Публікація

639 днів повномасштабної війни в Полтавській області: узагальнення подій

У цій публікації подається узагальнення інформації, зібраної приймальнею УГСПЛ у м.  Суми, у рамках глобальної ініціативи «Трибунал для путіна» про ймовірно скоєні міжнародні злочини за 639 днів повномасштабної російсько-української війни на території Полтавської області.

Було задокументовано та внесено до бази даних 55 епізодів. 

Інформація в цій публікації є приблизною, спирається на зібрані нами дані та потребує уточнення. 

За досліджуваний період у Полтавській області нами було зафіксовано загалом 16 епізодів, пов’язаних з людськими втратами чи порушенням прав серед цивільного населення.

 

Тип втрати чи порушення прав Постраждалих
Загибель людини 30
Поранення людини 142
Зникнення людини 1
Усього 173

1.1. Інформація про загиблих та поранених серед цивільного населення

За даними, які задокументовані в нашій базі, за досліджуваний період у Полтавській області внаслідок переважно ракетних ударів та вибухових пристроїв загинуло щонайменше 30 людей та було поранено щонайменше 142 особи.

За останні місяці спостерігався стабільно високий рівень випадків поранень та загибелі серед цивільного населення внаслідок обстрілів ЗС РФ населених пунктів. Наприклад, 16 жовтня 2023 року ворог атакував Полтавщину ракетами та БпЛА.  За попередньою інформацією постраждало троє людей, серед них одна десятирічна дитина. Всі доставлені до лікарні. Загиблих немає. 4 листопада 2023 року унаслідок ворожої атаки загинула одна людина (жінка), постраждало пʼять людей, серед них двоє дітей. Чоловіка з відкритим переломом гомілки прооперували, він попав в лікарню у стані середньої важкості.

Фото: Полтавська ОВА

2. Інформація про житлові будинки та об’єкти цивільної інфраструктури, що зазнали пошкоджень унаслідок бойових дій

За даними, які вже задокументовані в нашій базі, в Полтавській області за досліджуваний період унаслідок переважно ракетних ударів було зруйновано/пошкоджено щонайменше 366 об’єктів цивільної інфраструктури, серед яких:

 

Вид об’єктів Кількість
Об’єкти підприємницької діяльності та комерційно-виробничого призначення    15
Будівлі житлово-побутового призначення 327
Об’єкти культурно-розважального закладу 1
Об’єкти транспортної інфраструктури 1
Господарчі угіддя, ліси 1
Об’єкти інфраструктури життєзабезпечення 14
Транспортні засоби (автомобіль, судно) 4
Об’єкт невідомий 3
Загалом об’єктів 366

 

Протягом останнього місяця зафіксовано цілеспрямовані атаки окупантів на об’єкти цивільної інфраструктури Полтавської області: 7 жовтня 2023 року зс рф атакували Полтавщину. Під час повітряної тривоги було чутно звук вибуху в Миргородському районі. Ворожа ракета вибухнула в Миргородському районі. Пошкоджено девʼять приватних будинків. 16 жовтня 2023 року вночі ворог атакував Полтавщину ракетами та БпЛА. У Миргородському районі було чутно звуки вибухів. За попередньою інформацією, відомо про аж 137 пошкоджених об’єктів цивільної інфраструктури: 91 квартира і 46 будинків було пошкоджено.  У ніч із 31 жовтня по 1 листопада 2023 року ворог укотре неодноразово атакував Полтавщину БпЛА. Повітряна тривога тривала понад чотири години. На жаль, є влучання по нафтопереробному заводу в Кременчуці. Виникла пожежа, її ліквідували рятувальники. Інформація про руйнування з’ясовується. Підприємство не працює. 4 листопада 2023 року сили зс рф атакували Полтавщину ракетами. За попередньою інформацією, уламки ракети пошкодили кілька житлових будинків у Миргородському районі. 

Фото: Полтавська ОВА

 

3. Інформація про типи подій, які були задокументовані за досліджуваний період

За даними, які вже задокументовані в нашій базі, за досліджуваний період у Полтавській області сталися такі події:

 

Подія Епізодів
Арт. обстріл (бомбардування)   4
Авіаудар 4
Ракетний удар 39
РСЗВ “Ураган” 1
Обстріл зі стрілецької зброї 2
Інше 1

 

Аналіз зібраної інформації дає підстави стверджувати, що під час повномасштабної російсько-української війни гинуть та зазнають серйозних поранень  цивільні особи, стаються руйнування й пошкодження цивільних об’єктів – житлових будівель та об’єктів інфраструктури за рахунок навмисних та невибіркових обстрілів. Ми зафіксували тільки ті випадки, в яких є наслідки для населення та країни, але варто зауважити, що протягом останнього місяця на фіксованій території обстріли здійснювались із найбільшою амплітудою та наслідками за весь час повномасштабної війни. 

Загалом за цей місяць спостерігалася найвища активність ворога порівняно з попередніми місяцями, а також найбільша кількість пошкоджених цивільних об’єктів за весь час війни (більше сотні).

Основне фото: Полтавська ОВА

Збір інформації триває. Якщо ви можете надати додаткову інформацію, будь ласка, напишіть нам на адресу [email protected] 

Аналіз підготували юристи громадської приймальні УГСПЛ у м. Суми 

Якщо помітили помилку на сайті, будь ласка, виділіть текст та натисніть ctrl-enter.

Також може бути корисним

Приєднуйтесь

Робiмо велику справу разом!
Підтримати Стати волонтером Пройти стажування

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: