Публікація

608 днів повномасштабної війни в Одеській області: узагальнення подій

У цій публікації подається узагальнення інформації, зібраної приймальнею УГСПЛ у м. Одесі (працює на базі Одеської обласної організації ВГО «Комітет виборців України) у рамках глобальної ініціативи «Трибунал для путіна» про ймовірно скоєні міжнародні злочини за 608 днів (із 24 лютого 2022 р. по 24 жовтня 2023 р.) повномасштабної російсько-української війни на території Одеської області.

Було задокументовано та внесено до бази даних 812 епізодів.

Інформація в цій публікації є приблизною, спирається на зібрані нами дані та потребує уточнення.

1. Інформація про жертви серед цивільного населення

За досліджуваний період в Одеській області нами було зафіксовано загалом 85 епізодів, пов’язаних із людськими втратами чи порушенням прав серед цивільного населення.

Тип втрати чи порушення прав 

Постраждалих

Загибель людини

57

Поранення людини

254

Порушення прав

74

Усього

385

1.1. Інформація про загиблих та поранених серед цивільного населення

За даними, які вже задокументовані в нашій базі, за досліджуваний період в Одеській області внаслідок переважно ракетних ударів, атак дронів та вибухових пристроїв загинуло щонайменше 57 людей та було поранено щонайменше 254 людини. За останній місяць зафіксовано жертви серед цивільних людей, пов’язані з масованими обстрілами військових рф портової інфраструктури міста Одеси, міста Чорноморськ та дунайських портів на півдні Одеської області.

У ніч на 25 вересня 2023 року під час комбінованої атаки військових рф із застосуванням різних типів ракет та ударних дронів у місті Одесі загинуло дві людини, які перебували у зерносховищі на території порту. За попередніми даними, у склад, де зберігалось зерно, влучила російська надзвукова протикорабельна ракета «Онікс». Двоє людей, що працювали у цьому приміщенні, з ночі не виходили на зв’язок. Пізніше, вдень, під завалами було знайдено тіло однієї людини, через годину виявили тіло другого загиблого.

Внаслідок ракетного удару по Одещині надзвуковими протикорабельними ракетами типу «Онікс», 7 жовтня 2023 року у місті Чорноморську пошкоджено зерносховища, пансіонат, багатоквартирні будинки, гаражний кооператив та автомобілі. Попередньо встановлено 4 місцевих жителів, які отримали легкі поранення. Місцеві жителі розповіли подробиці атаки: «Все трапилося о пів на третю — коли ми прокинулися, було все червоне, палало — гараж горів. Всі вікна вибило, двері посеред кімнати лежали на ліжку. Вся кімната була повністю у шибках». За словами мера Чорноморська Василя Гуляєва, місто зазнало мінімальних руйнувань, адже основний удар прийшовся на припортову інфраструктуру. «Нам дещо пощастило, що це була лише вибухова хвиля. Це була найбільша атака по Чорноморську за всю війну».

Під час нічної російської дронової атаки припортової та прикордонної інфраструктури Подунав’я, яка відбулась у ніч на 26 вересня 2023 року, постраждало двоє водіїв вантажівок. Одному з них медичну допомогу надали на місці, другого з важкою травмою руки ушпиталили. Вночі 12 жовтня 2023 року, російські військові знову здійснили атаку дронами по об’єктах цивільної та припортової інфраструктури Подунав’я. Внаслідок атаки в місті Ізмаїл отримала поранення 88-річна жінка, її госпіталізовано до лікарні з термічними опіками у стані середньої тяжкості. Як повідомив міський голова Ізмаїла Андрій Абрамченко, внаслідок руйнації будинок жінки не придатний до житла. «На період його відновлення пенсіонерка після одужання матиме разом з родиною (сином та невісткою) тимчасове місце проживання в одному з комунальних закладів міста».

Знищені вантажівки після російського удару дронами по припортовій та прикордонній інфраструктурі Подунав’я. Фото: Одеська обласна прокуратура 

2. Інформація про житлові будинки та об’єкти цивільної інфраструктури, що зазнали пошкоджень в результаті бойових дій.

За даними, які вже задокументовані в нашій базі, в Одеській області за досліджуваний період внаслідок переважно ракетних ударів та атак безпілотників було зруйновано/пошкоджено щонайменше 1338 об’єктів цивільної інфраструктури, серед яких:

Вид об’єктів

Кількість

Об’єкти підприємницької діяльності та комерційно-виробничого призначення

229

Водні угіддя/екосистема

73

Будівлі житлово-побутового призначення

587

Об’єкти культурно-розважального закладу

20

Будівлі освітньо-виховного закладу

62

Будівля державної установи

9

Будівлі лікувально-оздоровчого закладу

7

Об’єкти транспортної інфраструктури

27

Господарчі угіддя, ліси

7

Будівлі культового призначення

7

Об’єкти інфраструктури життєзабезпечення

58

Історичні пам’ятники

10

Громадська організація

2

Мости

7

Транспортні засоби (автомобіль, судно)

233

Загалом об’єктів

1338

За останній місяць продовжився цілеспрямований обстріл об’єктів зернової та іншої інфраструктури портів Одеси та Чорноморська, а також дунайських портів на півдні Одеської області, який російські військові розпочали після виходу рф із Чорноморської зернової ініціативи. 

У ніч на 25 вересня 2023 року здійснено російську масовану повітряну атаку на Одеську область. Російські військові спрямували по Одещині 19 ударних дронів типу «Shahed-136/131» та 2 надзвукові ракети «Онікс». Також було застосовано 12 «Калібрів» із складними траєкторіями руху різними областями. Для атаки з моря додатково до надводного ракетоносія був залучений підводний човен з новоросійської бухти. Внаслідок обстрілу, в місті Одесі пошкоджень зазнали об’єкти припортової інфраструктури, зерносховища, складські приміщення приватного підприємства та кілька приватних домоволодінь у передмісті. Суттєві руйнування отримали одеський морський вокзал та непрацюючий поряд готель «Кемпінські – Одеса». У будівлі готелю, який не працює вже кілька років, спалахнула пожежа. 

Бізнесмен Андрій Ставніцер розповів, що хотів реконструювати готель: викупив частку у приватних інвесторів та вже під час війни закривав угоду з державою. «Все буде. Все відбудуємо. Не дочекаєтеся, тварюки. В Одесі буде так красиво, як вам ніколи не насниться у ваших кошмарах», – написав він у Facebook. «Чергова нічна атака рашистів на Одесу. Значних пошкоджень зазнав Морвокзал. Постраждали обʼєкти в історичному центрі міста, який є охоронною зоною ЮНЕСКО» – так прокоментував російську атаку на Одесу мер Геннадій Труханов. Начальниця об’єднаного координаційного пресцентру Сил оборони півдня України Наталя Гуменюк зазначила, що ворог намагався поцілити по цивільній інфраструктурі й максимально завдати іміджевого удару.

Наслідки російського обстрілу 25 вересня 2023 року для одеського морського вокзалу та готелю «Кемпінські – Одеса». Фото: Одеська обласна прокуратура 

Уночі 17 жовтня 2023 року російські військові знову атакували місто Одесу. З кримського мису Чауда було спрямовано 6 дронів-камікадзе типу «Shahed-136», які заходили на удар по Одещині з акваторії Чорного моря. Всі 6 дронів були збиті Силами протиповітряної оборони. Уламки одного зі збитих БпЛА впали на Чорноморський яхт-клуб в Одесі, де зруйновано будівлю школи вітрильного спорту та ангар зберігання майна, пошкоджено цивільні приватні катери та яхти. «Це школа, вихованці якої перемагали на світових чемпіонатах, прославляли Одесу та Україну. Школа, яку дуже любили діти. Так, у ворога дійсно немає нічого святого. Проте в нас є – це наші діти, наше майбутнє. Ті, заради кого ми обов’язково здобудемо перемогу. Бо не переможе той, хто бореться з дітьми, руйнує школи!» – зазначив мер Одеси Геннадій Труханов.

Директор дитячої-юнацької спортивної школи №13 Вʼячеслав Кравченко розповів, що уламки дрона влучили у відділення вітрильного спорту, яке було дуже відоме не тільки в Україні, а у всьому світі. «Я не знаю, як будемо все це відновлювати, це дуже велика печаль для нас. Чи придатна будівля для відновлення, мають сказати спеціалісти, а щодо відшкодування збитків, то розумієте, один дитячий човен коштує від 3 до 15 тисяч євро. Це дуже великі кошти, з якими нам допомагали і спонсори, і батьки, і міськрада. Суму ще будуть рахувати, я не думаю, що ми скоро можемо відновити увесь свій потенціал», – розповів директор школи.

Зруйнована внаслідок російського обстрілу школа вітрильного спорту в Одесі та знищені човни. Фото: Одеська міська рада 

Протягом ночі 26 вересня 2023 року збройні сили рф здійснили дронову атаку по Одещині та поцілили у припортову та прикордонну інфраструктуру Подунав’я. Пошкоджено зерносховища, адміністративні будівлі та вантажний автотранспорт. Зокрема внаслідок атаки на прикордонну інфраструктуру міжнародного поромного пункту пропуску «Орлівка-Ісакча» пошкоджено адміністративну будівлю пункту пропуску, вантажні автомобілі приватних перевізників. Також пошкоджено пасажирський автобус з людьми, який прямував маршрутом Одеса-Бухарест. 

Після обстрілу в міжнародному пункті пропуску здійснювалися стабілізаційні заходи, пропускні операції було призупинено. «Завдяки швидким діям працівників прикордонної служби та працівників переправи було виведено з-під удару два пасажирські автобуси, в тому числі один із них – з дітьми. На жаль, постраждали водії та вантажні фури (памперси, туалетний папір та вироби з пластику напевно є важливим «військовим» вантажем)», – повідомив подробиці нічної атаки співзасновник комплексу Юрій Дімчогло. 

6 жовтня 2023 року збройні сили рф знову атакували дронами припортову та прикордонну інфраструктуру Подунав’я. Внаслідок атаки, пошкоджено зерносховища, адміністративні будівлі та вантажний автотранспорт (вигоріло 9 вантажівок). Внаслідок цієї російської атаки знову зупинив роботу поромний пункт пропуску «Орлівка», повідомила Державна прикордонна служба України. «Внаслідок нічної дронової атаки ворога на припортову та прикордонну інфраструктуру, в поромному пункті пропуску «Орлівка», що на кордоні з Румунією, тривають заходи зі стабілізації функціонування. В результаті нападу люди не постраждали» – йдеться у повідомленні ДПСУ. 

Російські військові здійснили удари дронами-камікадзе по об’єктах цивільної та припортової інфраструктури Подунав’я 12 жовтня 2023 року. Внаслідок атаки, пошкоджено приватні домоволодіння, руйнувань також зазнали виробничі та складські приміщення. Як повідомив  міський голова міста Ізмаїла, у місті є влучання, які привели до пошкоджень житлових будинків – багатоповерхівка та малоповерхові будівлі. Один будинок знищений вщент та відновленню не підлягає. Роботи з відновлення пошкоджень житлових об’єктів проводитимуться коштом місцевого бюджету. «В умовах повномасштабної воєнної агресії росії проти України ворог цілеспрямовано атакує інфраструктуру Придунав’я» – підкреслив Ізмаїльський міський голова Андрій Абрамченко.

За словами начальниці об’єднаного координаційного пресцентру Сил оборони півдня України Наталі Гуменюк, дронами окупантів було знищено зернове сховище, яке працювало у зернових коридорах та забезпечувало продовольчу безпеку на Близькому Сході та в Африці. «Після того, як Росія вийшла із зернової угоди, такі атаки стали для нас уже звичними, на жаль. Вони продовжують бити саме за тим потенціалом, який Україна використовує» – наголосила спікерка. 

Як повідомив Міністр розвитку громад, територій та інфраструктури Олександр Кубраков, станом на 13 жовтня 2023 року «17 масованих атак з моменту виходу росії з Зернової угоди, зниження на 40% експортного потенціалу портів, майже 300 тис тонн знищеного зерна – це спроба росії поглибити продовольчу кризу в тих країнах, які залежать від українських продуктів». Міністерка закордонних справ Румунії Лумініца Одобеску жорстко розкритикувала регулярні повітряні атаки росії на південні порти України в Одеській області й назвала їх воєнними злочинами. «Російські атаки проти цивільної інфраструктури, у тому числі портів на Дунаї, дуже близько до кордону Румунії – це воєнні злочини… Те, що робить Росія поруч з нашим кордоном, підриває українську економіку, продовольчу безпеку, у тому числі на глобальному рівні, та цивільну навігацію у Чорному морі», – наголосила глава МЗС Румунії.

Наслідки російського обстрілу міста Ізмаїла 12 жовтня 2023 року. Фото: Андрій Абрамченко/Facebook

3. Інформація про типи подій, які були задокументовані за досліджуваний період

За даними, які вже задокументовані в нашій базі, за досліджуваний період в Одеській області сталися щонайменше такі події:

Подія

Епізодів

Арт. обстріл (бомбардування)

162

Авіаудар

2

Ракетний удар

446

Вибуховий пристрій

62

Катування (тортури), нелюдське поводження

1

Незаконне позбавлення волі

7

Привласнення майна цивільних осіб

3

Напад на склад гуманітарної допомоги, гуманітарний конвой, гуманітарну місію чи коридор

3

Використання цивільного населення як щита

1

Інше

13

Аналіз зібраної інформації дає підстави стверджувати, що під час повномасштабної російсько-української війни гинуть та отримують поранення цивільні особи, відбуваються руйнування й пошкодження цивільних об’єктів – житлових будівель та об’єктів інфраструктури за рахунок навмисних та невибіркових обстрілів. Протягом останнього місяця в Одеській області визначальною тенденцією ймовірних воєнних злочинів рф залишились системні масовані атаки на портову та припортову інфраструктуру міста Одеси, міста Чорноморськ та дунайських портів на півдні регіону, які розпочались після виходу рф з Чорноморської зернової ініціативи. Внаслідок таких обстрілів, завдано суттєвих збитків не лише конкретним портам та припортовій цивільній та житловій інфраструктурі, але і в цілому морській/річковій логістичній та сільськогосподарській сфері.

Одна з наймасовіших російських атак сталась у ніч на 25 вересня 2023 року та була здійснена ударними дронами типу «Shahed-136/131», ракетами «Онікс» та «Калібр». Унаслідок цієї атаки пошкоджень зазнали об’єкти припортової інфраструктури міста Одеси, зерносховища та складські приміщення. Суттєвих руйнувань зазнали одеський морський вокзал та непрацюючий поряд готель «Кемпінські – Одеса». Постраждали обʼєкти в історичному центрі міста, який є охоронною зоною ЮНЕСКО. Під час цієї комбінованої атаки військових рф із застосуванням різних типів ракет та ударних дронів загинуло двоє людей, які перебували у зерносховищі на території порту.

Під час ударів дронами по припортовій та прикордонній інфраструктурі Подунав’я вперше об’єктом атаки стала інфраструктура міжнародного поромного пункту пропуску «Орлівка-Ісакча». Зафіксовано дві атаки на пункт пропуску: 26 вересня та 6 жовтня 2023 року. Зокрема під час першої атаки було пошкоджено адміністративну будівлю пункту пропуску, вантажні автомобілі приватних перевізників. Пошкоджено пасажирський автобус з людьми, який прямував маршрутом Одеса-Бухарест. Офіційні органи Румунії назвали обстріли портів на Дунаї в безпосередній близькості до своїх кордонів воєнними злочинами рф.

Основне фото: Андрій Ставніцер/Facebook. Пошкоджені після обстрілу 25 вересня 2023 року будівлі одеського морського вокзалу та готелю «Кемпінські – Одеса». 

Збір інформації триває. Якщо ви можете надати додаткову інформацію, будь ласка, напишіть нам на адресу [email protected] 

Аналіз підготувала громадська приймальня УГСПЛ у м. Одесі, яка працює на базі Одеської обласної організації ВГО «Комітет виборців України»

Якщо помітили помилку на сайті, будь ласка, виділіть текст та натисніть ctrl-enter.

Також може бути корисним

Приєднуйтесь

Робiмо велику справу разом!
Підтримати Стати волонтером Пройти стажування

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: