Публікація

700 днів повномасштабної війни у Миколаївській області: узагальнення подій

У цій публікації подається узагальнення інформації, зібраної приймальнями УГСПЛ у м. Одесі та м. Вознесенськ (працюють на базі Одеської обласної організації ВГО «Комітет виборців України та ГО «Агентство економічного розвитку»), у рамках глобальної ініціативи «Трибунал для путіна» про ймовірно скоєні міжнародні злочини за 700 днів (з 24 лютого 2022 р. по 24 січня 2024 р.) повномасштабної російсько-української війни на території Миколаївської області.

Було задокументовано та внесено до бази даних 2508 епізодів.

Інформація в цій публікації є приблизною, спирається на зібрані нами дані та потребує уточнення.

1. Інформація про жертви серед цивільного населення

За досліджуваний період у Миколаївській області нами було зафіксовано загалом 490 епізодів, пов’язаних із людськими втратами чи порушенням прав серед цивільного населення.

Тип втрати чи порушення прав

Постраждалих

Загибель людини

370

Поранення людини

704

Зґвалтування

1

Порушення прав

28

Зникнення людини

160

Усього

1263

1.1. Інформація про загиблих та поранених серед цивільного населення

За даними, які вже задокументовані в нашій базі, за досліджуваний період у Миколаївській області внаслідок переважно артилерійських, авіа- та ракетних ударів, а також вибухових пристроїв загинуло щонайменше 370 людей та було поранено щонайменше 704 людини. Зафіксовано 5 епізодів із постраждалими цивільними людьми, які сталися протягом цього місяця: чотири події, пов’язані з обстрілами цивільних об’єктів Баштанського та Миколаївського району, одна сталася через детонацію вибухонебезпечного предмета. 

Увечері 3 січня 2024 року внаслідок російського обстрілу міста Снігурівка Баштанського району попередньо ракетами «С-300», четверо місцевих мешканців – двоє чоловіків, жінка та 15-річна дівчина, отримали поранення. Дівчина перебуває у важкому стані. Двоє з постраждалих є охоронцями складу з гуманітарною допомогою. Мешканців прилеглих до місця події будинків було евакуйовано. «Було три прильоти С-300 по Снігурівці. Поранені жінка, двоє чоловіків, які охороняли, там цей склад із гуманітаркою та 15-річна дівчина. Вона важка, зараз перевозимо в місто», — повідомив начальник Миколаївської ОВА Віталій Кім. 

Наслідки російського ракетного обстрілу м. Снігурівка Баштанського району 3 січня 2024 року. Фото: Миколаївська обласна прокуратура

15 січня 2024 року внаслідок російських артилерійських обстрілів села Дніпровське Куцурубської громади пошкоджено житловий будинок. З-під завалів будівлі деблоковано трьох людей – жінку та двох дітей. У момент удару в оселі була бабуся з двома онуками. Травмовані дівчата 12 та 14 років перебувають у лікарні. За словами бабусі, «приліт» у їхній будинок стався о дев’ятій ранку. «Снаряд влучив прямо в будинок. Ми втрьох були в будинку. Прямо в саму хату. Нічого в хаті не залишилося. Ні меблів, нічого. У молодшої онуки – контузія. Вона не розмовляє. Ми поки в лікарні будемо. Лежимо під крапельницею. Стрес такий отримали», – розповіла жінка кореспондентам Суспільного.  

3 січня 2024 року в Чорноморській громаді внаслідок російського обстрілу пошкоджено приватний будинок, власниця домівки зазнала тілесних ушкоджень. 22 січня 2024 року під час бойової роботи підрозділів протиповітряної оборони із відбиття дронової атаки внаслідок підриву БпЛА типу FPV у Чорноморській громаді поранення отримав 89-річний чоловік. Стан потерпілого важкий, йому надається вся необхідна медична допомога. У Нечаянській громаді 46-річний чоловік на території приватного домоволодіння підняв із землі вибухонебезпечний предмет та отримав мінно-вибухову травму. З діагнозом «осколкове поранення стегна та лівого зап’ястка руки» постраждалий госпіталізований до лікарні.

2. Інформація про житлові будинки та об’єкти цивільної інфраструктури, що зазнали пошкоджень унаслідок бойових дій

За даними, які вже задокументовані в нашій базі, у Миколаївській області за досліджуваний період внаслідок переважно артилерійських обстрілів (включно з РСЗВ з використанням касетних боєприпасів), авіа- та ракетних ударів, мінування території було пошкоджено щонайменше 4726 об’єктів цивільної інфраструктури, серед яких:

Вид об’єктів

Кількість

Будівля житлово-побутового призначення

2725

Транспортні засоби (автомобіль, судно)

642

Об’єкт підприємницької діяльності та комерційно-виробничого призначення

606

Об’єкт інфраструктурного життєзабезпечення

228

Будівля освітньо-виховного закладу

155

Господарчі угіддя, ліси

94

Будівля лікувально-оздоровчого закладу

53

Будівля державної установи

57

Об’єкт культурно-розважального закладу

46

Об’єкт транспортної інфраструктури

30

Будівля культового призначення

32

Історичні пам’ятки

2

Мости

4

Інше/об’єкт невідомий

52

Загалом об’єктів

4726

Як і за попередній період, протягом січня системних артилерійських обстрілів з боку військових рф зазнали населені пункти та акваторія Очаківської та Куцурубської громад Миколаївського району. Документаторами зафіксовано 4 епізоди обстрілів Очаківської громади та 9 епізодів обстрілів Куцурубської громади, які завдали збитків житловій та іншій цивільній інфраструктурі. 

26 грудня 2023 року російські військові завдали артилерійських обстрілів по селу Яселка Куцурубської громади та пошкодили приватний будинок. 31 грудня 2023 року внаслідок російських артилерійських обстрілів пошкоджено приватний будинок в селі Дніпровське. 5 січня 2024 року внаслідок російського обстрілу Куцурубської громади, на території сільськогосподарського підприємства пошкоджено приміщення та техніку. 20 січня 2024 року внаслідок російських артилерійських обстрілів с. Дмитрівка Куцурубської громади пошкоджено гараж та легковий автомобіль. 23 січня 2024 року внаслідок російського обстрілу села Солончаки Куцурубської громади пошкоджено житлові будинки. 24 січня 2024 року під час російського обстрілу села Дмитрівка Куцурубської громади пошкоджено житлові будинки та об’єкт критичної інфраструктури. 

29 грудня 2023 року внаслідок російського артилерійського обстрілу міста Очакова пошкоджено приватні будинки, гараж, автівки та будівельну техніку. 4 січня 2024 року російські військові завдали декілька артилерійських ударів реактивними системами залпового вогню по місту Очакову. В місті обстрілом пошкоджено багатоповерхівки та приватні будинки. Внаслідок влучання по об’єкту енергетичної інфраструктури виникла пожежа. Через обстріл було знеструмлено споживачів Миколаївської та Очаківської громад, частково Березанської громади. Постраждала також газова інфраструктура – газорегулююче обладнання та газопроводи, стався витік газу в одному з будинків. 11 січня 2024 року російські військові знову атакували Очаків з артилерії. Вкотре, окрім житлових будинків, постраждала газова інфраструктура – газорегулююче обладнання та газопроводи.

4 січня 2024 року, працівники Миколаївської філії «Газмережі» у м. Очакові ліквідовують наслідки російського артилерійського обстрілу. Фото: Миколаївська філія «Газмережі»/Facebook

За останній місяць також зафіксовано епізоди пошкодження цивільних об’єктів у Миколаївській області внаслідок влучання БпЛА або їх уламків: 4 січня 2024 року збройні сили рф здійснили повітряну атаку населених пунктів Горохівської громади Баштанського району Миколаївської області ударними БпЛА. Внаслідок атаки пошкоджено ангари з агропродукцією на території агропідприємств, приватні житлові будинки, дитячий садок та сільський будинок культури. Вночі 2 січня 2024 року у м. Миколаєві під час бойової роботи сил протиповітряної оборони, уламки збитого БпЛА типу «Shahed-131/136» спричинили пожежу гаражів. Рятувальники ДСНС ліквідували загоряння на площі 70 квадратних метрів. 

3 січня 2024 року російська армія попередньо із застосуванням зенітно-ракетного комплексу «С-300» обстріляла м. Снігурівка Баштанського району. Внаслідок атаки пошкоджені понад 30 житлових будинків та господарських споруд, транспортні засоби. Внаслідок влучання по території одного з підприємств було зруйновано склад з гуманітарними товарами.

Рятувальники ДСНС ліквідовують пожежі внаслідок падіння збитого БпЛА вночі 2 січня 2024 року. Фото: ГУ ДСНС у Миколаївській області/Facebook

3. Інформація про типи подій, які були задокументовані за досліджуваний період

За даними, які вже задокументовані в нашій базі, за досліджуваний період у Миколаївській області сталися щонайменше такі події:

Подія

Епізодів

Арт. обстріл (бомбардування)

1642

РСЗВ «Град»

50

Авіаудар

33

Ракетний удар

405

РСЗВ «Смерч»

105

РСЗВ «Ураган»

31

Касетні засоби ураження

168

РСЗВ «Торнадо-C»

5

Міномет

9

БПЛА

45

Обстріл зі стрілецької зброї

14

Вибуховий пристрій

97

Ушкодження транспортним засобом

1

Катування (тортури), нелюдське поводження

16

Зникнення

11

Насильницькі зникнення

4

Незаконне позбавлення волі

11

Використання цивільного населення як щита

3

Привласнення майна цивільних осіб

17

Умисне вбивство цивільної людини

10

Умисне тілесне ушкодження цивільної людини

8

Захоплення цивільної будівлі

16

Напад на склад гуманітарної допомоги, гуманітарний конвой, гуманітарну місію чи коридор

4

Екологічна катастрофа внаслідок обстрілу

4

Зґвалтування

1

Взяття заручників

4

Посягання на людську гідність

7

Інше

5

Аналіз зібраної інформації дає підстави стверджувати, що під час повномасштабної російсько-української війни гинуть та дістають поранення цивільні особи, стаються руйнування й пошкодження цивільних об’єктів – житлових будівель та об’єктів інфраструктури внаслідок навмисних та невибіркових обстрілів.

Військові рф продовжують обстрілювати з артилерії та РСЗВ акваторію Дніпро-Бузького лиману та цивільні об’єкти в населених пунктах Очаківської та Куцурубської громади Миколаївського району. Документаторами протягом останнього місяця зафіксовано 4 епізоди обстрілів Очаківської громади та 9 епізодів обстрілів Куцурубської громади, які завдали збитків житловій та іншій цивільній інфраструктурі. Також російські військові обстріляли попередньо ракетами «С-300» місто Снігурівку Баштанського району.

Протягом останнього місяця зафіксовано 5 епізодів із постраждалими цивільними людьми: чотири події пов’язані з обстрілами цивільних об’єктів, одна сталася через детонацію вибухонебезпечного предмета. Зокрема внаслідок російського ракетного обстрілу міста Снігурівка четверо місцевих мешканців, серед яких 15-річна дівчина, отримали поранення. 

Внаслідок російських артилерійських обстрілів Куцурубської громади під завалами будинку були травмовані дівчата 12 та 14 років. 

Основне фото: Миколаївська обласна прокуратура. Пошкоджений дитячий садок у Горохівській громаді Баштанського району після атаки російських дронів 4 січня 2024 року.

Збір інформації триває. Якщо ви можете надати додаткову інформацію, будь ласка, напишіть нам на адресу [email protected] 

Якщо помітили помилку на сайті, будь ласка, виділіть текст та натисніть ctrl-enter.

Також може бути корисним

Приєднуйтесь

Робiмо велику справу разом!
Підтримати Стати волонтером Пройти стажування

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: