Публікація

639 днів повномасштабної війни в Дніпропетровській області: узагальнення подій

У цій публікації подається узагальнення інформації, зібраної приймальнею УГСПЛ у м. Дніпро ГО «Правозахисна Група «СІЧ, у рамках глобальної ініціативи «Трибунал для путіна» про ймовірно скоєні міжнародні злочини за 639 днів повномасштабної російсько-української війни на території Дніпропетровської області.

Було задокументовано та внесено до бази даних 2226 епізодів.

Інформація в цій публікації є приблизною, спирається на зібрані нами дані та потребує уточнення.

1. Інформація про жертви серед цивільного населення

За досліджуваний період у Дніпропетровській області нами було зафіксовано загалом 327 епізодів, пов’язаних із людськими втратами чи порушенням прав серед цивільного населення.

Тип втрати чи порушення прав  

Постраждалих

Загибель людини

232

Поранення людини

1009

Усього

1241

1.1. Інформація про загиблих та поранених серед цивільного населення

За даними, які задокументовані в нашій базі, за досліджуваний період у Дніпропетровській області внаслідок переважно артилерійських обстрілів, ракетних ударів та вибухових пристроїв загинуло щонайменше 232 людини та було поранено щонайменше 1009 осіб.

01.11.2023 вночі ворог п’ять разів атакував з важкої артилерії Нікополь та Марганецьку громаду. Вранці була повторна атака по Нікополю, вдарили дроном-камікадзе. На жаль, загинула 59-річна жінка. Ще шестеро людей постраждали. 

Фото: Євген Євтушенко, голова Нікопольської РДА/ВА

14.11.2023 року протягом ночі росіяни накрили вогнем ствольної артилерії населений пункт Марганецької ТГ і Нікополь. Пошкоджено три приватні будинки, господарча споруда, автомобілі, теплиця. Також о 10:30 окупант запустив на місто безпілотники. Внаслідок важкого поранення на місці загинув 26-річний чоловік. Також поранення отримав 72-річний чоловік, його доставлено до лікарні. Пошкоджено багатоповерхівку, 4 житлові будинки, 2 авто та лінію електропередач. 

Фото: ГУ НПУ в Дніпропетровській області

20.11.2023 удень ворог із важкої артилерії обстріляв Нікополь, а також спрямував 2 дрони-камікадзе. Окупанти вбили 83-річну жінку, також поранення отримав 53-річний чоловік. Пошкоджено 10 приватних будинків, 10 господарських споруд, інфраструктурний об’єкт, ЛЕП та газогін. 

Фото: Микола Лукашук, голова Дніпропетровської обласної ради

2. Інформація про житлові будинки та об’єкти цивільної інфраструктури, що зазнали пошкоджень унаслідок бойових дій

За даними, які вже задокументовані в нашій базі, за досліджуваний період у Дніпропетровській області унаслідок переважно ракетних ударів було зруйновано/пошкоджено щонайменше 10427 об’єктів цивільної інфраструктури, серед яких:

Вид об’єктів

Кількість

Об’єкти підприємницької діяльності та комерційно-виробничого призначення

519

Громадське об’єднання

3

Гуманітарний коридор

1

Будівлі житлово-побутового призначення

7051

Будівлі лікувально-оздор. закладу

49

Об’єкти культурно-розважального закладу

36

Будівлі освітньо-виховного закладу

206

Будівля державної установи

81

Об’єкти транспортної інфраструктури

109

Господарчі угіддя, ліси

43

Будівлі культового призначення

26

Об’єкти інфраструктури життєзабезпечення

1336

Історичні пам’ятки

6

Мости

1

Транспортні засоби (автомобіль, судно)

945

Об’єкт невідомий

15

Загалом об’єктів 

10427

Протягом останнього місяця зафіксовано цілеспрямовані атаки окупантів на цивільну інфраструктуру Дніпропетровщини. 

За листопад було зафіксовано не менше 51 пошкодженого об’єкта енергетичної інфраструктури, газопроводів, об’єктів інфраструктури життєзабезпечення. Продовження агресії Російської Федерації призвело до зростання суми збитків, що були завдані ракетними ударами по інфраструктурі країни, особливо енергетичній сфері. Було зафіксовано руйнування 13 об’єктів підприємницької діяльності, серед яких аптеки, кафе, крамниці, приватні підприємства тощо. Зафіксовано руйнування 394 будівель житлово-побутового призначення, 20 об’єктів транспортної інфраструктури,  27 транспортних засобів, 2 будівель лікувально-оздоровчих закладів.

Ось деякі з цих випадків за останній місяць:

01.11.2023 року  вдень окупанти вдарили з артилерії по Марганецькій громаді. Поранень зазнала 42-річна жінка. У районі одна господарська споруда знищена, 6 понівечені, також пошкоджено 16 приватних будинків, п’ятиповерхівка, інфраструктурний об’єкт, аптека, магазини, гараж ЛЕП.

04.11.2023 року росіяни застосували вісім БпЛА-камікадзе та шість разів обстрілювали район зі ствольної артилерії. Під удар потрапили Нікополь і населений пункт Марганецької ТГ. Люди неушкоджені.

У Нікополі пошкоджено тридцять приватних і два багатоповерхових будинки, чотирнадцять господарчих споруд, два медичні заклади, комунальне підприємство, об’єкт інфраструктури, магазин, нотаріальна контора, близько семидесяти панелей сонячної електростанції, електрообладнання та лінії електромережі.

У населеному пункті Марганецької громади пошкоджено господарчу споруду.

Фото: Євген Євтушенко, голова Нікопольської РДА/ВА

05.11.2023 року у Мирівській громаді постраждало двоє чоловіків 30 та 58 років, вони госпіталізовані. Пошкоджені інфраструктурний об’єкт та сільськогосподарське підприємство. 

Фото: ГУ НПУ в Дніпропетровській області

24.11.2023 року вдень ворог атакував Нікополь з артилерії та чотирма дронами-камікадзе. Пошкоджено адмінбудівля, 11 приватних будинків, 4 господарські споруди, ЛЕП, газогін. 

Фото: Микола Лукашук, голова Дніпропетровської обласної ради

3. Інформація про типи подій, які були задокументовані за досліджуваний період

За даними, які вже задокументовані в нашій базі, за досліджуваний період у Дніпропетровській області сталися такі події:

Подія

Епізодів

Арт. обстріл (бомбардування)

1828

Ракетний удар

254

РСЗВ «Град»

387

Аналіз зібраної інформації дає підстави стверджувати, що під час повномасштабної російсько-української війни гинуть та отримують поранення цивільні особи, стаються руйнування й пошкодження цивільних об’єктів – житлових будівель та об’єктів інфраструктури за рахунок навмисних та невибіркових обстрілів. Протягом останнього місяця обстріли відбувалися систематично та з залученням великої кількості зброї. 

Наприклад, 07.11.2023 року у Нікопольському районі нашої області ворог уночі із важкої артилерії обстріляв Марганецьку, Червоногригорівську громади та сам Нікополь. У районному центрі постраждав 56-річний чоловік, пошкоджено храм, 7 приватних будинків, господарську споруду, 2 авто, ЛЕП та газогони. А вдень ворог продовжив обстріли Нікополя та Марганецької громади не лише з артилерії, а й застосував три дрони-камікадзе. У Нікополі поранення зазнала 31-річна жінка. Пошкоджено 27 приватних будинків, 14 господарських споруд, 2 авто, газогони, ЛЕП та 5 сонячних панелей. 

Фото: ГУ НПУ у Дніпропетровській області

08.11.2023 року внаслідок обстрілу у Нікополі пошкоджено адмінбудівля, інфраструктурний об’єкт, 14 приватних будинків, 13 господарських споруд, 3 авто, кілька ЛЕП.

12.11.2023 року вдень ворог атакував із артилерії Нікополь, вдарили 2 дрони-камікадзе. Пошкоджено п’ятиповерхівку, 4 приватні будинки, 2 господарські споруди, ЛЕП. У домівках понівечено дах, стіни та стелі, вилетіло скло на вікнах та балконних дверях, побито уламками фасади будівель та огорожі. Без втрат.

Під обстрілами у цьому місяці перебували населені пункти Нікопольського району Дніпропетровської області, Криворізький район, Марганецька, Червоногригорівська, Мирівська та Покровська громади.

Основне фото: ГУ НПУ у Дніпропетровській області

Збір інформації триває. Якщо ви можете надати додаткову інформацію, будь ласка, напишіть нам на адресу [email protected] 

Аналіз підготувала юристка громадської приймальні УГСПЛ  в м. Дніпро Юлія Полєхіна

Якщо помітили помилку на сайті, будь ласка, виділіть текст та натисніть ctrl-enter.

Також може бути корисним

Приєднуйтесь

Робiмо велику справу разом!
Підтримати Стати волонтером Пройти стажування

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: