Публікація

639 днів повномасштабної війни в Одеській області: узагальнення подій

У цій публікації подається узагальнення інформації, зібраної приймальнею УГСПЛ у м. Одесі (працює на базі Одеської обласної організації ВГО «Комітет виборців України) у рамках глобальної ініціативи «Трибунал для путіна» про ймовірно скоєні міжнародні злочини за 639 днів (з 24 лютого 2022 р. по 24 листопада 2023 р.) повномасштабної російсько-української війни на території Одеської області.

Було задокументовано та внесено до бази даних 916 епізодів.

Інформація в цій публікації є приблизною, спирається на зібрані нами дані та потребує уточнення.

1. Інформація про жертви серед цивільного населення

За досліджуваний період в Одеській області нами було зафіксовано загалом 94 епізоди, пов’язані з людськими втратами чи порушенням прав серед цивільного населення.

Тип втрати чи порушення прав  

Постраждалих

Загибель людини

58

Поранення людини

282

Порушення прав

74

Усього

414

1.1. Інформація про загиблих та поранених серед цивільного населення

За даними, які вже задокументовані в нашій базі, за досліджуваний період в Одеській області внаслідок переважно ракетних ударів, атак дронів та вибухових пристроїв загинуло щонайменше 58 людей та було поранено щонайменше 282 людини. За останній місяць зафіксовано жертви серед цивільних людей, які пов’язані з масованими обстрілами військових рф портової та припортової інфраструктури міста Одеси та Одеського району.

8 листопада 2023 року російська армія завдала ракетного удару протирадіолокаційною ракетою Х-31П у напрямку одного з портів Одещини. Удар припав на цивільне морське судно – суховантаж KMAX RULER під прапором Ліберії під час його швартування до причалу морського торговельного порту. Через ракетний удар загинув лоцман порту, який знаходився на борту судна, поранення від уламків отримали ще один співробітник порту та 3 членів екіпажу, громадяни Республіки Філіппіни. Одного з поранених іноземців було госпіталізовано до медичного закладу. Адміністрація морських портів України повідомила, що внаслідок цього обстрілу під час виконання службових обов’язків загинув лоцман 1-го класу, 43-річний Сергій Сурін. «З 43-х років свого життя Сергій 15 років віддав надзвичайно відповідальній та складній професії лоцмана, ставши фахівцем високого рівня, при цьому залишаючись доброю і неймовірно скромною людиною» – йдеться у повідомленні. 

За словами керівниці об’єднаного пресцентру Сил оборони Півдня України Наталії Гуменюк, «ворог намагався поцілити по узбережжю, очевидно, але в момент заведення судна в порт влучив безпосередньо у надбудову судна, там, де працювала радіолокаційна станція. Саме через це, що влучання відбулося в безпосередній близькості до рубки ходового містка, де перебував лоцман, він і загинув». Як повідомив Міністр розвитку громад, територій та інфраструктури України Олександр Кубраков, «це вже 21 цілеспрямована атака росії після виходу з зернової угоди. За цей час країна-терорист пошкодила понад 160 об’єктів інфраструктури та 122 транспортні засоби. Сьогодні ураження також отримало цивільне судно, яке мало перевозити залізну руду до Китаю».

Пошкоджене російським ракетним ударом цивільне морське судно. Фото: Одеська обласна прокуратура 

Внаслідок ракетних ударів збройних сил рф по судноремонтному заводу в Одеському районі 30 жовтня 2023 року четверо співробітників підприємства отримали поранення різного ступеня тяжкості. Чоловіка 1961 р/н та жінку 1966 р/н у стані середньої тяжкості доставили до лікарні.

5 листопада 2023 року внаслідок обстрілів військових рф поранення отримали 11 цивільних людей. Вдень російська протирадіолокаційна ракета Х-31П, яку випустили з літаків тактичної авіації з акваторії Чорного моря, влучила в інфраструктурний об’єкт та пошкодила адміністративні будівлі. Три співробітники травмувались. Увечері, внаслідок повітряної атаки по місту Одесі ракетами і безпілотними літальними апаратами, поранення отримали 8 цивільних людей, 5 з них госпіталізовано до лікарні з осколковими пораненнями.

10 листопада 2023 року збройні сили рф завдали ракетних ударів по об’єктах цивільної та припортової інфраструктури Одещини. Через ракетний удар по дачному кооперативу поранення отримали 3 цивільних людей. 96-річну жінку дістали з-під завалів в кооперативі та із травмами різного ступеня важкості доставили до лікарні. Також двоє літніх людей (72 та 73 років) отримали легкі травми, їм надано допомогу на місці. 18 листопада 2023 року, внаслідок влучання по об’єкту енергетичної інфраструктури в Одеському районі поранення отримав 38-річний співробітник підприємства. 

Співробітники ДСНС допомагають постраждалим мешканцям Одеси після ракетного удару 5 листопада 2023 року.  Фото: ГУ ДСНС України в Одеській області

2. Інформація про житлові будинки та об’єкти цивільної інфраструктури, що зазнали пошкоджень унаслідок бойових дій

За даними, які вже задокументовані в нашій базі, в Одеській області за досліджуваний період внаслідок переважно ракетних ударів та атак безпілотників було зруйновано/пошкоджено щонайменше 1473 об’єкти цивільної інфраструктури, серед яких:

Вид об’єктів

Кількість

Об’єкти підприємницької діяльності та комерційно-виробничого призначення

255

Водні угіддя/екосистема

73

Будівлі житлово-побутового призначення

635

Об’єкти культурно-розважального закладу

21

Будівлі освітньо-виховного закладу

64

Будівля державної установи

12

Будівлі лікувально-оздоровчого закладу

8

Об’єкти транспортної інфраструктури

37

Господарчі угіддя, ліси

7

Будівлі культового призначення

7

Об’єкти інфраструктури життєзабезпечення

65

Історичні пам’ятки

10

Громадська організація

2

Мости

7

Транспортні засоби (автомобіль, судно)

270

Загалом об’єктів

1473

За останній місяць тривали цілеспрямовані обстріли об’єктів портової та припортової інфраструктури портів Одеси та Одеського району, які російські військові розпочали після виходу рф із Чорноморської зернової ініціативи. Також військові рф відновили обстріли інфраструктурних та енергетичних об’єктів в Одеській області.

Вранці 30 жовтня 2023 року збройні сили рф завдали ракетних ударів по Одещині, ймовірно, балістичними ракетами «Іскандер». Ціллю став Іллічівський судноремонтний завод в Одеському районі. Як повідомили у Силах оборони півдня України, російські військові цілеспрямовано били по припортовій інфраструктурі. Пошкодження зазнали адміністративна будівля та техніка підприємства. Як повідомили в Державній екологічній інспекції України Південно-Західного регіону, встановлено засмічення металевими конструкціями та будівельними відходами земельних ділянок загальною площею понад 2 тисячі квадратних метрів.

Пошкоджена внаслідок ракетного удару військових рф інфраструктура судноремонтного заводу. Фото: Сили оборони Півдня України

Увечері 5 листопада 2023 року збройні сили рф здійснили повітряну атаку ракетами (ймовірно, «Онікс» та «Іскандер-М) і безпілотними літальними апаратами по м. Одесі. Пошкоджено багатоповерхові будинки, торгівельні об’єкти, автомобілі та художній музей, віднесений до спадщини ЮНЕСКО. Також через атаку руйнувань зазнали складські приміщення приватного підприємства, розвантажувальна спецтехніка, автівки з зерном.

Міністр внутрішніх справ України Ігор Клименко повідомив, що внаслідок атаки в Одесі пошкоджені 20 багатоповерхових будинків та понад два десятки автомобілів. У Одеській міській раді уточнили, що в Одесі пошкоджені 33 житлових будівлі у двох районах міста. «Це більшою частиною вибиті вікна, віконні блоки, близько 300 вікон. Пошкоджені двері, пошкоджена покрівля, дуже багато пошкоджено покрівель», — розповіла на брифінгу директорка департаменту міського господарства Наталія Мостовських.

Наслідки російського ракетного удару по середмістю Одеси 5 листопада 2023 року. Фото: Одеська обласна організація ВГО «Комітет виборців України»/Громадська приймальня УГСПЛ у м. Одесі

Внаслідок атаки в Одесі пошкоджено 6 пам’яток архітектури, в тому числі Одеський національний художній музей. Усього з липня 2023 року постраждало 93 пам’ятки. Про це повідомив директор міського Департаменту культури, міжнародного співробітництва та європейської інтеграції Іван Ліптуга. Адміністрація Одеського національного художнього музею так прокоментувала обстріл: «Увечері 5 листопада Одеський національний художній музей постраждав через ракетну атаку рф. А вже сьогодні музейний день народження – 124 роки! Незважаючи ні на що, ми дякуємо вам за привітання і підтримку, які зараз особливо цінні для нас». 

Як установили в Державній екологічній інспекції України Південно-Західного регіону, у будівлі музею пошкоджені стіни, вибиті шибки та скло. Державними інспекторами разом з фахівцями Департаменту екології та природних ресурсів Одеської обласної державної адміністрації проведено обстеження місця обстрілу для фіксації та розрахунку шкоди, завданої довкіллю. Встановлено засмічення уламками скла та будівельними відходами земельних ділянок загальною площею понад 1500 квадратних метрів.

 

Пошкоджений Одеський художній музей після атаки рф на Одесу 5 листопада 2023 року.  Фото: Одеський національний художній музей

10 листопада 2023 року військові рф атакували Одещину ракетами, після чого запустили ударні безпілотники типу Shahed. Зафіксовано ракетні удари по об’єктам цивільної та припортової інфраструктури Одеського району. Пошкоджено низку приватних будинків, господарчих споруд, автівки містян та об’єкт припортової інфраструктури.

Наслідки обстрілу військових рф в Одеському районі, 10 листопада 2023 року. Фото: Сили оборони півдня України

Вночі 18 листопада збройні сили рф атакували безпілотними літальними апаратами Одещину. Зафіксовано влучання по об’єкту енергетичної інфраструктури в Одеському районі, пошкоджено адміністративну будівлю. Виникла пожежа, яку оперативно локалізовано. За інформацією Міністерства енергетики України, внаслідок ворожого удару було пошкоджено енергетичний об’єкт – нафтобазу. Внаслідок удару також пошкоджено електромережі. Без світла 1 550 споживачів. Також через технологічні порушення без світла залишилися понад 1,7 тисячі споживачів. Як повідомили в ДТЕК Одеські електромережі, після нічних обстрілів регіону без світла залишилося понад 2 000 родин.

21 листопада збройні сили рф завдали ракетного удару по припортовій інфраструктурі Одеси, ймовірно, з використанням ракет типу Х-31П. Пресцентр Сил оборони Півдня України повідомив про влучання у відкриту територію, адмінбудівлі та припортову інфраструктуру в Одесі та Білгород-Дністровському районі. Прокуратура почала розслідування ракетної атаки по припортовій інфраструктурі Одеси за фактом порушення законів та звичаїв війни.

3. Інформація про типи подій, які були задокументовані за досліджуваний період

За даними, які вже задокументовані в нашій базі, за досліджуваний період в Одеській області сталися щонайменше такі події:

Подія

Епізодів

Арт. обстріл (бомбардування)

162

Авіаудар

2

Ракетний удар

523

Вибуховий пристрій

70

Катування (тортури), нелюдське поводження

1

Незаконне позбавлення волі

7

Привласнення майна цивільних осіб

3

Напад на склад гуманітарної допомоги, гуманітарний конвой, гуманітарну місію чи коридор

3

Використання цивільного населення як щита

1

Інше

13

Аналіз зібраної інформації дає підстави стверджувати, що під час повномасштабної російсько-української війни гинуть та отримують поранення цивільні особи, стаються руйнування й пошкодження цивільних об’єктів – житлових будівель та об’єктів інфраструктури за рахунок навмисних та невибіркових обстрілів. 

Протягом останнього місяця в Одеській області визначальною тенденцією ймовірних воєнних злочинів рф залишилися системні цілеспрямовані масовані атаки на портову та припортову інфраструктуру міста Одеси та Одеського району, які розпочалися після виходу рф із Чорноморської зернової ініціативи. 

Такі обстріли призводять до загибелі та поранення цивільних людей. Зокрема через ракетний удар по цивільному морському судну загинув лоцман порту, поранення від уламків отримали ще один співробітник порту та троє членів екіпажу. Внаслідок таких обстрілів завдано суттєвих збитків не лише конкретним портам та припортовій цивільній і житловій інфраструктурі, але й у цілому морській логістичній сфері та цивільному судноплавству. 

За останній місяць зафіксовано обстріли інфраструктурних та енергетичних об’єктів в Одеській області, що може свідчити про відновлення цілеспрямованих атак на енергетичну сферу. Зокрема внаслідок обстрілу було пошкоджено нафтобазу та електромережі.

Основне фото: Одеський художній музей, пошкоджений після російського ракетного удару по середмістю Одеси. Фото від Одеської обласної організації ВГО «Комітет виборців України»/Громадська приймальня УГСПЛ у м. Одесі

Збір інформації триває. Якщо ви можете надати додаткову інформацію, будь ласка, напишіть нам на адресу [email protected] 

Аналіз підготувала громадська приймальня УГСПЛ у м. Одесі, яка працює на базі Одеської обласної організації ВГО «Комітет виборців України»

Якщо помітили помилку на сайті, будь ласка, виділіть текст та натисніть ctrl-enter.

Також може бути корисним

Приєднуйтесь

Робiмо велику справу разом!
Підтримати Стати волонтером Пройти стажування

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: