожежа. Поцілив агресор і по інфраструктурному об’єкту, там також зайнялося, вогонь оперативно загасили. Ворог ударив дронами по Придніпровській ТЕС. 

13.02.2024 удень під атакою артилерії та 7 дронів-камікадзе були також Мирівська, Марганецька та Покровська громади. Поранені двоє 53-річних чоловіків. Пошкоджено промислове підприємство, навчальний заклад, двоповерхівка, 13 приватних будинків, ЛЕП, десяток господарських споруд, гараж/два знищено, автотранспорт, лінії електромережі. 

Під обстрілами цього місяця перебували населені пункти Марганецької, Мирівської, Червоногригорівської та Покровської сільських громад, міста Нікополь, Павлоград, Дніпро, Новомосковськ, Марганець, Кривий Ріг.

Основне фото: голова Нікопольської РДА / ВА Євген Євтушенко

Збір інформації триває. Якщо ви можете надати додаткову інформацію, будь ласка, напишіть нам на адресу [email protected]

Аналіз підготувала юристка громадської приймальні УГСПЛ в м. Дніпро Юлія Полєхіна

Якщо помітили помилку на сайті, будь ласка, виділіть текст та натисніть ctrl-enter.

Також може бути корисним

Приєднуйтесь

Робiмо велику справу разом!
Підтримати Стати волонтером Пройти стажування

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: