Публікація

608 днів повномасштабної війни в Запорізькій області: узагальнення подій

У цій публікації подається узагальнення інформації, зібраної приймальнею УГСПЛ у Запорізькій області, у рамках глобальної ініціативи «Трибунал для путіна» про ймовірно скоєні міжнародні злочини за 608 днів повномасштабної російсько-української війни на території Запорізької області.

Було задокументовано та внесено до бази даних 8903 епізоди.

Інформація в цій публікації є приблизною, спирається на зібрані нами дані та потребує уточнення.

1. Інформація про жертви серед цивільного населення

За досліджуваний період у Запорізькій області нами було зафіксовано загалом 1137 епізодів, пов’язаних із людськими втратами чи порушенням прав серед цивільного населення.

Тип втрати чи порушення прав

Постраждалих

Загибель людини

405

Поранення людини

1121

Зникнення людини

555

Порушення прав

550

Зґвалтування

2

Усього

2633

1.1. Інформація про загиблих та поранених серед цивільного населення

За даними, які задокументовані в нашій базі, за досліджуваний період у Запорізькій області внаслідок переважно авіа-, артилерійських, ракетних ударів та дії вибухових пристроїв загинуло щонайменше 405 людей та було поранено щонайменше 1121 людина. У жовтні було зафіксовано щонайменше 39 постраждалих осіб.

Серед інших резонансних подій, у ніч проти 18 жовтня з 01:33 по 01:48 у Запоріжжі російські військові завдали шість ракетних ударів. Одна з ракет влучила в житловий будинок, що в середмісті. П’ятеро людей загинули, п’ятеро — дістали поранення. Пошкоджень зазнали: близько 30 багатоповерхівок, 11 приватних будинків, два навчальних та два медзаклади. Також двома іншими ракетами російські війська поцілили по території промислових об’єктів, ще однією – по приватному домоволодінню. Вибуховою хвилею та уламками пошкоджено будинок та господарські споруди.

Житловий будинок у середмісті Запоріжжя після російського обстрілу, 18.10.2023. Фото: Суспільне Запоріжжя

1.2. Інформація про порушення прав людини

У тимчасово окупованому Токмаку «кадирівці» захоплюють магазини, погрожуючи життю місцевих жителів.

1.3. Інформація про зникнення та незаконне затримання

За звітний період було виявлено інформацію про викрадення (насильницькі зникнення) цивільних осіб у липні 2022 року та жовтні 2023 року:

  • 02.07.2022 р. на окупованій території Запорізької області (м. Дніпрорудне) викрадено 62-річного Олега Хвостенка, який працював інкасатором в одному з банків. 2 липня 2022 року Олег та його онука зайшли на територію банку, то побачили, що ворота на в’їзд відчинені. Спершу чоловік подумав, що туди прийшли його знайомі та почав кликати їх, проходячи вглиб території. В цей момент дорогу їм перегородили четверо російських військових в балаклавах та, притискаючи автомат до шиї Олега, запхали його в вантажне авто. Внучці, що залишилася ззовні, сказали, що може йти додому.
  • 14.10.2023 р. за останні декілька тижнів у тимчасово окупованому м. Мелітополі Запорізької області викрали декілька жінок та затримали всю сім’ю. В Мелітополі продовжуються хвилі терору. Після успішного знищення бази росіян на території Моторного заводу було затримано цілу сім’ю лише тому, що напередодні вони проїхали авто повз бази окупантів. Загарбники вважають, що вони допомогли українським військовим.

2. Інформація про житлові будинки та об’єкти цивільної інфраструктури, що зазнали пошкоджень унаслідок бойових дій

За даними, які вже задокументовані в нашій базі, у Запорізькій області за досліджуваний період внаслідок переважно ракетних ударів було зруйновано/пошкоджено щонайменше 14639 об’єктів цивільної інфраструктури, серед яких:

Вид об’єктів

Кількість

Об’єкти підприємницької діяльності та комерційно-виробничого призначення

1725

Громадська організація

2

Будівлі житлово-побутового призначення

11529

Буд. лікувально-оздор. закладу

58

Об’єкти культурно-розважального закладу

27

Будівлі освітньо-виховного закладу

163

Будівля державної установи

69

Об’єкти транспортної інфраструктури

63

Господарчі угіддя, ліси

88

Будівлі культового призначення

35

Об’єкти інфраструктури життєзабезпечення

295

Історичні пам’ятки

37

Мости

6

Транспортні засоби (автомобіль, судно)

520

Гуманітарний конвой

5

Гуманітарний коридор

4

Об’єкт невідомий

13

Загалом об’єктів

14 639

5 жовтня 2023 року  внаслідок російських обстрілів укотре зазнала руйнувань пожежно-рятувальна частина Державної служби з надзвичайних ситуацій у місті Оріхів Запорізької області. Дві ракети впали поблизу підрозділу. Особовий склад і техніка не постраждали.

Наслідки обстрілу пожежної частини в Оріхові, Запорізька область, 5.10.2023. Фото: ГУ ДСНС України в Запорізькій області

У ніч проти 18 жовтня 2023 року близько 01:30 по Запоріжжю російська армія здійснила серію ракетних ударів. Унаслідок обстрілу зазнав руйнувань Покровський кафедральний собор Запорізької єпархії.

 

3. Інформація про типи подій, які були задокументовані за досліджуваний період

За даними, які вже задокументовані в нашій базі, за досліджуваний період у Запорізькій області сталися такі події:

Подія

Епізодів

Арт. обстріл (бомбардування)

6588

РСЗВ «Град»

473

Авіаудар

324

Ракетний удар

389

Касетні засоби ураження

34

Вибуховий пристрій

40

Катування (тортури), нелюдське поводження

23

Зникнення

297

Незаконне позбавлення волі

175

Привласнення майна цивільних осіб

198

Напад на склад гуманітарної допомоги, гуманітарний конвой, гуманітарну місію чи коридор

6

Захоплення цивільної будівлі

65

Використання цивільного населення як щита

28

Інше

16

За наслідками артудару 7 жовтня 2023 року по с. Біленьке Запорізької області загинула жінка 46 років і 71-річний чоловік. Також 30-річний чоловік та 35-річна жінка дістали поранення, їх доставили до лікарні. Десять будинків пошкоджено, з них три — зруйновані вщент.

Фото: НПУ в Запорізькій області

11 жовтня 2023 року військові армії рф здійснили ракетний удар по селу Привітне Запорізького району. Вибуховою хвилею та уламками пошкоджено приватний будинок із подальшим займанням. Пожежу локалізували працівники ДСНС. Унаслідок обстрілу загинула 74-річна жінка.

Аналіз зібраної інформації дає підстави стверджувати, що під час повномасштабної російсько-української війни гинуть та отримують поранення цивільні особи, стаються руйнування й пошкодження цивільних об’єктів – житлових будівель та об’єктів інфраструктури за рахунок навмисних та невибіркових обстрілів. 

Протягом останнього місяця обстріли здійснювалися систематично та із залученням великої кількості зброї. 

Наприклад, протягом 12 жовтня 2023 року армія РФ завдала 150 ударів по містах та селах Запорізької області: авіаційний – по Новоданилівці; 5 разів застосувала БПЛА по Червоному, Оріхову та Новоандріївці; 7 разів обстріляла з РСЗВ Новояковлівку, Роботине й Малу Токмачку; 137 разів з артилерії атакувала Новояковлівку, Гуляйполе, Оріхів, Залізничне, Роботине, Левадне, Полтавку, Малинівку, Плавні, Лобкове, Кам’янське та Новодарівку, Білогір’я, Чарівне, Малі Щербаки, П’ятихатки, Степове. Під час артилерійського обстрілу Гуляйполя поранення отримала 62-річна жінка. Надійшло 21 повідомлення про руйнування житлових будинків та об’єктів інфраструктури.  

Протягом 10 жовтня 2023 року армія РФ завдала 127 ударів по містах та селах Запорізької області: 4 авіаційних — по Оріхову, Роботиному та Малій Токмачці; ракетний – по селу Надія; 15 разів застосувала БПЛА по Левадному, Роботиному, Чарівному, Новоіванівці, Темирівці, Новоданилівці та Малих Щербаках; 6 разів обстріляла з РСЗВ Новоданилівку, Роботине й Малу Токмачку; 107 разів з артилерії атакувала Гуляйполе, Оріхів, Залізничне, Білогір’я, Малинівку, Степногірськ, Кам’янське, Степове, П’ятихатки, Лобкове та Новоандріївку, Гуляйпільськ, Новодарівку, Червоне, Преображенку, Щербаки, Лук’янівське. Надійшло 21 повідомлення про руйнування житлових будинків та об’єктів інфраструктури. 

Щодня фіксуємо обстріли цивільної інфраструктури в районі населених пунктів Запорізької області, щодня росіяни обстрілюють територію регіону з артилерії, авіації, РСЗВ, застосовують БПЛА по: Гуляйполю, Новодарівці, Малих Щербаках, Малинівці, Білогір’ю, Кам’янському, П’ятихатках, Залізничному, Роботиному, Новоандріївці, Ольгівському, Малцй Токмачці, Темирівці, Полтавці, Лобковому, Гуляйпільському та інших населених пунктах.

Знищено приватні домівки, пошкоджені господарські будівлі, підприємства, об’єкти інфраструктурного забезпечення. Внаслідок обстрілів помирають та дістають важкі поранення місцеві мешканці.

Основне фото: НПУ в Запорізькій області

Збір інформації триває. Якщо ви можете надати додаткову інформацію, будь ласка, напишіть нам на адресу [email protected] 

Аналіз підготував координатор громадської приймальні УГСПЛ в Запорізькій області Сергій Бізденежний 

Якщо помітили помилку на сайті, будь ласка, виділіть текст та натисніть ctrl-enter.

Також може бути корисним

Приєднуйтесь

Робiмо велику справу разом!
Підтримати Стати волонтером Пройти стажування

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: