Публікація

700 днів повномасштабної війни в Чернігівській області: узагальнення подій

У цій публікації подається узагальнення інформації, зібраної громадською організацією «МАРТ» спільно з громадською спілкою «Освітній дім прав людини в Чернігові», у рамках глобальної ініціативи «Трибунал для путіна» про ймовірно скоєні міжнародні злочини за 700 днів повномасштабної російсько-української війни на території Чернігівської області.

Було задокументовано 4020 епізодів за весь період і 14 епізодів безпосередньо за січень 2024 р.

Інформація в цій публікації є приблизною, спирається на зібрані нами дані та потребує уточнення. 

1. Інформація про жертви серед цивільного населення

За досліджуваний період, в Чернігівській області нами було зафіксовано загалом 635 епізодів, пов’язаних із людськими втратами чи порушенням прав серед цивільного населення.

Тип втрати чи порушення прав

Постраждалих

Загибель людини

541

Поранення людини

565

Порушення прав

615

Зникнення людини

46

Усього

1767

1.1. Інформація про загиблих та поранених серед цивільного населення

За даними, які задокументовані в нашій базі, за досліджуваний період в Чернігівській області внаслідок ракетних, мінометних та артилерійських обстрілів, а також на вибухових пристроях різного характеру загинуло щонайменше 541 людина та було поранено щонайменше 565 осіб.

Близько 15:00 години 30 грудня росіяни обстріляли Семенівку, що в Новгород-Сіверському районі. Загинув 32-річний місцевий житель. Пошкоджено понад 30 будинків та інша цивільна інфраструктура. За інформацією поліції Чернігівської області, російська армія завдала близько 20 ударів по центру Семенівки з реактивних систем залпового вогню «Град». 

Фото: поліція Чернігівської області

10 січня близько 5 ранку у Семенівській громаді російська диверсійно-розвідувальна група розстріляла авто із цивільним чоловіком. Загиблий чоловік був 1961 року народження. Він працював водієм шкільного автобуса у селі Костобобрів. 

2. Інформація про житлові будинки та об’єкти цивільної інфраструктури, що зазнали пошкоджень унаслідок бойових дій

За даними, які вже задокументовані в нашій базі, у Чернігівській області за досліджуваний період унаслідок переважно ракетних ударів було зруйновано/пошкоджено щонайменше 5452 об’єкти цивільної інфраструктури, серед яких:

Вид об’єктів

Кількість

Об’єкти підприємницької діяльності та комерційно-виробничого призначення

278

Будівлі житлово-побутового призначення

3879

Будівлі лікувально-оздоровчого закладу

40

Об’єкти культурно-розважального закладу

20

Будівлі освітньо-виховного закладу

105

Будівля державної установи

44

Об’єкти транспортної інфраструктури

29

Господарчі угіддя, ліси

405

Будівлі культового призначення

23

Об’єкти інфраструктури життєзабезпечення

73

Історичні пам’ятки

23

Мости

19

Транспортні засоби (автомобіль, судно)

513

Гуманітарний конвой

1

Загалом об’єктів

5452

Ось деякі з цих випадків за останній місяць: 

27.12.2023 року ворожа армія прицільно атакувала обладнання РЕМ та водонапірну башту в одному з прикордонних сіл Сновської громади. Внаслідок обстрілу без електропостачання залишилось дев’ять населених пунктів. 

Фото: поліція Чернігівської області

13.01.2024 року внаслідок ракетного удару по мікрорайону Бобровиця в м. Чернігові пошкоджено багатоквартирний будинок, у якому пошкоджено 20 квартир — вибиті балконні рами та вікна; 28 приватних житлових будинків, а також 4 магазини.         

         

Фото: поліція Чернігівської області

У період із 10.01.2024 року по 16.01.2024 року росіяни вкотре обстріляли мирне населення на прикордонні Чернігівської області. Внаслідок обстрілу 72-річна мешканка одного з прикордонних сіл Семенівської громади Новгород-Сіверського району залишилася без даху над головою. За словами жінки, під час російського обстрілу вона була в будинку і почула вибух. Внаслідок обстрілу у будинку вибило вікна, пошкодило дах, осколками посікло стіни. Оселя стала геть непридатною для проживання самотньої літньої жінки. 

18.01.2024 року внаслідок російського обстрілу с. Залізний Міст, Новгород-Сіверського району пошкоджені житловий будинок та господарські споруди. 

Фото: поліція Чернігівської області

Близько 15:00 години 30 грудня 2023р. росіяни обстріляли Семенівку, що в Новгород-Сіверському районі. Внаслідок обстрілу пошкоджено понад 30 будинків та інша цивільна інфраструктура. За інформацією поліції Чернігівської області, російська армія завдала близько 20 ударів по центру Семенівки з реактивних систем залпового вогню “Град”. 

10 січня 2024 р. близько 5 ранку у Семенівській громаді російська диверсійно-розвідувальна група розстріляла авто із цивільним чоловіком. 

3. Інформація про типи подій, які були задокументовані за досліджуваний період

За даними, які вже задокументовані в нашій базі, за досліджуваний період у Чернігівській області сталися такі події:

Подія

Епізодів

Арт. обстріл (бомбардування)

2996

Авіаудар

291

Ракетний удар

60

Касетні засоби ураження 

15

Обстріл зі стрілецької зброї

113

Ушкодження транспортним засобом

26

Вибуховий пристрій

99

Катування (тортури), нелюдське поводження

57

Незаконне позбавлення волі

79

Привласнення майна цивільних осіб

114

Напад на склад гуманітарної допомоги, гуманітарний конвой, гуманітарну місію чи коридор

5

Використання цивільного населення як щита

32

Взяття заручників

5

Захоплення цивільної будівлі

27

Інше

24

Аналіз зібраної інформації дає підстави стверджувати, що протягом останнього місяця зс рф ведуть щоденні обстріли як прикордонних територій Чернігівської області, так і самого м. Чернігів. Фіксуються постійні проникнення ДРГ, ворог застосовує для обстрлілів артилерію, міномети, РСЗВ, БПЛА, пуски ракет з гелікоптерів, стратегічної авіації, тощо – все це неминуче призводить до руйнування цивільної та критичної інфраструктури життєзабезпеченя, людських втрат серед цивільного населення. 

Загалом за останній місяць від ворожих обстрілів пошкоджено (знищено) щонайменьше 63 будинки житлового-побутового призначення, 2 об’єкти інфраструктури життєзабезпечення, 2 автомобілі, 4 об’єкти підприємницької діяльності та комерційно-виробничого призначення. На жаль, двоє людей загинули. 

Основне фото: поліція Чернігівської області

Збір інформації триває. Якщо ви можете надати додаткову інформацію, будь ласка, напишіть нам на адресу [email protected].

Аналіз підготував координатор громадської приймальні УГСПЛ в м. Чернігів, що діє на базі ГО «МАРТ», Дмитро Науменко 

Якщо помітили помилку на сайті, будь ласка, виділіть текст та натисніть ctrl-enter.

Також може бути корисним

Приєднуйтесь

Робiмо велику справу разом!
Підтримати Стати волонтером Пройти стажування

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: