Публікація

669 днів повномасштабної війни в Одеській області: узагальнення подій

У цій публікації подається узагальнення інформації, зібраної приймальнею УГСПЛ у м. Одесі (працює на базі Одеської обласної організації ВГО «Комітет виборців України) у рамках глобальної ініціативи «Трибунал для путіна» про ймовірно скоєні міжнародні злочини за 669 днів (з 24 лютого 2022 р. по 24 грудня 2023 р.) повномасштабної російсько-української війни на території Одеської області.

Було задокументовано та внесено до бази даних 1003 епізоди.

Інформація в цій публікації є приблизною, спирається на зібрані нами дані та потребує уточнення.

1. Інформація про жертви серед цивільного населення

За досліджуваний період в Одеській області нами було зафіксовано загалом 103 епізоди, пов’язаних із людськими втратами чи порушенням прав серед цивільного населення.

Тип втрати чи порушення прав  

Постраждалих

Загибель людини

61

Поранення людини

300

Порушення прав

74

Усього

435

1.1. Інформація про загиблих та поранених серед цивільного населення

За даними, які вже задокументовані в нашій базі, за досліджуваний період в Одеській області внаслідок переважно ракетних ударів, атак дронів та вибухових пристроїв загинула щонайменше 61 людина та було поранено щонайменше 300 людей. За останній місяць зафіксовано жертви серед цивільних людей, які пов’язані з масованими обстрілами військових рф з використанням БпЛА портової та припортової інфраструктури міста Одеси, Одеського та Ізмаїльського районів.

Під час атаки БпЛА 7 грудня 2023 року військові рф поцілили у припортову інфраструктуру Подунав’я. Під час обстрілу міста Ізмаїл загинув 56-річний водій вантажного автомобіля. Вночі тіло чоловіка, який обгорів до кісток, було знайдено біля великовантажного автомобіля, який теж згорів разом зі ще кількома фурами. Попередньо встановлено, що це далекобійник, мешканець Дніпропетровської області.

12 грудня 2023 року під час атаки ударними безпілотними літальними апаратами об’єктів цивільної та припортової інфраструктури поранено двох працівників комунального авторемонтного підприємства в м. Одесі. Одного потерпілого госпіталізовано з опіками 15% шкіри та дихальних шляхів. Чоловік залишався при свідомості і перебував в реанімації у стабільно важкому стані. Другий постраждалий дістав переломи плеча і стегна та був госпіталізований до травматології. Вдень 13 грудня стало відомо, що стан обох постраждалих важкий. У 42-річного слюсаря авторемонтної комунальної установи зупинялося серце. Щодо стану другого постраждалого, 50-річного далекобійника з Донеччини – лікарі продовжували протишокову та антибактеріальну терапію. Увечері 13 грудня 2023 року голова одеської ОВА повідомив, що 42-річний співробітник комунальної установи помер у лікарні, в нього зупинилося серце.

Наслідки атаки ударних дронів по авторемонтному підприємстві в м. Одесі 12 грудня 2023 року. Фото: Сили оборони Півдня України 

Протягом масованої атаки БпЛА по об’єктах цивільної та припортової інфраструктури Одеси в ніч з 13 на 14 грудня 2023 року зазнали поранень в гуртожитку 11 місцевих жителів, серед них 12-річна дівчинка та двоє 8-річних хлопчиків. Троє постраждалих дітей – близнюки Антон та Євген та їхня сусідка Людмила, який сповнилося 12 років – знаходяться у медичному закладі, ще одному учню другого класу Микиті була надана амбулаторна допомога. Усього у гуртожитку на момент атаки дронів знаходилася 41 людина. Мер міста Одеси Геннадій Труханов так прокоментував наслідки чергового обстрілу, внаслідок якого постраждав гуртожиток: «Після минулого обстрілу загинув мирний чоловік. Сьогодні четверо дітей – у наших лікарнях, їм надається уся необхідна медична допомога».

Рятувальники ДСНС ліквідовують наслідки обстрілу гуртожитку в місті Одесі та допомагають постраждалим людям. 13-14 грудня 2023 року. Фото: ГУ ДСНС України в Одеській області

Уночі 17 грудня 2023 року під час атаки російських БпЛА загинув 54-річний чоловік, житель приватного будинку в Одеському районі. Сам будинок повністю зруйновано, після обстрілу там здійнялась пожежа. Як пізніше повідомила Таїровська селищна рада, загиблим виявився Іваниця Дмитро Володимирович, син відомого вченого-мікробіолога Володимира Іваниці, професора і проректора Одеського національного університету імені Мечникова. Збитий ворожий дрон пробив дах, вибухнувши всередині будинку. Дмитро, який теж був працівником університету, відпочивав на дивані в одній із кімнат, смерть застала його в ліжку.

2. Інформація про житлові будинки та об’єкти цивільної інфраструктури, що зазнали пошкоджень унаслідок бойових дій

За даними, які вже задокументовані в нашій базі, в Одеській області за досліджуваний період внаслідок переважно ракетних ударів та атак безпілотників було зруйновано/пошкоджено щонайменше 1625 об’єктів цивільної інфраструктури, серед яких:

Вид об’єктів

Кількість

Об’єкти підприємницької діяльності та комерційно-виробничого призначення

302

Водні угіддя/екосистема

73

Будівлі житлово-побутового призначення

684

Об’єкти культурно-розважального закладу

22

Будівлі освітньо-виховного закладу

67

Будівля державної установи

14

Будівлі лікувально-оздоровчого закладу

9

Об’єкти транспортної інфраструктури

38

Господарчі угіддя, ліси

9

Будівлі культового призначення

7

Об’єкти інфраструктури життєзабезпечення

73

Історичні пам’ятки

10

Громадська організація

2

Мости

7

Транспортні засоби (автомобіль, судно)

308

Загалом об’єктів

1625

За останній місяць продовжився цілеспрямований обстріл об’єктів портової та припортової інфраструктури міста Одеси, Одеського та Ізмаїльського району, який російські військові розпочали після виходу рф з Чорноморської зернової ініціативи. Документатори зафіксували щонайменше 8 масованих атак на цивільні об’єкти із застосуванням ударних дронів типу «Shahed-131/136».

Вночі 7 грудня 2023 року збройні сили рф кількома хвилями ударних дронів типу «Shahed-131/136» атакували південь Одеської області з тимчасово окупованого Криму та поцілили у припортову інфраструктуру Подунав’я. «Сьогодні вночі російські терористи упродовж майже двох годин атакували ударними безпілотниками Ізмаїльський район. Наші сили ППО збили переважну кількість «шахедів», проте, на жаль, є влучання. Окупанти прицільно атакували саме припортову інфраструктуру Подунавʼя», ─ розповів на своїй сторінці начальник ОВА Олег Кіпер. Пошкоджено складські приміщення, залізничну інфраструктуру, зерносховища, СТО та вантажний автотранспорт. В одному з випадків бойова частина дрона застрягла у стіні та не вибухнула.

На місці подій прокурори у взаємодії зі слідчим документують наслідки обстрілу Ізмаїльського району 7 грудня 2023 року. Фото: Одеська обласна прокуратура

11 грудня 2023 року збройні сили рф продовжили атакувати БпЛА цивільну інфраструктуру Одещини. Внаслідок атаки пошкоджено адміністративні будівлі та технічні приміщення приватної спортивної установи. 12 грудня 2023 року російські військові знову атакували ударними безпілотними літальними апаратами об’єкти цивільної та припортової інфраструктури. Внаслідок атаки суттєвих руйнувань зазнали приміщення автомайстерні в місті Одесі, знищено 3 автомобілі та пошкоджено 11 авто. Також через цю атаку пошкоджено будівлю припортової інфраструктури в Одеському районі. 

Начальниця пресцентру Сил оборони півдня Наталя Гуменюк повідомила, що під час цієї дронової атаки російські військові застосували девʼять БпЛА типу «Shahed-131/136». «Усі дрони були збиті на Одещині. Вони були спрямовані на цивільні обʼєкти регіону. Один зі збитих дронів влучив на територію комунального авторемонтного підприємства, відповідно тут зберігались легкозаймисті матеріали й сталась пожежа, її загасили». «Черговий мирний обʼєкт – територія нашого комунального підприємства з цивільним автотранспортом. На жаль, є постраждалі. Їм надається медична допомога. Проте ворогу не зламати ані Одесу, ані одеситів. Тримаємося!» – зазначив мер Одеси Геннадій Труханов у своєму нічному зверненні з місця подій.

Протягом 6 годин поспіль у ніч із 13 на 14 грудня 2023 року, російські військові здійснили масовану атаку БпЛА по об’єктах цивільної та припортової інфраструктури Одеси та області. Пошкоджень зазнали понад 10 будинків, на прибудинковій території вщент згоріли 2 авто. За словами керівниці об’єднаного координаційного пресцентру Сил оборони півдня України Наталії Гуменюк, це наймасовіша атака на південний регіон з використанням безпілотників типу Shahed 131/136. «Рекордною за результативністю була і робота сил української ППО – уражено всі 39 цілей. Проте уламки збитого літального апарату впали на територію житлового кварталу в Одесі. Руйнувань зазнали гуртожиток та приватні будинки поруч із ним, вщент вигоріли дві автівки». Після обстрілу міста Одеси російські військові взялися атакувати Ізмаїльський район та спрямували туди понад 20 ударних дронів. Їх ціллю знову стала припортова інфраструктура, руйнувань зазнали складські приміщення зерносховища. Зокрема, очільник ОВА зазначив, що у Рені було пошкоджено складські приміщення у припортовій інфраструктурі, у яких було зерно.

Вночі 17 грудня 2023 року збройні сили рф вкотре атакували Одещину ударними безпілотними літальними апаратами, попередньо типу «Shahed-136/131». Внаслідок атаки загинув житель приватного будинку в Одеському районі, будинок повністю зруйновано. Вибуховою хвилею будинки навколо зазнали пошкодження даху, стін, перекриттів, вікон, дверей. Понад 4 години рятувальники ліквідовували наслідки ворожої атаки, де сталось руйнування 3-х одноповерхових житлових будинків, 2 з яких палали. За даними Таїровської селищної ради, внаслідок атаки було знищено три будинки та вибуховою хвилею пошкоджено десять приватних будинків, приміщення Таїровської амбулаторії, соціальний об’єкт для заняття спортом (ангар академічної греблі). Зокрема після удару російського дрона по веслувальній базі «Чорноморець» від будівлі та спортивного інвентаря нічого не залишилося. «Ми втратили човни, кришу над головою. Але наша мотивація з нами!», – написала на своїй сторінці в фб тренерка з веслування Олеся Опенчук та повідомила про збір на відновлення веслувальної бази.

Наслідки атаки рф ударними дронами Одеського району 17 грудня 2023 року. Фото: Думська

Наслідки нічного удару по Одещині прокоментувала начальниця об’єднаного координаційного пресцентру сил оборони півдня України Наталя Гуменюк. За її словами, російський ударний дрон типу «Shahed-136» несе велику бойову частину – до 40 кілограмів та має легкозаймисте пальне, тому пошкодження домівок та прилеглих вулиць досить масштабні. «Відбувся вибух в одному з житлових будинків, ударною хвилею пошкоджено ще багато будинків. Уламки розліталися на дуже велику відстань і відповідно виникли пожежі в декількох місцях. Площа пожеж була досить великою – понад 400 квадратних метрів загалом», – зазначила Наталя Гуменюк.

Вночі 22 грудня 2023 року збройні сили рф вчергове атакували Одещину дронами типу «Shahed-131/136» та намагалися поцілити по припортовій інфраструктурі. Уламками збитого БпЛА пошкоджено зерносховище, сталося займання, яке швидко приборкали співробітники підприємства. Також внаслідок ворожої атаки пошкоджено будівлю навчального закладу в Одеському районі. Як повідомили в ДТЕК «Одеські електромережі», внаслідок атаки було пошкоджено об’єкти електромереж та знеструмлено 3996 родин. 24 грудня 2023 року знову сталась масована атака БПЛА по об’єктах цивільної та припортової інфраструктури міста Одеси та Одеської області. Внаслідок атаки пошкоджень зазнали технічні приміщення у припортовій інфраструктурі Одеси. Також уламками під час збиття пошкоджено недіючі адміністративну та складську будівлі з подальшим загорянням в Роздільнянському районі.

3. Інформація про типи подій, які були задокументовані за досліджуваний період

За даними, які вже задокументовані в нашій базі, за досліджуваний період в Одеській області сталися щонайменше такі події:

Подія

Епізодів

Арт. обстріл (бомбардування)

162

Авіаудар

2

Ракетний удар

554

БпЛА

188

Вибуховий пристрій

72

Катування (тортури), нелюдське поводження

1

Незаконне позбавлення волі

7

Привласнення майна цивільних осіб

3

Напад на склад гуманітарної допомоги, гуманітарний конвой, гуманітарну місію чи коридор

3

Використання цивільного населення як щита

1

Інше

13

Аналіз зібраної інформації дає підстави стверджувати, що під час повномасштабної російсько-української війни гинуть та отримують поранення цивільні особи, відбуваються руйнування й пошкодження цивільних об’єктів – житлових будівель та об’єктів інфраструктури за рахунок навмисних та невибіркових обстрілів. 

Протягом останнього місяця в Одеській області визначальною тенденцією ймовірних воєнних злочинів рф залишились системні цілеспрямовані масовані атаки на портову та припортову інфраструктуру міста Одеси, Одеського та Ізмаїльського районів, які розпочались після виходу рф з Чорноморської зернової ініціативи. Документатори зафіксували щонайменше 8 масованих атак на цивільні об’єкти із застосуванням ударних дронів типу «Shahed-131/136».

Наймасовіша атака на південний регіон з використанням безпілотників типу «Shahed 131/136» сталася в ніч з 13 на 14 грудня 2023 року та тривала 6 годин поспіль. Протягом цієї масованої атаки в місті Одесі в будівлі гуртожитку зазнали поранень 11 місцевих жителів. Серед постраждалих – четверо дітей, зокрема 12-річна дівчинка та двоє 8-річних братиків, у яких діагностовано черепно-мозкові травми та контузії.

Внаслідок таких обстрілів завдано суттєвих збитків не лише конкретним портам та припортовій цивільній та житловій інфраструктурі, але і в цілому морській логістичній сфері та цивільному судноплавству. 

Основне фото: Наслідки російської атаки дронами по авторемонтному підприємству в м. Одесі 12 грудня 2023 року. Фото: Думська

Збір інформації триває. Якщо ви можете надати додаткову інформацію, будь ласка, напишіть нам на адресу [email protected] 

Аналіз підготувала громадська приймальня УГСПЛ у м. Одесі, яка працює на базі Одеської обласної організації ВГО «Комітет виборців України»

Якщо помітили помилку на сайті, будь ласка, виділіть текст та натисніть ctrl-enter.

Також може бути корисним

Приєднуйтесь

Робiмо велику справу разом!
Підтримати Стати волонтером Пройти стажування

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: