Публікація

639 днів повномасштабної війни у Миколаївській області: узагальнення подій

У цій публікації подається узагальнення інформації, зібраної приймальнями УГСПЛ у м. Одесі та м. Вознесенськ (працюють на базі Одеської обласної організації ВГО «Комітет виборців України та ГО «Агентство економічного розвитку») у рамках глобальної ініціативи «Трибунал для путіна» про ймовірно скоєні міжнародні злочини за 639 днів (з 24 лютого 2022 р. по 24 листопада 2023 р.) повномасштабної російсько-української війни на території Миколаївської області.

Було задокументовано та внесено до бази даних 2357 епізодів.

Інформація в цій публікації є приблизною, спирається на зібрані нами дані та потребує уточнення.

1. Інформація про жертви серед цивільного населення

За досліджуваний період у Миколаївській області нами було зафіксовано загалом 478 епізодів, пов’язаних із людськими втратами чи порушенням прав серед цивільного населення.

Тип втрати чи порушення прав  

Постраждалих

Загибель людини

367

Поранення людини

690

Зґвалтування

1

Порушення прав

28

Зникнення людини

160

Усього

1246

1.1. Інформація про загиблих та поранених серед цивільного населення

За даними, які вже задокументовані в нашій базі, за досліджуваний період у Миколаївській області внаслідок переважно артилерійських, авіа- та ракетних ударів, а також вибухових пристроїв загинуло щонайменше 367 людей та було поранено щонайменше 690 людей. Зафіксовано 3 епізоди з жертвами серед цивільних людей, які сталися останнього місяця. Загалом 1 людина загинула, 4 людей отримали поранення. 

Двоє цивільних людей постраждало під час артилерійського обстрілу російських військових населених пунктів Куцурубської громади 31 жовтня 2023 року. Поранення отримали 2 місцевих мешканців – 46-річний чоловік та 45-річна жінка. Постраждалі цивільні госпіталізовані до лікарні.

Одна цивільна людина загинула та ще дві людини отримали поранення внаслідок спрацювання протитанкової міни та касетного снаряду. Так, 1 листопада 2023 року поблизу міста Снігурівка Баштанського району на ворожому вибухонебезпечному предметі підірвався комбайн. Комбайнер та його помічник отримали поранення. В одного з них, чоловіка 1967 р/н – травматична ампутація двох ніг, другий чоловік 1961 р/н госпіталізований до медичного закладу для встановлення ступеня травмування. Після обстеження чоловік від госпіталізації відмовився. За повідомленням начальника Снігурівської міської військової адміністрації Івана Кухти, комбайн підірвався на ворожій протитанковій міні. 

Інший випадок стався у селі Козирка Радсадівської територіальної громади Миколаївського району. 66-річний місцевий чоловік знайшов снаряд на пасовищі. Намагання його розібрати призвело до детонації боєприпасу. Внаслідок вибуху чоловік отримав мінно-вибухову травму. При транспортуванні, постраждалий помер в кареті швидкої медичної допомоги. На місці події фахівці вибухотехнічної служби поліції встановили, що здетонував саме касетний боєприпас, яким російські війська обстрілювали територію області з початку повномасштабного вторгнення рф.

У ході документування встановлюються також жертви серед цивільних людей, які стались у попередній період, у тому числі у 2022 році. Зокрема це стає можливим завдяки польовим виїздам документаторів до постраждалих громад. Під час останнього виїзду документаторів ініціативи «Трибунал для путіна» у селі Прибузьке Галицинівської громади вдалося встановити загибель 8 цивільних людей, із яких 6 – унаслідок масованих обстрілів села російськими військовими 12 – 14 березня 2022 року. Про загиблих та поранених жителів села документаторам розповіли їх родичі та староста.

Наслідки підриву комбайна на околицях міста Снігурівки 1 листопада 2023 року. Фото: ГУ ДСНС у Миколаївській області

2. Інформація про житлові будинки та об’єкти цивільної інфраструктури, що зазнали пошкоджень унаслідок бойових дій

За даними, які вже задокументовані в нашій базі, у Миколаївській області за досліджуваний період унаслідок переважно артилерійських обстрілів (включно з РСЗВ з використанням касетних боєприпасів), авіа- та ракетних ударів, мінування території було пошкоджено щонайменше 4480 об’єктів цивільної інфраструктури, серед яких:

Вид об’єктів

Кількість

Будівля житлово-побутового призначення

2602

Транспортні засоби (автомобіль, судно)

624

Об’єкт підприємницької діяльності та комерційно-виробничого призначення

559

Об’єкт інфраструктурного життєзабезпечення

202

Будівля освітньо-виховного закладу

149

Господарчі угіддя, ліси

81

Будівля лікувально-оздоровчого закладу

52

Будівля державної установи

55

Об’єкт культурно-розважального закладу

40

Об’єкт транспортної інфраструктури

27

Будівля культового призначення

32

Історичні пам’ятки

2

Мости

4

Інше/об’єкт невідомий

51

Загалом об’єктів

4480

Як і в попередньому періоді, за останній місяць обстрілів з боку військових рф зазнали населені пункти та акваторія Очаківської та Куцурубської громади Миколаївського району. Інтенсивність таких обстрілів порівняно невисока, задокументовано 3 обстріли Очаківської громади та 1 обстріл Куцурубської громад, які завдали збитків житловій та іншій цивільній інфраструктурі. 

Так, у ніч із 31 жовтня на 1 листопада 2023 року російські військові завдали артилерійських обстрілів по акваторії та місту Очакову. Внаслідок обстрілів пошкоджено житлові будинки. 31 жовтня 2023 року збройні сили рф здійснили обстріл населених пунктів Яселка та Дмитрівка Куцурубської громади. Поранень зазнали двоє людей, пошкоджено житлові будинки та господарські споруди. Зранку 2 листопада 2023 року армія рф знову обстріляла акваторію та територію міста Очакова. Внаслідок ворожих обстрілів пошкоджено сім багатоповерхових житлових будинків, автівки, напівзруйновані приватні будинки місцевих жителів. 14 листопада 2023 року російські військові двічі завдали артилерійських ударів по м. Очакову, внаслідок чого пошкоджено адміністративну будівлю. 

Очевидно можна прогнозувати відновлення обстрілів рф щодо об’єктів критичної та енергетичної інфраструктури. За останній місяць зафіксовано два епізоди, коли постраждали інфраструктурні об’єкти: уночі 27 жовтня 2023 року за межами міста Вознесенськ було зафіксовано удари БпЛА типу «Shahed 131/136» з боку російських військових. Зафіксовано влучання в інфраструктурний об’єкт, внаслідок влучання зайнялась пожежа. За інформацією районної військової адміністрації, 2 листопада 2023 року внаслідок російського обстрілу населеного пункту Лимани Галицинівської громади пошкоджено електромережу.

Працівники поліції фіксують наслідки обстрілу житлових будинків Куцурубської громади, здійсненого російськими військовими 31 жовтня 2023 року. Фото: ГУНП в Миколаївській області

Встановлення цивільних об’єктів, які були зруйновані чи пошкоджені внаслідок повномасштабної військової агресії рф проти України, відбувається завдяки постійному аналізу та зіставлення даних відкритих ресурсів, повідомлень у соціальних мережах та ЗМІ. Зокрема протягом останнього місяця завдяки даним проєкту «Релігія в огні», було зафіксовано та внесено до бази даних ініціативи «Трибунал для путіна» інформацію про руйнування/пошкодження 11 культових споруд (храмів) у таких населених пунктах, як Миколаїв, Очаків, Снігурівка, Березнегувате, Баштанка, Киселівка. Проєкт «Релігія в огні» ініційований громадською організацією «Майстерня академічного релігієзнавства» в березні 2022 року. Команда проєкту документує дані про пошкоджені та зруйновані релігійні об’єкти в Україні.

Багато інформації, яка значно доповнює дані про зруйновані цивільні об’єкти в населених пунктах Миколаївської області, дають моніторингові візити до постраждалих громад. Протягом останнього місяця представники громадської приймальні УГСПЛ в Одесі провели другий моніторинговий візит до Галицинівської громади Миколаївського району для документування ймовірних воєнних злочинів. Цього разу документатори разом з місцевою владою фіксували наслідки російських обстрілів у селах Прибузьке та Степова Долина. В Галицинівській громаді один із найбільш постраждалих населених пунктів – це село Степова Долина, де не залишилося жодного вцілілого будинку. Зараз тут проживають лише 15 людей, частина з них мешкає прямо в зруйнованих будинках. Скрізь по селу видніються залишки нерозірваних боєприпасів від РСЗВ. Документатори записали свідчення місцевого фермера, який втратив своє господарство та власноруч розмінував невеликий город біля пошкодженого будинку. Загалом завдяки такому виїзду було зафіксовано щонайменше 54 епізоди ймовірних воєнних злочинів у двох населених пунктах Галицинівської громади. В тому числі зафіксовано руйнування 28 житлових будинків та 14 об’єктів соціальної інфраструктури. 

Документатори ініціативи «Трибунал для путіна» фіксують ймовірні воєнні злочини рф в Галицинівській громаді Миколаївської області. 21 – 22 листопада 2023 року. Фото: Одеська обласна організація ВГО «Комітет виборців України»/Громадська приймальня УГСПЛ в м. Одесі

3. Інформація про типи подій, які були задокументовані за досліджуваний період

За даними, які вже задокументовані в нашій базі, за досліджуваний період у Миколаївській області трапилися щонайменше такі події:

Подія

Епізодів

Арт. обстріл (бомбардування)

1545

– РСЗВ «Град»

48

– Авіаудар

33

– Ракетний удар

393

  РСЗВ «Смерч»

104

  РСЗВ «Ураган»

31

– Касетні засоби ураження

168

  РСЗВ «Торнадо-C»

5

– міномет

9

Обстріл зі стрілецької зброї

13

Вибуховий пристрій

90

Ушкодження транспортним засобом

1

Катування (тортури), нелюдське поводження

16

Зникнення

11

Насильницькі зникнення

4

Незаконне позбавлення волі

11

Використання цивільного населення як щита

3

Привласнення майна цивільних осіб

17

Умисне вбивство цивільної людини

10

Умисне тілесне ушкодження цивільної людини

8

Захоплення цивільної будівлі

16

Напад на склад гуманітарної допомоги, гуманітарний конвой, гуманітарну місію чи коридор

4

Екологічна катастрофа внаслідок обстрілу

4

Зґвалтування

1

Взяття заручників

4

Посягання на людську гідність

7

Масове насильницьке вивезення людей до Росії

1

Інше

5

Аналіз зібраної інформації дає підстави стверджувати, що під час повномасштабної російсько-української війни гинуть та отримують поранення цивільні особи, відбуваються руйнування й пошкодження цивільних об’єктів – житлових будівель та об’єктів інфраструктури шляхом навмисних та невибіркових обстрілів. 

Військові рф продовжують з порівняно невисокою інтенсивністю обстрілювати акваторію Дніпро-Бузького лиману та цивільні об’єкти в населених пунктах Очаківської та Куцурубської громади. Зокрема задокументовано 3 обстріли Очаківської громади та 1 обстріл Куцурубської громади, які завдали збитків житловій та іншій цивільній інфраструктурі. Під час обстрілу Куцурубської громади двоє місцевих мешканців отримали поранення та були госпіталізовані до лікарні.

Російські військові почали відновлювати обстріли об’єктів критичної та енергетичної інфраструктури області. За останній місяць зафіксовано два епізоди у Вознесенській та Галицинівській громаді, де постраждали інфраструктурні об’єкти.

У населених пунктах області продовжують фіксуватись випадки підриву цивільних людей на мінах та інших вибухонебезпечних предметах. Протягом останнього місяця зафіксовано два таких епізоди: одна цивільна людина загинула та ще дві людини отримали поранення внаслідок спрацювання протитанкової міни та касетного снаряду. 

Основне фото: Постраждалі багатоповерхові будинки внаслідок російського обстрілу міста Очакова 2 листопада 2023 року. Фото: ГУНП в Миколаївській області

Збір інформації триває. Якщо ви можете надати додаткову інформацію, будь ласка, напишіть нам на адресу [email protected] 

Аналіз підготували громадські приймальні УГСПЛ у м. Одесі та м. Вознесенськ, які працюють на базі Одеської обласної організації ВГО «Комітет виборців України» та ГО «Агентство економічного розвитку»

Якщо помітили помилку на сайті, будь ласка, виділіть текст та натисніть ctrl-enter.

Також може бути корисним

Приєднуйтесь

Робiмо велику справу разом!
Підтримати Стати волонтером Пройти стажування

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: