Публікація

669 днів повномасштабної війни у Миколаївській області: узагальнення подій

У цій публікації подається узагальнення інформації, зібраної приймальнями УГСПЛ у м. Одесі та м. Вознесенськ (працюють на базі Одеської обласної організації ВГО «Комітет виборців України та ГО «Агентство економічного розвитку») у рамках глобальної ініціативи «Трибунал для путіна» про ймовірно скоєні міжнародні злочини за 669 днів (з 24 лютого 2022 р. по 24 грудня 2023 р.) повномасштабної російсько-української війни на території Миколаївської області.

Було задокументовано та внесено до бази даних 2438 епізодів.

Інформація в цій публікації є приблизною, спирається на зібрані нами дані та потребує уточнення.

1. Інформація про жертви серед цивільного населення

За досліджуваний період у Миколаївській області нами було зафіксовано загалом 485 епізодів, пов’язаних із людськими втратами чи порушенням прав серед цивільного населення.

Тип втрати чи порушення прав

Постраждалих

Загибель людини

370

Поранення людини

694

Зґвалтування

1

Порушення прав

28

Зникнення людини

160

Усього

1253

1.1. Інформація про загиблих та поранених серед цивільного населення

За даними, які вже задокументовані в нашій базі, за досліджуваний період у Миколаївській області внаслідок переважно артилерійських, авіа- та ракетних ударів, а також вибухових пристроїв загинуло щонайменше 370 людей та було поранено щонайменше 694 людини. Зафіксовано 2 епізоди з жертвами серед цивільних людей, які сталися протягом місяця: внаслідок підриву на протипіхотній міні двоє чоловіків у Снігурівській громаді отримали поранення; другий епізод стався в Широківській громаді, там внаслідок детонації невідомого вибухонебезпечного предмета поранено чоловіка, який на тракторі проводив земляні роботи. За інформацією ДСНС, протягом 2023 року зареєстровано 56 епізодів підриву на вибухонебезпечних предметах, внаслідок яких загинуло 17 людей, з яких одна дитина, травмувалось 55 людей, в тому числі 5 дітей.

Одразу два епізоди підриву на вибухонебезпечних предметах стались у Снігурівській громаді Баштанського району. 16 грудня 2023 року неподалік села Євгенівка Снігурівської громади на протипіхотній міні підірвався легковий автомобіль ВАЗ 2103. Два чоловіки їхали польовою дорогою від села в пошуку дров. Під час руху відбувся вибух, автотранспорт зазнав значних пошкоджень, люди залишились неушкодженими. Проте самотужки дістатись безпечної території вони не змогли, оскільки зона підриву була досить щільно замінована. Фахівці ДСНС евакуювали людей шляхом створення безпечного «коридору» довжиною близько 140 м. Наступного дня, 17 грудня 2023 року, в місті Снігурівка два чоловіки отримали поранення внаслідок підриву на протипіхотній міні. 

«На жаль, минулими вихідними на території громади було зафіксовано два випадки підривів на вибухово-небезпечних предметах. Зокрема у суботу, неподалік села Євгенівка на протипіхотній міні підірвався автомобіль місцевих мешканців. Внаслідок вибуху було пошкоджено автомобіль, водій транспортного засобу та пасажир не постраждали. Другий випадок стався у неділю – два чоловіки отримали поранення внаслідок підриву на протипіхотній міні в районі колишнього заводу мінеральних вод. Територія Снігурівської громади дуже сильно засмічена вибухово-небезпечними предметами. Велике прохання — триматись подалі від полезахисних лісосмуг та уникати відкритих територій, де велися активні бойові дії. Не ризикуйте своїм життям» – повідомив начальник міської військової адміністрації Іван Кухта.

22 грудня 2023 року під час проведення земляних робіт у полі за межами с. Новопетрівка Широківської територіальної громади Баштанського району чоловік на тракторі наїхав на невідомий вибухонебезпечний предмет, який здетонував. Унаслідок вибуху водій 1988 року народження отримав мінно-вибухову травму, до медичного закладу чоловік звернувся самостійно.

Наслідки підриву трактора в Баштанському районі 22 грудня 2023 року. Фото: ГУ ДСНС у Миколаївській області

2. Інформація про житлові будинки та об’єкти цивільної інфраструктури, що зазнали пошкоджень унаслідок бойових дій

За даними, які вже задокументовані в нашій базі, у Миколаївській області за досліджуваний період внаслідок переважно артилерійських обстрілів (включно з РСЗВ з використанням касетних боєприпасів), авіа- та ракетних ударів, мінування території було пошкоджено щонайменше 4608 об’єктів цивільної інфраструктури, серед яких:

Вид об’єктів

Кількість

Будівля житлово-побутового призначення

2658

Транспортні засоби (автомобіль, судно)

632

Об’єкт підприємницької діяльності та комерційно-виробничого призначення

592

Об’єкт інфраструктурного життєзабезпечення

216

Будівля освітньо-виховного закладу

154

Господарчі угіддя, ліси

83

Будівля лікувально-оздоровчого закладу

53

Будівля державної установи

57

Об’єкт культурно-розважального закладу

45

Об’єкт транспортної інфраструктури

29

Будівля культового призначення

32

Історичні пам’ятки

2

Мости

4

Інше/об’єкт невідомий

51

Загалом об’єктів

4608

Як і в попередній період, за останній місяць артилерійських обстрілів з боку військових рф зазнали населені пункти та акваторія Очаківської та Куцурубської громад Миколаївського району. Документаторами зафіксовано 6 епізодів обстрілів Очаківської громади та 1 обстріл Куцурубської громади, які завдали збитків житловій та іншій цивільній інфраструктурі: 27 та 28 листопада російські військові завдали артилерійських ударів по місту Очакову та береговій лінії Очаківської громади. Внаслідок обстрілів часткових пошкоджень зазнали житлові будинки та виникла пожежа адміністративної будівлі бази відпочинку. 11 грудня та в ніч проти 12 грудня 2023 року внаслідок артилерійських обстрілів міста Очакова пошкоджено житлові будинки, лінії електромережі та комунікацій. 

18 грудня 2023 року армія рф завдала артилерійських обстрілів з використанням РСЗВ по місту Очакову, пошкоджено будівлі в рекреаційній зоні узбережжя. 24 грудня 2023 року армія рф знову завдала артилерійських обстрілів по місту Очакову, пошкоджено житлові будинки та високовольтну лінію електропередач. Окрім Очаківської громади, від обстрілів з РСЗВ постраждали цивільні об’єкти в Березанській громаді. Так, 2 грудня 2023 року російські військові з реактивних систем залпового вогню вдарили по населеному пункту Березанської громади та пошкодили житлові будинки, гараж та авто.

За останній місяць зросла кількість епізодів пошкодження цивільних об’єктів у Миколаївській області внаслідок влучання БПЛА або їх уламків. Так, у ніч проти 1 грудня 2023 року внаслідок атаки безпілотниками типу «Shahed-131/136» на агропідприємствах Баштанського району пошкоджено складську будівлю, ангар, сільськогосподарську техніку. В ніч проти 4 грудня 2023 року внаслідок збиття безпілотника уламками пошкоджено будівлю агропідприємства та лінію електропередач Баштанського району. 

Під час нічної атаки 5 грудня 2023 року в місті Снігурівка внаслідок падіння уламків збитих безпілотників виникло займання станції технічного обслуговування та будівлі шиномонтажної станції. Також цієї ночі внаслідок падіння уламків одного зі збитих безпілотників типу «Shahed-131/136», в місті Очакові виникла пожежа в складській будівлі на території бази відпочинку. Площі пожеж склали 20, 70 та 200 кв. м відповідно, усі вони були оперативно ліквідовані рятувальниками ДСНС.

У ніч проти 11 грудня 2023 року Силами оборони півдня України збито 13 російських безпілотників типу «Shahed-131/136». Через падіння уламків пошкоджено приміщення агропідприємств та сільськогосподарська техніка в Куцурубській та Снігурівській громадах, приватні будинки – в Очаківській громаді. 14 грудня 2023 року у Горохівській громаді, внаслідок падіння уламків ворожого БпЛА, збитого силами ППО, пошкоджено складське приміщення фермерського господарства. 

17 грудня 2023 року у селі Дніпровське Куцурубської громади внаслідок застосування армією РФ безпілотника невстановленого типу пошкоджено приватний будинок. Наступного дня, 18 грудня, по цьому ж селу російські військові здійснили пуск безпілотників невстановленого типу зі скиданням осколкових боєприпасів. Також 21 грудня 2023 року внаслідок падіння ворожого БпЛА невстановленого типу пошкоджено господарське приміщення в с. Дмитрівка Куцурубської громади.

У ніч проти 21 грудня 2023 року Силами оборони півдня України збито 13 російських безпілотників типу «Shahed-131/136». Через падіння уламків пошкоджено інфраструктуру в Веснянській громаді – постраждало складське приміщення агропідприємства. «Сьогодні вночі, орієнтовно близько третьої години ночі внаслідок атаки російських безпілотників було влучання в агрофірму, яка розміщена на території Веснянської громади, й пошкоджено орієнтовно 20 будинків, де повилітали вікна з рамами», – розповіла Світлана Цинаковська, заступниця голови територіальної громади. В ніч проти 22 грудня 2023 року Сили оборони півдня України збили 10 російських безпілотників типу «Shahed-131/136». Через падіння уламків пошкоджено інфраструктуру в Куцурубській громаді та зафіксовано влучання безпілотником в інфраструктуру Вознесенського району.

Рятувальники ДСНС ліквідовують пожежі внаслідок падіння збитих БпЛА вночі 5 грудня 2023 року. Фото: ГУ ДСНС у Миколаївській області

3. Інформація про типи подій, які були задокументовані за досліджуваний період

За даними, які вже задокументовані в нашій базі, за досліджуваний період у Миколаївській області трапилися щонайменше такі події:

Подія

Епізодів

Арт. обстріл (бомбардування)

1594

РСЗВ «Град»

50

Авіаудар

33

Ракетний удар

398

РСЗВ «Смерч»

105

РСЗВ «Ураган»

31

Касетні засоби ураження

168

РСЗВ «Торнадо-C»

5

Міномет

9

БПЛА

33

Обстріл зі стрілецької зброї

14

Вибуховий пристрій

94

Ушкодження транспортним засобом

1

Катування (тортури), нелюдське поводження

16

Зникнення

11

Насильницькі зникнення

4

Незаконне позбавлення волі

11

Використання цивільного населення як щита

3

Привласнення майна цивільних осіб

17

Умисне вбивство цивільної людини

10

Умисне тілесне ушкодження цивільної людини

8

Захоплення цивільної будівлі

16

Напад на склад гуманітарної допомоги, гуманітарний конвой, гуманітарну місію чи коридор

4

Екологічна катастрофа внаслідок обстрілу

4

Зґвалтування

1

Взяття заручників

4

Посягання на людську гідність

7

Інше

5

Аналіз зібраної інформації дає підстави стверджувати, що під час повномасштабної російсько-української війни гинуть та отримують поранення цивільні особи, стаються руйнування й пошкодження цивільних об’єктів – житлових будівель та об’єктів інфраструктури шляхом навмисних та невибіркових обстрілів.

Військові рф продовжують обстрілювати з артилерії та РСЗВ акваторію Дніпро-Бузького лиману та цивільні об’єкти в населених пунктах Очаківської та Куцурубської громад. Документаторами протягом останнього місяця зафіксовано 6 епізодів обстрілів Очаківської громади та 1 обстріл Куцурубської громади, які завдали збитків житловій та іншій цивільній інфраструктурі.

За останній місяць зросла кількість пошкоджених цивільних об’єктів внаслідок влучання БпЛА або їхніх уламків. Найбільше постраждалих від атак дронів об’єктів знаходиться в громадах Баштанського та Миколаївського районів – переважно це господарчі приміщення агропідприємств, сільськогосподарська техніка та житлові будинки. В Куцурубській громаді зафіксовано використання безпілотників невстановленого типу зі скиданням осколкових боєприпасів по цивільним об’єктам. 

У населених пунктах області продовжують фіксуватись випадки підриву цивільних людей на мінах та інших вибухонебезпечних предметах. Протягом останнього місяця зафіксовано 2 епізоди з жертвами серед цивільних людей, троє людей отримали поранення. Всього протягом 2023 року ДСНС зафіксовано 56 епізодів підриву на вибухонебезпечних предметах, внаслідок яких загинуло 17 людей та поранено 55 людей.

Основне фото: ГУ ДСНС у Миколаївській області. Рятувальники ДСНС ліквідують наслідки обстрілів м. Очакова 28 листопада 2023 року

Збір інформації триває. Якщо ви можете надати додаткову інформацію, будь ласка, напишіть нам на адресу [email protected] 

Аналіз підготували громадські приймальні УГСПЛ у м. Одесі та м. Вознесенськ, які працюють на базі Одеської обласної організації ВГО «Комітет виборців України» та ГО «Агентство економічного розвитку»

Якщо помітили помилку на сайті, будь ласка, виділіть текст та натисніть ctrl-enter.

Також може бути корисним

Приєднуйтесь

Робiмо велику справу разом!
Підтримати Стати волонтером Пройти стажування

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: