Публікація

700 днів повномасштабної війни в Дніпропетровській області: узагальнення подій

У цій публікації подається узагальнення інформації, зібраної приймальнею УГСПЛ у м. Дніпро ГО «Правозахисна Група «СІЧ, у рамках глобальної ініціативи «Трибунал для путіна» про ймовірно скоєні міжнародні злочини за 700 днів повномасштабної російсько-української війни на території Дніпропетровської області.

Було задокументовано та внесено до бази даних 2455 епізодів.

Інформація в цій публікації є приблизною, спирається на зібрані нами дані та потребує уточнення.

1. Інформація про жертви серед цивільного населення

За досліджуваний період у Дніпропетровській області нами було зафіксовано загалом 361 епізод, пов’язаний із людськими втратами чи порушенням прав серед цивільного населення.

Тип втрати чи порушення прав

Постраждалих

Загибель людини

246

Поранення людини

1121

Усього

1367

1.1. Інформація про загиблих та поранених серед цивільного населення

За даними, які задокументовані в нашій базі, за досліджуваний період у Дніпропетровській області внаслідок переважно артилерійських обстрілів, ракетних ударів та вибухових пристроїв загинуло щонайменше 246 людей та було поранено щонайменше 1121 особа.

06.01.2024 року ворог бив про мирних громадах – під вогонь потрапили Нікополь, Мирівська, Марганецька і Покровська сільська громади. В Нікополі є загиблий – 45-річний чоловік та двоє постраждалих – 16-річна дівчинка та 66-річний чоловік отримали осколкові поранення. Ще чотирьом людям знадобилася допомога лікарів через сильний стрес. Серед них і 5-річний хлопчик. Пошкоджені два промислові підприємства, 27 приватних будинків, господарські споруди. Вогонь знищив і авто. Ще кілька машин побиті. Зачепило сонячні панелі, газогони, лінії електропередач. 

Фото: Нікопольська РДА

08.01.2024 у Лозуватській громаді Криворізького району внаслідок обстрілу загинула 62-річна жінка. Зруйнована приватна оселя. 

Фото: Дніпропетровська ОВА

23.01.2024 Павлоград. Внаслідок масованої ракетної атаки росіян по місту 1 людина загинула, 1 постраждала. Переселенка з Луганщини загинула в Павлограді під час ракетного обстрілу росіян. Жінка втікала від війни з Луганщини, але загинула від ворожої атаки на Дніпропетровщині. 43-річна Олена Фоменко переїхала із Золотого в минулому році. Виїжджала до безпечнішого регіону з окупації. Але, на жаль, врятуватися від ракет росіян не змогла. Жінка потрапила в епіцентр влучання снаряду – у міському сквері. Через влучання у Павлограді пошкоджено 2 школи та 2 дитячих заклади, реабілітаційний центр, спорткомплекс, заклад культури. А окрім цього – 15 багатоповерхівок і авто. 

Фото: Суспільне Новини

2. Інформація про житлові будинки та об’єкти цивільної інфраструктури, що зазнали пошкоджень унаслідок бойових дій

За даними, які вже задокументовані в нашій базі, у Дніпропетровській області за досліджуваний період внаслідок переважно ракетних ударів було зруйновано/пошкоджено щонайменше 11323 об’єкти цивільної інфраструктури, серед яких:

Вид об’єктів

Кількість

Об’єкти підприємницької діяльності та комерційно-виробничого призначення

573

Громадське об’єднання

3

Гуманітарний коридор

1

Будівлі житлово-побутового призначення

7673

Будівлі лікувально-оздоровчого закладу

58

Об’єкти культурно-розважального закладу

39

Будівлі освітньо-виховного закладу

218

Будівля державної установи

107

Об’єкти транспортної інфраструктури

123

Господарчі угіддя, ліси

43

Будівлі культового призначення

29

Об’єкти інфраструктури життєзабезпечення

1405

Історичні пам’ятки

6

Мости

1

Транспортні засоби (автомобіль, судно)

1027

Об’єкт невідомий

17

Загалом об’єктів

11323

Протягом останнього місяця зафіксовано цілеспрямовані атаки окупантів на цивільну інфраструктуру Дніпропетровщини. 

За січень було задокументовано не менше 41 пошкодженого об’єкта енергетичної інфраструктури, газопроводів, сонячних панелей, ЛЕП та інших об’єктів інфраструктури життєзабезпечення. 

Було зафіксовано руйнування 40 об’єктів підприємницької діяльності, серед яких аптеки, кафе, крамниці, приватні підприємства, тощо. Зафіксовано руйнування 21 адміністративної будівлі державної та комунальної власності. Пошкоджено та зруйновано щонайменше 416 будівель житлово – побутового призначення, 71 об’єкт транспортної інфраструктури та транспортних засобів, 10 будівель освітньо-виховних закладів та 8 об’єктів лікувально-оздоровчої належності.

Ось деякі з цих випадків за останній місяць:

30.12.2023 року у Нікопольському районі протягом дня окупанти обстрілювали артилерією та застосовували БПЛА. Удари прийшлися по Нікополю, Марганецькій та Мирівській громадах. Поранена 65-річна жінка. Вона у лікарні в стані середньої тяжкості. Пошкоджені адмінбудівля, комунальне підприємство, агрофірма, газогони та лінії електропередач. Без світла залишилися майже 1300 родин. Поневічені п’ятиповерхівка та 20 приватних будинків. З одного з них рятувальники деблокували 87-річного чоловіка. 

Фото: Нікопольське районне управління поліції 

28.12.2023 року у Нікопольському районі Дніпропетровської області під ударом були села Покровської громади та місто Нікополь. Ворог здійснив 6 артобстрілів та використав 9 дронів-камікадзе. У Нікополі загинув молодий хлопець та постраждала 70-річна жінка. Вона знаходиться в лікарні в стані середньої тяжкості. Пошкоджені 17 приватних будинків, 2 багатоповерхівки та адмінбудівля. Знищені та потрощені господарські споруди, пошкоджені сонячні панелі, авто, газогони та лінії електропередач. 

24.01.2024 року вночі ЗС РФ атакували із важкої артилерії Марганець та Марганецьку громаду. Пошкоджено освітній та медичний заклади, 4 п’ятиповерхівки, 11 приватних будинків, ЛЕП, газогін. 

29.12.2023 року ворог завдав ракетного удару по Новомосковську. Дві жінки постраждали. Понівечені 42 будинки і освітній заклад. 

Фото: ГУНП у Дніпропетровській області

3. Інформація про типи подій, які були задокументовані за досліджуваний період

За даними, які вже задокументовані в нашій базі, за досліджуваний період у Дніпропетровській області сталися такі події:

Подія

Епізодів

Арт. обстріл (бомбардування)

1980

Ракетний удар

293

РСЗВ «Град»

387

БпЛА

116

Аналіз зібраної інформації дає підстави стверджувати, що під час повномасштабної російсько-української війни гинуть та отримують поранення цивільні особи, відбуваються руйнування й пошкодження цивільних об’єктів – житлових будівель та об’єктів інфраструктури за рахунок навмисних та невибіркових обстрілів. Протягом останнього місяця обстріли вздійснювалися систематично та з залученням великої кількості зброї. 

29.12.2023 року російська армія вдарила по Дніпру. 7 людей загинули та 30 постраждали, серед них – півторарічна дитина. Зруйнований торгівельний центр, пологовий будинок, загалом 3 амбулаторії. У будівлях вибито вікна, двері та пошкоджено фасади. На щастя, медичні працівники та пацієнти не постраждали. Зазнали пошкоджень 11 адмінбудівель, понад 20 багатоповерхівок, 23 автівки, 5 магазинів. У Дніпрі через масовану ракетну атаку 29 грудня було пошкоджено міський палац дітей та юнацтва. Співробітники палацу після ретельного огляду зʼясували наслідки: пошкоджено 47 вікон, 6 кватирок, 6 віконних рам, розбито 2 скляних дверей, пошкоджені сходи та на фасаді будівлі зʼявились тріщини». До поліції звернулися мешканці 145 квартир, де вибиті вікна та понівечені стіни. Біля торгівельного центру російська ракета забрала життя Красилової Вікторії Олександрівни 1970 року народження та Кряжа Сергія Валентиновича 1981 року народження. 45-річний Євген Антипов помер у лікарні.
Фото 9 та 10: Національна поліція України 

08.01.2024 Кривий Ріг. 9 ракетних ударів. Пошкоджено торговельний центр та понад два десятки приватних будинків. 58-річний чоловік отримав осколкові поранення, він у задовільному стані. Перебиті лінії та контактна мережа швидкісного трамвая. Вибито близько 300 вікон у двох лікарнях. Хворі вже переселені до інших палат. У Кривому Розі та районі – 4 потерпілих. Одна людина госпіталізована в стані середньої тяжкості. 

06.01.2024 року ввечері війська рф атакували місто Дніпро безпілотниками. Внаслідок обстрілу було пошкоджено житловий будинок та автомобілі громадян. Є постраждалі, їм надається допомога. На місці працюють слідчо-оперативні групи, криміналісти та інші профільні служби. пошкоджені освітній заклад і гуртожиток при ньому, 2 багатоповерхівки та адмінбудівля. Знищено 4 авто, 12 – побиті. Пошкоджено велосипедний магазин.

Фото: Дніпропетровська ОВА 

02.01.2024 року окупанти повторно обстрілювали Нікопольский район з артилерії та дронами-камікадзе. Постраждали сам Нікополь, Червоногригорівська, Покровська та Марганецька громади. У Нікополі двоє постраждалих – чоловіки 50 та 59 років. Пошкоджені торгівельний павільйон, дитячий садок, приватне підприємство, парк атракціонів, понівечені 3 багатоповерхівки, 16 приватних будинків. Потрощені 5 господарських споруд, 2 – знищені, автомобіль, ЛЕП та газогони. Також у районі пошкоджень зазнали транспортне підприємство та енергетичний об’єкт. 

Під обстрілами цього місяця перебували населені пункти Марганецької, Мирівської, Лозуватської та Покровської сільських громад, міста Нікополь, Павлограда, Дніпра, Новомосковська, Марганця, Кривого Рогу.

Основне фото: НПУ в Дніпровській області

Збір інформації триває. Якщо ви можете надати додаткову інформацію, будь ласка, напишіть нам на адресу [email protected] 

Аналіз підготувала юристка громадської приймальні Української Гельсінської спілки з прав людини в м. Дніпро Юлія Полєхіна

Якщо помітили помилку на сайті, будь ласка, виділіть текст та натисніть ctrl-enter.

Також може бути корисним

Приєднуйтесь

Робiмо велику справу разом!
Підтримати Стати волонтером Пройти стажування

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: