Публікація

700 днів повномасштабної війни у Львівській області: узагальнення подій

У цій публікації подається узагальнення інформації, зібраної приймальнею УГСПЛ у м. Львів (ЦППД«СІМ»), у рамках глобальної ініціативи «Трибунал для путіна» про ймовірно скоєні міжнародні злочини за 700 днів повномасштабної російсько-української війни на території Львівської області.

Було задокументовано та внесено до бази даних 78 епізодів. 

Інформація в цій публікації є приблизною, спирається на зібрані нами дані та потребує уточнення. 

1. Інформація про жертви серед цивільного населення

За досліджуваний період у Львівській області нами було зафіксовано загалом 15 епізодів, пов’язаних із людськими втратами чи порушенням прав серед цивільного населення.

 

Тип втрати чи порушення прав Постраждалих
Загибель людини 24
Поранення людини 125
Усього 149

 

1.1. Інформація про загиблих та поранених серед цивільного населення

29 грудня 2023 року із 03:00 до 09:30 poсiяни атакували Львівську область 15 ракетами та 14 БпЛА. Відомо про загибель Віктора Кобзистого – баскетболіста, тренера, майстра спорту України міжнародного класу. У його помешкання влучив уламок ракети. Крім того, постраждали 30 осіб, зокрема двоє дітей. 16 людей госпіталізували.

2. Інформація про житлові будинки та об’єкти цивільної інфраструктури, що зазнали пошкоджень унаслідок бойових дій

За даними, які вже задокументовані в нашій базі, у Львівській області за досліджуваний період унаслідок переважно ракетних ударів було зруйновано/пошкоджено щонайменше 509 об’єктів цивільної інфраструктури, серед яких:

 

Вид об’єктів Кількість
Об’єкти підприємницької діяльності та комерційно-виробничого призначення 16
Будівлі житлово-побутового призначення 343
Будівлі освітньо-виховного закладу 12
Будівлі державної установи 3
Об’єкти транспортної інфраструктури 1
Будівлі культового призначення 1
Історичні пам’ятки 1
Об’єкти інфраструктури життєзабезпечення 23
Будівлі лікувально-оздоровчого закладу 2
Транспортні засоби (автомобіль, судно) 106
Невідомий об’єкт 1
Загалом об’єктів 509

 

29 грудня 2023 року внаслідок влучання ракети 7 житлових будинків зазнали значних руйнувань, ще 11 – пошкоджені меншою мірою. Також постраждали два ліцеї і дитсадок, є ракетні влучання в один із інфраструктурних обʼєктів у Дрогобицькому районі. 

Фото: Львівська ОВА (ОДА)

Окрім того, 1 січня 2024 року у період з 4 по 6 ранку Львівську область атакували 4 ворожі ударні безпілотники типу «Шахед». Унаслідок влучання уламків БпЛА виникла пожежа у музеї генерал-хорунжого УПА Романа Шухевича на вулиці Білогорща у Львові. Будівля зруйнована повністю.

Втрачені меморіальні речі Романа Шухевича: стіл, крісла, фотель, фортепіано, а також погруддя Романа Шухевича авторства Михайла Черешньовського та скульптура Степана Бандери авторства Ярослава Троцька. 

Збитки – 2 мільйони 258 тисяч гривень (вартість будівлі). 

Також через падіння уламків «Шахеда» у Дублянах зруйновані дах на площі 600 м2 та перекриття на площі 120 м2, знищені 5 вікон у будинку, де розміщений факультет землевпорядкування і туризму Львівського Національного університету природокористування, зайнялася пожежа.

Фото: Львівська ОВА (ОДА)

3. Інформація про типи подій, які були задокументовані за досліджуваний період

За даними, які вже задокументовані в нашій базі, за досліджуваний період у Львівській області трапилися такі події:

 

Подія Епізодів
Ракетний удар 70
БпЛА 8

 

Під час повномасштабної російсько-української війни гинуть та дістають поранення цивільні особи, стаються руйнування й пошкодження цивільних об’єктів – житлових будівель та об’єктів інфраструктури за рахунок навмисних та невибіркових обстрілів. 

Щодо поточного періоду – 29 грудня 2023 року poсiяни атакували Львівську область 15 ракетами та 14 БпЛА. Внаслідок влучань загинула одна людина та 30 осіб зазнали тілесних ушкоджень. Також 1 січня 2024 року було зруйновано історичну пам’ятку – унаслідок влучання уламків БпЛА виникла пожежа у музеї генерал-хорунжого УПА Романа Шухевича на вулиці Білогорща у Львові. Зазнали значних пошкоджень також освітньо-виховні заклади (школа, дошкільні заклади освіти та заклад вищої освіти). 

Основне фото: Львівська ОВА (ОДА)

Збір інформації триває. Якщо ви можете надати додаткову інформацію, будь ласка, напишіть нам на адресу [email protected] 

Якщо помітили помилку на сайті, будь ласка, виділіть текст та натисніть ctrl-enter.

Також може бути корисним

Приєднуйтесь

Робiмо велику справу разом!
Підтримати Стати волонтером Пройти стажування

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: