Публікація

700 днів повномасштабної війни в Одеській області: узагальнення подій

У цій публікації подається узагальнення інформації, зібраної приймальнею УГСПЛ у м. Одесі (працює на базі Одеської обласної організації ВГО «Комітет виборців України), у рамках глобальної ініціативи «Трибунал для путіна» про ймовірно скоєні міжнародні злочини за 700 днів (із 24 лютого 2022 р. по 24 січня 2024 р.) повномасштабної російсько-української війни на території Одеської області.

Було задокументовано та внесено до бази даних 1076 епізодів.

Інформація в цій публікації є приблизною, спирається на зібрані нами дані та потребує уточнення.

1. Інформація про жертви серед цивільного населення

За досліджуваний період в Одеській області нами було зафіксовано загалом 113 епізодів, пов’язаних із людськими втратами чи порушенням прав серед цивільного населення.

Тип втрати чи порушення прав

Постраждалих

Загибель людини

68

Поранення людини

341

Порушення прав

74

Усього

483

1.1. Інформація про загиблих та поранених серед цивільного населення

За даними, які вже задокументовані в нашій базі, за досліджуваний період в Одеській області внаслідок переважно ракетних ударів, атак дронів та вибухових пристроїв загинуло щонайменше 68 людей та була поранена щонайменше 341 людина. За останній місяць зафіксовано щонайменше 10 епізодів з жертвами серед цивільних людей, 9 з яких пов’язані з масованими російськими обстрілами цивільних об’єктів з використанням БпЛА та ракет, 1 – з підривом на російській міні цивільного судна в Чорному морі.

Унаслідок масованої російської атаки дронами в ніч із 26 на 27 грудня 2023 року у дачному масиві Одеського району загинуло двоє людей. Одна людина загинула на місці, ще один чоловік був доставлений у важкому стані до лікарні, де пізніше помер. Ще троє людей отримали поранення, серед яких 17-річний підліток. «Я схопила дитину за руку, ми встигли добігти до їдальні й все, нас завалило. Як ми вилізли – не знаю, але, слава Богу, що живі. Син у лікарні, тому що його поранили осколками, і ноги, і спину, і голову. Пробуде там ще кілька днів», – розповіла кореспондентам Суспільного мати пораненого підлітка.

Рятувальники ДСНС ліквідовують наслідки обстрілу дачних будинків в Одеському районі, 27 грудня 2023 року. Фото: ГУ ДСНС України в Одеській області

Унаслідок масованого ракетного удару по місту Одесі 29 грудня 2023 року відомо про 5 загиблих і 32 постраждалих людей. Троє людей загинулив багатоповерхівці житлового комплексу, де ракета розірвалася всередині двору. «Пошукові роботи в багатоповерховому житловому будинку – завершені. Кількість загиблих зросла до 3 осіб» – повідомили в ДСНС. 

Зокрема в цій багатоповерхівці загинула дівчина з Мелітопольського району, 28-річна Олеся Пузиревич. Разом із чоловіком дівчина виїхала з окупованого селища Мирне та оселилася в Одесі. 19 грудня вона відсвяткувала свій останній день народження. Чоловік дівчини, отримавши поранення, зміг вибратися зі зруйнованої квартири. Інші загиблі люди перебували у триповерховому будинку у середмісті Одеси. Під завалами цього будинку було виявлено тіло загиблої жінки. Пізніше також стало відомо, що у лікарні помер 77-річний чоловік, який отримав тяжкі поранення в цьому домі. Серед поранених внаслідок цієї російської атаки – двоє дітей (6-річий хлопчик та 8-річна дівчинка) та вагітна жінка. Двоє поранених перебувають у тяжкому стані, з них 26-річна жінка. 

Рятувальники ДСНС ліквідовують наслідки ракетного обстрілу міста Одеси 29 грудня 2023 року. Фото: ГУ ДСНС України в Одеській області

У ніч на 1 січня 2024 року внаслідок російської масованої атаки БпЛА в Одесі загинув 15-річний підліток. Про загибель хлопця повідомила директорка Української гімназії №7 міста Одеси Світлана Мельник: «З глибоким і невимовним сумом повідомляємо, що новий рік для нашої Гімназії 7 розпочався з трагічних подій: у новорічну ніч під час повітряної тривоги та тривалої атаки ворожих шахедів на Одесу у своїй квартирі на очах батьків загинув наш учень 10-М класу Денис Мельник… Нам дуже гірко і боляче що серед 500 українських дітей Ангелів, які через військове вторгнення не досягнуть свого повноліття, є наш хлопчик, гідний син своїх батьків, свого міста Одеси, своєї держави України. Ми завжди пам’ятатимемо від чиїх рук загинула наша дитина». Також внаслідок цієї атаки трьох людей з пораненнями та опіками ушпиталено, ще четверо отримали медичну допомогу на місці та продовжують лікування амбулаторно. 

Вночі 17 січня 2024 року збройні сили рф здійснили повітряну атаку ударними безпілотними літальними апаратами по м. Одесі. Внаслідок цієї атаки поранення різного ступеня отримали троє людей – дві жінки та чоловік, медики на місці надавали їм допомогу. 62-річний чоловік, який дістав осколкове поранення, був госпіталізований до лікарні. Постраждалі жінки, яким 69 та 29 років, продовжують лікуватися вдома. Ввечері 24 січня 2024 року, збройні сили рф двічі здійснили повітряну атаку ударними дронами по місту Одесі. Внаслідок обстрілу постраждали 6 людей. 61-річний чоловік отримав опіки, його госпіталізовано до лікарні. Іншим травмованим надана медична допомога на місці.

27 грудня 2023 року в Чорному морі в районі гирла Бистре на російській міні підірвався суховантаж VYSSOS під прапором Панами, який прямував під завантаження зерном до одного з дунайських портів. Внаслідок підриву судно втратило хід та керування, на верхній палубі виникла пожежа. За повідомленням керівника Одеської обласної прокуратури, зазнав поранень капітан судна та матрос – громадянин Єгипту, якого доставлено до лікарні міста Ізмаїла з контузією та ушкодженнями стегна.

2. Інформація про житлові будинки та об’єкти цивільної інфраструктури, що зазнали пошкоджень унаслідок бойових дій

За даними, які вже задокументовані у нашій базі, в Одеській області за досліджуваний період внаслідок переважно ракетних ударів та атак безпілотників було зруйновано/пошкоджено щонайменше 1747 об’єктів цивільної інфраструктури, серед яких:

Вид об’єктів

Кількість

Об’єкти підприємницької діяльності та комерційно-виробничого призначення

313

Водні угіддя/екосистема

73

Будівлі житлово-побутового призначення

720

Об’єкти культурно-розважального закладу

26

Будівлі освітньо-виховного закладу

68

Будівля державної установи

17

Будівлі лікувально-оздоровчого закладу

9

Об’єкти транспортної інфраструктури

38

Господарчі угіддя, ліси

12

Будівлі культового призначення

9

Об’єкти інфраструктури життєзабезпечення

76

Історичні пам’ятки

10

Громадська організація

2

Мости

7

Транспортні засоби (автомобіль, судно)

367

Загалом об’єктів

1747

За останній місяць об’єктом цілеспрямованих атак російських військових стала Одеса та приміські населені пункти. Документатори зафіксували щонайменше 5 масованих атак із застосуванням ударних дронів типу «Shahed-131/136» та 1 масовану ракетну атаку.

У ніч із 26 на 27 грудня 2023 року, російські військові здійснили масовану атаку БпЛА по об’єктам цивільної інфраструктури міста Одеси та області. Внаслідок атаки пошкоджень та руйнувань зазнали дачні будинки в Одеському районі, рятувальники ДСНС ліквідували пожежу на площі 150 м кв. Також уламками під час збиття пошкоджено одну з незаселених новобудов в м. Одесі. Наступної ночі, 28 грудня 2023 року, військові рф знову атакували БпЛА об’єкти цивільної інфраструктури, уламками збитого безпілотника було пошкоджено багатоповерхівку в Одесі.

Вранці 29 грудня 2023 року російські військові здійснили масований ракетний удар по Одесі. Внаслідок атаки 3 ракети влучили в житлові будинки міста – приватний будинок зруйновано вщент, триповерховий багатоквартирний будинок зазнав критичних руйнувань, в одному з житлових комплексів ракета розірвалася всередині багатоповерхівки. За інформацією Одеської міської ради, внаслідок цієї атаки, пошкоджено щонайменше 46 будинків, зокрема 4 приватних, пошкоджено 186 квартир. Зазнали пошкоджень також загальноосвітня школа, церква, крамниці, автомобілі. Внаслідок цієї масованої ракетної атаки, одна з одеських шкіл стала непридатною для навчання. Вибуховою хвилею там вибило всі вікна, багато разом із рамами. Також від ракетного удару в одеській церкві впала стеля. На оприлюднених кадрах з відеокамери видно спалах, а потім поруч зі священиком впала стеля на вівтар та ікони.

Квартира відомої одеської піаністки Світлани Васильченко була розташована в старовинному триповерховому будинку, у який вранці 29 грудня 2023 року влучила російська ракета. «Будинок не витримає. Його будуть зносити і перебудовувати. На жаль, він не мав офіційного статусу історичної пам’ятки, тому питання збереження автентичного вигляду — під великим сумнівом. У цій квартирі хто тільки не зупинявся. Світлана з радістю приймала всіх», — розповіла подруга піаністки.

Мешканці іншого пошкодженого будинку в житловому комплексі розповідають про російську атаку. «29.12.23 в мій дім влучив ворог, ми тільки прокинулись і проспали сигнали тривоги, тому просто планували готувати сніданок, але плани трохи змінились. Це було жахливо, вхідні двері квартир у багатьох від удару заклинило, як і нашу… добре чоловік сильніший за мене і ми достатньо швидко евакуювалися, не всім так пощастило(( пожежа дуже швидко охоплювала сусідні квартири і з’явилось дуже багато угарного газу… » – написала у Фейсбук мешканка ЖК Анна Бойченко та показала фото зруйнованої багатоповерхівки. «Був один вибух, другий і дуже потужний третій. Ми були в квартирі, другий здалеку. По будинку пішла сильна вібрація і ми вже з дітьми, одяглись та спустились до паркінгу. Хаос, усі біжать, спішать, люди кричать, спускаються. Усюди скло, каміння, знизу ми вже побачили, що пожежа і горить 4 корпус», — розповіла кореспондентам Суспільного мешканка житлового комплексу. 

Пошкоджена російською ракетою багатоповерхівка у житловому комплексі м. Одеси, 29 грудня 2023 року. Фото: Одеська обласна організація ВГО «Комітет виборців України»/Громадська приймальня УГСПЛ у м. Одесі

У ніч на 1 січня 2024 року військові рф здійснили масовану атаку БпЛА по м. Одесі та області. Внаслідок атаки пошкоджено щонайменше 3 багатоквартирних висотних будинки, 3 приватні будинки, господарські споруди та автомобілі. Також російські військові поцілили в припортову інфраструктуру Одещини. Внаслідок влучання, в одному з терміналів спалахнула пожежа. Вночі 17 січня 2024 року збройні сили рф здійснили повітряну атаку ударними БпЛА по місту Одесі. У Приморському районі міста пошкоджено 5-ти поверховий житловий будинок, торгівельні об’єкти та автомобілі. Вибито шибки у житлових будинках та будівлях, прилеглих до місць падіння уламків. З постраждалого будинку було евакуйовано 130 людей, на місці розгорнуто мобільний пункт обігріву. Психологи ДСНС надавали допомогу місцевим мешканцям. Внаслідок пошкодження тепломережі, без опалення залишилось 58 будинків.

Увечері 24 січня 2024 року збройні сили рф двічі здійснили повітряну атаку ударними безпілотними літальними апаратами по місту Одесі. Внаслідок обстрілу у Хаджибейському районі міста пошкоджено багатоповерхову новобудову, деякі квартири вигоріли вщент. Також внаслідок влучання та пожежі зруйновано складське приміщення з меблевими матеріалами меблевої фабрики «Квадро», збитки оцінюються в більш ніж 15 млн. грн. У Приморському районі міста зазнали пошкоджень двоповерховий житловий будинок, багатоповерхівки, автомобілі та низка інших об’єктів цивільної інфраструктури.

Наслідки російської атаки дронами для житлової інфраструктури міста Одеси, 17 січня 2024 року.  Фото: Одеська обласна організація ВГО «Комітет виборців України»/Громадська приймальня УГСПЛ у м. Одесі

3. Інформація про типи подій, які були задокументовані за досліджуваний період

За даними, які вже задокументовані в нашій базі, за досліджуваний період в Одеській області сталися щонайменше такі події:

Подія

Епізодів

Арт. обстріл (бомбардування)

162

Авіаудар

2

Ракетний удар

611

БпЛА

202

Вибуховий пристрій

74

Катування (тортури), нелюдське поводження

1

Незаконне позбавлення волі

7

Привласнення майна цивільних осіб

3

Напад на склад гуманітарної допомоги, гуманітарний конвой, гуманітарну місію чи коридор

3

Використання цивільного населення як щита

1

Інше

13

Аналіз зібраної інформації дає підстави стверджувати, що під час повномасштабної російсько-української війни гинуть та отримують поранення цивільні особи, відбуваються руйнування й пошкодження цивільних об’єктів – житлових будівель та об’єктів інфраструктури за рахунок навмисних та невибіркових обстрілів. Протягом останнього місяця в Одеській області зафіксовано зменшення цілеспрямованих атак на портову та припортову інфраструктуру регіону. Водночас, зросла кількість масованих атак на місто Одесу та приміські населені пункти.

Документатори зафіксували щонайменше 5 масованих атак із застосуванням ударних дронів та 1 масовану ракетну атаку. Найбільше збитків цивільним об’єктам завдала ракетна атака, яку російські військові здійснили вранці 29 грудня 2023 року. Приватний будинок зруйновано вщент, триповерховий багатоквартирний будинок зазнав критичних руйнувань, в житловому комплексі ракета розірвалась всередині багатоповерхівки. Всього в місті Одесі під час цієї атаки пошкоджено щонайменше 46 будинків.

За останній місяць, зафіксовано щонайменше 10 епізодів з жертвами серед цивільних людей, 9 з яких пов’язані з масованими російськими обстрілами цивільних об’єктів з використанням БпЛА та ракет, 1 – з підривом на російській міні цивільного судна в Чорному морі. Найбільші жертви серед цивільних людей зафіксовано внаслідок масованого ракетного удару по місту Одесі 29 грудня 2023 року – загинуло 5 людей, постраждало 32 людини. В новорічну ніч 1 січня 2024 року внаслідок атаки БпЛА в місті Одесі також загинув 15-річний школяр.

Основне фото: Пошкоджена російською ракетою багатоповерхівка в житловому комплексі м. Одеси. 29 грудня 2023 року. Одеська обласна організація ВГО «Комітет виборців України»/Громадська приймальня УГСПЛ в м. Одесі

Фото: Збір інформації триває. Якщо ви можете надати додаткову інформацію, будь ласка, напишіть нам на адресу [email protected] 

Аналіз підготувала громадська приймальня УГСПЛ в м. Одесі, яка працює на базі Одеської обласної організації ВГО «Комітет виборців України»

Якщо помітили помилку на сайті, будь ласка, виділіть текст та натисніть ctrl-enter.

Також може бути корисним

Приєднуйтесь

Робiмо велику справу разом!
Підтримати Стати волонтером Пройти стажування

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: